Klimabyrå om salget til konsulentgiganten: - Vi kommer på lønningslisten til Sopra Steria

Men Footprint-partnerne sverger på at de skal beholde byrånavnet.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I 2016 grunnlag Beate Nossum og Christopher Mortensen det grønne klimabyrået Footprint, sammen med sin tidligere kollega Silje Schei Tveitdal. Denne uken, nærmere syv år etter åpningsdagen, ble det formelt klart at Sopra Steria kjøper 100 prosent av byrået, til en kjøpssum som forblir konfidensiell.

- Vi kommer på lønningslistene til Sopra Steria, men vi skal fortsatt hete Footprint. Vi forblir i stor grad autonome, men dette gir oss en mulighet til å kunne gjøre ting vi ikke har kunnet på egenhånd, sier Nossum til Kampanje.

- Vi sitter på en ganske utradisjonell kompetansesammensetning. Vi står i en slags kompetansespagat, med et sterkt fagmiljø innen klima og miljø i kjernen og tjenester som kommunikasjon, posisjoneringsstrategi og politikk rundt.  Det fortsetter vi med å gjøre, men nå med de digitale superkreftene til Sopra Steria i ryggen,  sier Mortensen. 

Les også: Footprint og Sopra Steria slår seg sammen: - To megatrender som smelter sammen

Footprint er det seneste selskapet i rekken av selskaper som de siste årene har blitt kjøpt opp av konsulentgiganter. Tidligere i dag skrev Kampanje om flere av Sopra Sterias tidligere oppkjøp og at de har tatt en lederposisjon på den fronten. Mortensen og Nossum tror trenden er en del av et større bilde. 

- Først og fremst må det vel være et tegn på at vi har noe viktig å tilføre – noe de store konsulenthusene ser et behov for. Det handler om effekt. Vi er en katalysator og en turbomotor som får ting til å fungere. Kommunikasjon er en nøkkel i all omstilling, og et avgjørende strategisk verktøy i det grønne skiftet, sier Mortensen. 

Nossum legger til at det er «det grønne skifte» som virkelig har fått hjulene til å rulle.

Les også: Klimabyrå har mer enn doblet antall ansatte på ett år: - Taket er ikke nådd

- Går ikke inn i Postgirobygget uten skrubbsår

Gründerne forteller at de ser frem til samarbeidet med konsulentgiganten.

- En av grunnene til at vi gleder oss til å jobbe med Sopra Steria er at vi fortsatt skal jobbe med strategier, sier Nossum. Hun forteller at det er to sider ved grønn omstilling.

Den ene delen er den lovpålagte delen som handler om klimaregnskap, utslippsplaner og annet som myndighetene nå mener bedrifter skal ha en større kontroll på. Det andre handler som nevnt om å posisjonere seg i et marked. 

- Det er mange som jakter på de nye, attraktive posisjonene. Markedet endrer seg fort, og det samme gjør tjenestene. Strategisk posisjonering knyttet til grønn omstilling blir en av våre viktigste jobber i Sopra Steria-strategien. Jeg høres kanskje litt overlegen ut når jeg sier det, men det har vi blitt veldig gode på, sier Nossum. 

Hun understreker imidlertid at posisjonen de har i dag ikke har kommet gratis.

- Vi går ikke inn i Postgirobygget uten skrubbsår på knærne, fortsetter hun. 

- Hvem tok egentlig kontakt med hvem? 

- De tok kontakt med oss. Det har vært en formell og ordentlig prosess hele veien. Jeg kan si at vi har blitt kontaktet av andre interessenter tidligere, men dette var første gangen vi virkelig ser at vi kan gå inn og bidra til en raskere omstilling ved å bli en del av et selskap som er større enn oss selv. Det er til syvende og siste vi som bestemte oss for å bli en del av Sopra Steria. Vi ser at vi sammen med dem, kan bidra betydelig til en raskere omstilling, sier gründerne. 

De forteller at de har vært tro til et løfte de har hatt siden første dag, og at dette også er grunnen til at de ikke har valgt noen partnere før Sopra Steria kom på banen. 

- Alt vi gjør skal bidra til en raskere omstilling. Det er mange oppdrag vi har måttet si nei til underveis for å være tro med dette løftet. Men vi er sterke i troen på at hvis du bidrar til reell omstilling, så er det mer lønnsomt enn å ikke gjøre det, sier de. 

Makkere:

Beate Nossum og Christopher Mortensen, gründerne av klimabyrået Footprint.

- Nå kommer røkla

Mortensen og Nossum forteller at utviklingen i byrået nærmest har vært eksplosiv de siste årene, og at oppkjøpet derfor passer meget godt. 

- Da vi startet i 2016, sa vi at bærekraft og digitalisering er eneggede tvillinger, men vi ser nå at hele bærekraftsfokuset har skutt voldsom fart - og man har ikke klart å koble de sammen på en god måte, sier Mortensen. 

- Det er et digitalt etterslep i det grønne skiftet, og Sopra Steria er i en unik posisjon, som ikke bare Norges, men Europas ledende selskap innenfor digitalisering, supplerer Nossum. 

De forteller at det lenge har vært de mest fremoverlente selskapene som har kontaktet Footprint, men at de nå opplever at flere kommer på banen. 

- Nå kommer røkla. Det blir et faktarace med enormt mye tall som skal på bordet. Verdikjeden i selskapene skal kartlegges fra nederst til øverst, og det er ganske kompliserte prosesser. Da trenger man digitale verktøy. Vi har ikke hatt musklene til å løfte opp en slik investering. Derfor er dette en drømmesituasjon for oss. Det løser mange utfordringer vi har hatt som rådgiver, sier de. 

Jeg høres kanskje litt overlegen ut når jeg sier det, men det har vi blitt veldig gode på. Beate Nossum, gründer

Tar sitt eget råd

De forteller videre at da de startet opp i 2016, så tok de et råd som de nå har for vane å gi til sine egne kunder. Dette rådet følger de selv nok en gang når de nå blir en del av Sopra Steria-teamet. 

- Det vi snakker med kundene om er at man må være villig til å akseptere risiko for å få en lederposisjon. Da vi startet opp var det mange som mente det vi drev med var for smalt og ikke hadde troa. Vi greide å bygge en ledende posisjon innen bærekraftrådgivning, men dette feltet er i rask endring. Nå må vi endre oss igjen og bygge en langsiktig nummer én posisjonen sammen med Sopra Steria. Man må ta risiko og alltid bevege seg videre, forteller Mortensen og Nossum. 

Avslutningsvis anbefaler de andre å finne partnere man kan stole på, og utfordre på sikt. De forteller at det både vil skape lønnsomhet og arbeidsglede. 

- Det er ofte sånn i reklamebransjen at man tidlig finner en partner eller en makker. Christopher og jeg begynte i GK samme dag, men med stor ulikhet både i alder og bakgrunn. Han kom rett fra PR-studier i Leeds, mens jeg hadde første dag i kommunikasjonsbransjen etter å ha sittet godt i stolen som politisk redaktør. Ulikheten til tross, vi oppdaget raskt at vi utfyller hverandre perfekt. Gleden av å finne en makker og satse på hverandre og holde sammen, det anbefaler jeg alle som finner en partner å gjøre, avslutter Nossum.

Her kan du se noen av de viktigste regnskapstallene til Footprint for 2021. Alle tall i MNOK.Vekst på alle fronter for Footprint

Footprint 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 24,3 18,4 + 32
Driftsresultat 1,2 0,6 + 100
Resultat før skatt 1,2 0,6 + 100

Klimabyrå om salget til konsulentgiganten: - Vi kommer på lønningslisten til Sopra Steria