Klimabyrå har mer enn doblet antall ansatte på ett år: - Taket er ikke nådd

Det grønne PR-byrået Footprint har gått fra 9 til 22 ansatte. Også resultatet har doblet seg.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

- 2021 var en vekstreise for oss først og fremst, sier byråleder i klimabyrået Footprint, Øyvind Vederhus.

Vederhus kan se tilbake på et år hvor ikke bare antall ansatte mer enn doblet seg, men også lønnsomheten i byrået.

- Vi har fått på plass masse flinke folk. Vi har doblet antall rådgivere, og vi har også klart å vokse betydelig i omsetning samtidig som vi driver lønnsomt. Vi er godt fornøyde med utviklingen, ikke minst fordi folka våre finner seg raskt til rette både i kulturen vår og ute hos kundene, sier Vederhus.

Klimabyrået Footprint ble etablert i 2016. På kundelisten til byrået finner man blant annet Orkla, Coca-Cola, Widerøe og Nel. Fra 2020 til 2021 kan byrået vise til en økt omsetning på rett i underkant av seks millioner kroner. Fra 18,4 millioner til 24,3 millioner kroner.

- Hva er grunnen til at dere begynte denne vekstreisen?

- Det er en betydelig og økende etterspørsel etter klima- og bærekraftsrådgivning, som vi responderer på ved å både hente flere flinke folk og kontinuerlig tilpasse tjenestespekteret vårt etter behovene i markedet. Vi la inn et girskifte som gjør at vi nå bistår veien fra modenhets- og vesentlighetssanalyser til klimaplan og bærekraftstrategi, markedsposisjonering og operativ kommunikasjon, sier Vederhus og fortsetter:

- Denne bredden er vi alene om å kunne tilby, og kundene våre responderer godt på at vi kan bistå med å navigere gjennom den grønne omstillingen til lønnsomme posisjoner, sier Vederhus. 

Han overtok sjefsjobben i Footprint i fjor vinter etter gründer Beate Nossum som har fortsatt både på eiersiden av selskapet og i ledergruppen.

Les mer: Øyvind Vederhus blir ny byråleder i Footprint

- Man må finne en balanse

Selv med mange nye fjes inn dørene, og en betydelig større omsetning enn i 2020, så er Vederhus helt sikker på at taket enda ikke er nådd. Han er innstilt på å fortsette utviklingen.

- Vi har ikke nådd taket i 2021. Utslippene skal halveres frem mot 2030, og skal vi klare å nå målene i Parisavtalen så kreves det en økt omstillingstakt i næringslivet. Tempoet i den grønne omstillingen øker, og da vokser også behovet for gode analyser og treffsikke strategisk rådgiving, sier Vederhus. 

- Så vi ser ingen signaler på at dette skal avta. Snarere tvert imot. Slik vi ligger an nå så er vi på budsjett og det er godt foran fjoråret, legger han til.

Han forteller videre at ettersom etterspørselen er så stor så har de flere navn på vei inn dørene, og legger til at man ikke skal se bort ifra enda flere signeringer utover siste halvdel av året.

- Du er ikke redd for å jobbe på deg masse stress da?

- Nei, det er jeg ikke. Men det er et viktig spørsmål, som vi absolutt tar på alvor. Når vi nå tar inn så mange nye som vi har gjort på så kort tid, krever det at vi bruker tid på hver enkelt og ivaretar kulturen på en god måte. Rådgivning er ofte et strevsomt fag, og vi har et ansvar for å unngå for mye råkjør. Folk skal ha tid og rom til å ha et liv utenfor Footprint også. Vi er opptatt av at folk trives og har pulsen på riktig nivå, sier Vederhus. 

Her kan du se noen av de viktigste regnskapstallene til Footprint for 2021. Alle tall i MNOK.Vekst på alle fronter for Footprint

Footprint 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 24,3 18,4 + 32
Driftsresultat 1,2 0,6 + 100
Resultat før skatt 1,2 0,6 + 100

- Morsommere å gå på jobb etter at Trine kom

I november 2021 ble det klart at Footprint hadde hentet tidligere kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande til byrået. Det er en signering Vederhus er meget godt fornøyd med.

- Har dere merket noe til en Skei Grande-effekt i byrået?

- Først og fremst så har det blitt enda morsommere å gå på jobb etter at Trine kom. Hun er et herlig tilskudd til kulturen vår. I tillegg er hun en meget sterk og dyktig strateg som vi kan lære masse av, sier Vederhus. 

Les også: Trine Skei Grande klar for klimabyrået Footprint

Skei Grande begynte i Footprint på nyåret. Vederhus forteller at den tidligere toppolitikeren også har etterlatt seg et godt inntrykk hos kundene.

- De har selvsagt hatt stor glede av Trines analyser, sier byrålederen.

Klimabyrå har mer enn doblet antall ansatte på ett år: - Taket er ikke nådd