Leder an i oppkjøpsjakten på norske byråer – Sopra Steria med sitt tredje byråkjøp på ett år

- Vi har en klar vekstambisjon, sier toppsjef Kjell Rusti.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Da konsulenthusenes inntog fant sted på det norske og det internasjonale byråmarkedet for noen år siden var det Accenture og Deloitte som ledet an. Men med noen unntak kom aldri de store oppkjøpene på det norske markedet. Mest oppmerksomhet internasjonalt var det Accenture som fikk gjennom kjøpet av det britiske reklamebyrået Karmarama. Men her hjemme er det nå et nytt konsulentselskap som har tatt på seg ledertrøya hva byråoppkjøp, og det er franskeide Sopra Steria.

- Vi har gjennomført tre oppkjøp på ett år. Vi har en klar vekstambisjon, både organisk, i regionene og ved oppkjøp. Vi har nå kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Tromsø, Drammen, Kristiansand, Fredrikstad og Hamar er på vei, sier administrerende direktør i Sopra Steria, Kjell Rusti, til Kampanje.

- Hvor mange nye ansatte har kommet til som en følge av oppkjøpene?  

- Nær 200 ansatte, sier Sopra Steria-sjefen

Han leder den norske delen av det som er et børsnotert selskap i Frankrike med en markedsverdi på i overkant av 31 milliarder norske kroner. Dermed har selskapet klart seg bra gjennom urolighetene og aksjen har kun falt med snaue seks prosent det siste året. Selskapet har 46.000 ansatte verden over og hadde en omsetning i Norge på litt over tre milliarder kroner. Tall for 2021 foreligger enn så lenge ikke.

Les også: IT-gigant henter tidligere IUM-topp – skal satse mer på datadrevet markedsføring

Vi har en videre vekstambisjon som vi vil levere på, både organisk og mulig også flere oppkjøp Kjell Rusti, Sopra Steria

- Starten på en reise

Kjell Rusti (61) har vært toppsjef i Sopra Steria i over 23 år, men har virkelig fått smaken på å kjøpe seg opp i kommunikasjons- og designmarkedet. Det første oppkjøpet kom i juni i 2021 da selskapet kjøpte Labs med sine 50 ansatte for å styrke Sopra Sterias kompetanse og leveranseevne innen digital Markedsføring og digitale kundeopplevelser.

- Oppkjøpet i Bergen var starten på en reise, og vi har fortsatt vår vekst og satsning for å bli det ledende konsulentselskapet for kunder i regionen, vi er snart over 100 i Bergen, sier han.

Deretter fulgte designbyrået Eggs Design med rundt 120 ansatte, som Rusti sikret seg i oktober i fjor. Her var ambisjonen «å skape det ledende design- og innovasjonsmiljøet i Skandinavia.»

- Eggs Design ble en del av Sopra Steria i oktober i fjor. Vi jobber sammen med flere kunder i Norge og Danmark samt at vi har begynt sonderingene med å ekspandere med Eggs Designs tjenester og tilstedeværelse i Sverige, sier Rusti.

Les også: Har nesten doblet milliardomsetningen på fem år - nå fortsetter konsulentgiganten byråoppkjøpene

Toppsjef:

Administrerende direktør i Sopra Steria de siste drøye 20 årene har vært Kjell Rusti. Men på de siste 12 månedene har Sopra Steria-sjefen fått en voldsom apettitt på norske design- og kommunikasjonsbyråer.

Kjøpte sitt første PR-byrå

Om det nyeste byråoppkjøpet Footprint mener Sopra Steria-sjefen at målet er «er å bli ledende i Norge på bærekraftrådgivning.»

- Tidspunktet for sammenslåingen mener vi er meget god og til nytte for våre kunder. Vi vet at den grønne omstillingstakten må økes kraftig de neste årene og vi merker økt etterspørsel fra våre kunder om å få bistand her, sier han.

Footprint har i dag 22 ansatte og omsatte for 25 millioner kroner i fjor, men til Finansavsien har Sopra Steria uttalt et mål å øke antallet til 100 ansatte og omsette for 200 millioner innen tre år. Kjøpet av klimabyrået til Beate Nossum og hennes partnere skjer på en 100 prosent basis som var tilfelle de selskapet også kjøpte Eggs Design.

- Footprint vil bli en integrert del av Sopra Steria og vil høre hjemme i Business Consulting avdelingen vår, men vil jobbe bredt sammen med hele selskapet.

Kjøpt selskaper med til sammen 200 ansatte

Totalt har dermed nærmere 200 byråansatte kommet til i Sopra Steria det siste året.

- Vil det komme flere oppkjøp?

- Som nevnt, vi har en videre vekstambisjon som vi vil levere på, både organisk og mulig også flere oppkjøp, sier han.

- Hva dere ser etter når dere skal kjøpe byråer?

- Vi ønsker å tilføre våre kunder de tjenestene som skaper økt verdi for dem og som de etterspør. Vi ser etter selskaper som komplementerer og forsterker vårt tjenestetilbud og som er ledende innen sitt område. Vi er også opptatt av kulturell match både mellom ledelse og selskapskultur. Hos oss står kompetanse i sentrum så et selskaps fokus på faglig dyktighet og utvikling av sine medarbeidere er sentralt, sier han.

- Hvor mye penger har dere brukt på oppkjøp nå i løpet av det siste året?

- Sopra Steria er børsnotert i Paris, så summen er ikke tilgjengelig, sier han.

I løpet av de siste fem årene har Sopra Steria som digitaliserer offentlig sektor og det private næringsliv og som tidligere har jobbet med kunder som Oslo Taxi, NAV, Avinor og Rema 1000, nesten doblet omsetningen sin. 

Leder an i oppkjøpsjakten på norske byråer – Sopra Steria med sitt tredje byråkjøp på ett år