TikTok sponser EM-festen på NRK og TV 2 - men kanalene får ikke én krone av inntektene

Også Volkswagen, Coca-Cola og Just Eat er klare for fotball-EM. - Det er første gang vi sponser et arrangement som dette, sier markedssjef i TikTok.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud & Jacob Andersen

Fredag kveld braker det løs. Ett år på overtid kan fotball-EM 2020 endelig sparkes i gang når Tyrkia og Italia møter hverandre på Olympiastadion i Roma. Som ved forrige store fotballmesterskap, deler TV 2 og NRK på TV-rettighetene.

Sommerens etterlengtede mesterskap er ikke bare en folkefest i Europa, og to milliarder TV-seere, det er også en samling for noen av verdens største merkevarer. 

Uefa, som arrangerer Europamesterskapet har som vanlig sikret seg noen av verdens største selskaper som sponsorer, men når sponsorplakter vises før sendinger har verken TV 2 eller NRK stått for salget, og ingen av dem får heller inntektene. Det er det nemlig Uefa som gjør.  

- Vi skulle gjerne solgt det sjæl, sier salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, til Kampanje.

- Rettighetsproblematikken på store sportseventer er som den er, så vi har ikke noe annet valg enn å forholde oss til det, fortsetter han.

De norske kanalene får nemlig ferdigproduserte sponsorplakater som de må vise. I år er det både veteraner i sponsorsammenheng og relativt ferske logoer som vil dukke opp på skjermen. Coca-Cola, Volkswagen, Just Eat, Qatar Airways og TikTok er noen av de offisielle sponsorene vi vil få se før EM-kampene på norske TV-skjermer i år.

TikToks markedssjef for Europa, Midtøsten og Afrika, James Rothwell, sier til Kampanje at de er veldig stolte over å være den første digitale underholdningsplattformen som sponsor en stor internasjonal fotballturnering for Uefa.

- Kulturen rundt EM klaffer perfekt med TikTok-samfunnet, som elsker å feire og spille fotball på unike kreative måter, så partnerskapet falt naturlig, sier Rothwell til Kampanje.

TikTok: - Første gang vi sponser et slikt arrangement

TikTok-markedssjefen sier fotballinnhold på plattformen bare fortsetter å øke i popularitet. Hashtagen #Football har nå over 130 milliarder visninger. Nesten en dobling i antall visninger fra da TikTok lanserte EM-partnerskapet i februar.

- TikTok har raskt blitt et hjem for fantastiske fotballag, spillere og mangfoldige ulike trender. Alt fra England som tar oss bak kulissene med #ThreeLionsog  #Lionesses, til europeiske ikoner som viser frem sine ferdigheter og freestyle-spillere som Lia Lewis som inspirerer unge kvinner til å delta i sporten, sier Rothwell.

TikTok sier de med sponsoratet ønsker å bringe lidenskapen til Europamesterskapet til et enda større større samfunn, og det er selvfølgelig duket for både utfordringer og enkel koreografi som lar seg gjenskape av appens brukere.

- Vi har flere spennende kort i ermene for EM-2020, inkludert AR-effekter, hashtag-utfordringer og «TikTok LIVEs» med fotballstjerner, sier Rothwell.

- Er det første gang TikTok sponser et arrangement som dette?

- Det er første gang TikTok sponser et arrangement som dette, og første gang en digital underholdningsplattform samarbeider med en stor internasjonal turnering for Uefa, så vi er veldig glade for det.

Se TikToks nye EM-reklame her:

TikTok ruller også ut en splitter ny EM-kampanje, kalt «Where Fans Play».

- TV-reklamen tar lidenskapen, spenningen og energien til Uefas EM og smeller det sammen med moroa, inkluderingen og lekenheten til TikTok ved å ta legendariske uforglemmelige øyeblikk fra turneringen og redigere det med nåværende TikTok-innhold, sier Rothwell.

Klar for EM:

James Rothwell, TikToks markedsjef for Europa, Midtøsten og Afrika. - Vi kan ikke vente på at kampene begynner, sier han. Foto: TikTok

Volkswagen: - Interessen skaper synlighet

En annen av fotball-EMs største sponsorer er bilfabrikanten Volkswagen. Markedssjef for Volkswagen, Thomas Mietinen, forteller til Kampanje at det er en stor ære å være en av hovedsponsorene og at Volkswagen Norge skal være del av en større internasjonal kampanje som skal promotere deres nye elbil. 

- Vi tenker at dette er et arrangement som samler mye interesse og skaper engasjement foran TV-skjermen, selv om Norge dessverre ikke er med. Det skaper synlighet for vår nye helelektriske ID.-familie og ikke minst fokus på bærekraftig mobilitet, sier Mietinen til Kampanje.

Volkswagen skal gjennomføre en rekke aktiviteter på TV, og på digitale flater, som skal ha et budskap knyttet opp mot mesterskapet i seg selv, og lanseringen av Volkswagens tredje ID.-modell – ID.4 GTX.

- Vårt fokus er bredden i vår elektriske portefølje, samt at Volkswagengruppen er på vei til å bli karbonnøytral innen 2050, sier Mietinen. 

Markedssjefen forteller at de også skal samarbeide med VG-sporten under mesterskapet, samt at alle forhandlere vil ha demobiler med UEFA demodekor.

Her kan du se reklamefilmen som Volkswagen skal rulle over skjermen de kommende ukene:

Just Eat: - Vil bygge merkevarekjennskap

Også leveringstjenesten Just Eat er en av Fotball-EMs sponsorer. Just Eat fusjonerte med Takeaway.com i fjor og har siden har ansatt flere enn 120 sjåfører, og tredoblet denne våren salgsstyrken for å vokse i Norge.

Marte Kirkerød, markedsansvarlig i Just Eat i Norge, sier de ønsker å bygge merkevarekjennskap med deres EM-sponsorat.

- Just Eat ønsker å fortsette å bygge merkevarekjennskap og styrke preferansen for Just Eat. Det er en sterk kobling mellom større idrettsarrangmenter og take away-mat, og Just Eat sitt partnerskap med EM-2020 handler om nettopp sport og mat, og å bringe de to sammen for spenning og moro, sier Kirkerød til Kampanje.

- Går dere på lufta med en EM-kampanje? Hvor vil vi se den?

- Ja, det er et stort spenn av kampanjemateriell for vårt Uefa Euro 2020-partnerskap, med Eric Cantona som stjernen på det norske markedet, sier Kirkerød.

- I Norge vil EM-2020-kampanjen bli sett på sosiale medier, som Instagram og Facebook, YouTube og influencer-kampanjer.

Her kan du se Eric Cantona i Just Eat sin EM-klare reklamekampanje:

NRK: - Vi har ikke noe kommersielt rom

Kampanje har snakket med salgssjef Christian Petersen i NRK Aktivum som også bekrefter at de ikke får noen sponsorinntekter av Uefa. 

- Det ligger i rettighetsavtalen. Vi formidler det, også må vi se at det er innenfor kringkastingsloven, sier Pettersen til Kampanje.

En av sponsorene norske TV-seere ikke kommer til å se i forkant av sendingene er ølprodusenten Heineken, på grunn av det norske forbudet mot alkoholreklame.

Petersen sier NRK heller ikke kan gjøre noe kommersielt under studiosendingene.

- Vi har ikke noe kommersielt rom. Det kommersielle rommet vi har er allerede tatt av Uefa sine sponsorer, sier salgssjefen.

- Vil vi få se noen TikTok-danser i studio av NRK-programlederne?

 - Nei, det får du ikke det. Vi har ingenting med studioet å gjøre, men jeg vet at det ikke kommer til å skje, sier Petersen og ler.

Like sikker er ikke TV 2s salgs og markedsdirektør, Bjørn Gunnar Rosvoll.

- Det er ingen som har betalt for at de skal gjøre det, men at det blir engasjement og glede når det drar seg til i mesterskapet, det kan du være helt sikker på, sier han.

Rosvoll forteller at det ikke blir noen produktplassering under EM-sendingene i år. Under forrige Fotball-EM, i 2016, fikk TV 2 slakt får «kleine» Coca-Cola-flasker i studio under sending.

- Det er ingen av de internasjonale sponsorene som sitter på rettigheter til produktplassering i årets mesterskap, sier salgsdirektøren.

Les også: Slakter TV 2s colaflasker i EM-studio: - Bare kleint

TV 2 vil bruke TikTok for å skape EM-feber

I mai måned sendte TV 2 ut en pressemelding hvor de fortalte om EM-planene for i sommer, og der kunne de også fortelle at de planlegger å satse tungt på TikTok under sommerens store fotballmesterskap. 

Les også: Slik blir fotball-EM på NRK og TV 2 - her er årets programverter

- Er det tilfeldig at TV 2 nå satser på TikTok under EM, samtidig som TikTok er sponsor av mesterskapet?

- Dette mesterskapet har vi hatt stort fokus på å nå brukerne våre på digitale plattformer, i tillegg til å lage Norges beste kampsendinger. I forkant av mesterskapet har vi lansert to digitale EM-konsept på tv2.no, og vi skal også ha et løpende konsept under mesterskapet. I den forbindelse satser vi også tyngre på sosiale medier, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, til Kampanje.

- Det er utrolig viktig for oss å skape EM-fest for alle aldersgrupper, og TikToks inntog som mediepartner for fotball-EM gjør det naturlig for oss å samarbeide med en plattform som vet å engasjere unge brukere, fortsetter han.

- Hva slags innhold skal TV 2 publisere på TikTok?

- Innholdet på TikTok skal skape EM-feber hos en yngre målgruppe. De rareste målfeiringene, de flaueste tabbene, de feteste fintene, de spektakulære scoringene og de største snakkisene - alt dette skal følgerne våre få servert, svarer sportsredaktøren.

- Vi ønsker å trekke innholdet inn i våre lineære sendinger, engasjere profilene våre i ulike utfordringer og målet er å skape trender følgerne våre henger seg på, og ikke minst bidrar til å utvikle. Den unge generasjonen vil ha brukergenerert innhold, og det skal vi gi dem.

Selv om TV 2 ikke kan ha egne sponsorplakater før kampsendingene, har de muligheten til å finne sponsorer til deres magasinprogrammer. Norsk Tipping, Elkjøp, Telia og Cary (tidligere Ryds bilglass) sponser magasinsendingene på TV 2.

- Det er selvfølgelig masse etterspørsel fra annonsører rundt mesterskapet, det er sommerens store begivenhet. Vi gleder oss veldig til EM og tror på gode seertall, og et veldig spennende mesterskap, sier salgs- og markedsdirektør Rossvoll.

EM-2020 starter i kveld klokken 21:00 og varer i en måned frem til 11. juli. Åpningskampen Tyrkia - Italia vises på NRK1. 

TikTok sponser EM-festen på NRK og TV 2 - men kanalene får ikke én krone av inntektene