Under sommerens fotball-EM har TV 2 satt to Coca-Cola-flasker på bordet i studio på Kontraskjæret i Oslo. Sendingene er merket med «P. Inneholder produktplassering», men Medietilsynet tror ikke alle seerne forstår hva dette innebærer.

Les mer: Vil slå ned på dårlig merking av produktplassering

Nå får TV 2 og Coca-Cola ytterligere kritikk, men fra et helt annet hold. Professor Lars Erling Olsen ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania mener produktplasseringen er slett håndverk, men hans argument er det motsatte av Medietilsynets. Han mener nemlig produktplasseringen er for tydelig.

- Dette er helt latterlig produktplassering. Når flaskene er plassert så synlig i kamera at det blir veldig åpenbart at det er produktplassering, aktiveres påvirkningskunnskapen hos målgruppen slik at alle skjønner at det er betalt. Teoretisk sett kan det gjøre at tv-seerne blir mer negative til Coca-Cola, sier Olsen til Kampanje.

- Helt meningsløst
Selv om colaflaskene har fått en svært fremtreden plass i studio, drikker programleder og gjester konsekvent vann. Olsen mener produktplasseringen hadde vært mer naturlig dersom noen hadde tatt seg en slurk av flaskene.

- Det hadde vært mye bedre. Det er godt mulig det er tekniske grunner til at det ikke skjer, men man må gjøre dette på en skikkelig måte. Her er det bare kleint, sier han.

Olsen tror ikke Coca-Colas utfordring er å bygge kjennskap, men å endre holdninger.

- Og da blir dette helt meningsløst. Hadde jeg vært Coca-Cola kunne jeg godt ha sponset EM, men jeg ville latt være å plassere flaskene der.

- Åpenbart ingen som vil ha dem
Professoren er ikke den eneste som har bitt seg merke i at colaflaskene har fått stå i fred fra tørste studioverter og gjester i flere uker nå.

«Trist med de der to colaene som står helt fremst i studio til TV 2. Det er åpenbart ingen som vil ha dem. De har stått der under hele EM,» skriver Linn Gjerstad i Bergensavisen på Twitter.

Lars Erling Olsen har er overrasket over at TV 2 har sluppet dette gjennom.

- Jeg synes TV 2 vanligvis er ganske flinke, så jeg er litt spent på hva som er deres begrunnelse for dette. Uten å ha hørt noe om det, så synes jeg dette ser rart ut, sier han.

Coca-Cola: - Redaksjonen avgjør
Coca-Colas markedsdirektør Anne-Marit Ihlen skriver følgende i en kommentar til Kampanje:

- Vi har flere ganger gjennomført produktplassering med gode resultater, og ser at det fungerer best når produktet er godt integrert. Selve plasseringen er det redaksjonen selv som avgjør. Samarbeidet vi har med TV 2 utgjør bare en liten del av en stor EM-kampanje, som vi er svært fornøyde med.

Selskapet vil ikke gi noen ytterlige kommentarer om plasseringen av flaskene i TV 2s EM-studio.

TV 2: - Fungerer veldig bra
TV 2s konsept- og sponsorsjef Espen Barås Bye forteller at colaflaskene representerer en helt vanlig form for produktplassering.

- Vi skaper både produktplassering der produktet er skrevet inn i manus og er en helt naturlig del av handlingen, og produktplassering som er i kategorien oppmerksomhet, men fortsatt relevant for tema, som jo dette er, sier han til Kampanje.

- Ville det vært dyrere for Coca-Cola dersom studiovertene skulle ha tatt seg en slurk?

- Vi priser produktplassering først og fremst etter seertall, men også etter måten det er tatt i bruk på. En plassering der produktet er i bruk på en positiv måte har høyere verdi enn om den er statisk, men det dreier seg også om seertall om hvor mange som får det med seg.

TV 2s konseptsjef er overbevist om at produktplasseringen i dette tilfellet fungerer som det skal.

- Denne typen produktplassering som er oppmerksomhetsskapende fungerer veldig bra og er noe vi har veldig gode resultater på, noe vi også har på det som er manus- og dramadrevet.

Observante seere har kanskje lagt merke til at colaflaskene har en annen funksjon enn bare å appellere til tørsten. Etikettene på flaskene skal nemlig representere flagget til lagene som til en hver tid spiller kamp.