For sjette gang deler NRK og TV 2 på senderettighetene for et stort internasjonalt fotballmesterskap og etter et langt pandemi-år med ventetid skal 24 europeiske nasjoner endelig få sjansen til å kjempe om EM-trofeet igjen. Europamesterskapet i herrefotballen skulle opprinnelig arrangeres i juni og juli 2020, men på grunn av pandemien ble UEFA Euro 2020 utsatt til samme periode i 2021.

Avsparket for mesterskapet går fredag 11. juni i Roma i åpningskampen mellom Tyrkia og Italia på Olimpico stadion og hvem som overtar trofeet etter regjerende europamester Portugal avgjøres i finalekampen på Wembley i London søndag 11. juli.

Viser åpningskamp og finalen
Det er sjette gang deler NRK og TV 2 på senderettighetene for et stort internasjonalt fotballmesterskap og 51 kamper er nå fordelt jevnt mellom de to mediehusene.

Også denne gang sender NRK åpningskampen og finalen, mens TV 2 står for semifinalene og alle studiosendingene vil finne sted på Kontraskjæret.

- Endelig kan vi gi et fotballhungrig publikum de beste øyeblikkene igjen, med mesterskapet vi alle har ventet på et helt år. Vi tror at sportsentusiaster over hele Europa trenger denne fotballfesten etter å ha tilbrakt store deler av året inne bak sine egne husvegger, sier sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor.

- Velsmurt samspill
I fjor var det 60 år siden EM ble arrangert for første gang, og UEFA markerer i år jubileet med å spre kampene over hele Europa. De 11 vertsnasjonene er Ungarn, Russland, Italia, Nederland, Romania, Tyskland, Danmark, England, Aserbajdsjan, Romania og Skottland. Både TV 2 og NRK har stor tro på at årets EM vil samle store deler av det norske folket foran skjermene i sommer.

- Dette velsmurte samspillet skal gi seerne en hel måned med etterlengtede, herlige fotballopplevelser fra hele Europa. At vi i tillegg får tilskuere tilbake på tribunene vil gi hele mesterskapet og alle involvert et voldsomt løft. Vi teller ned nå dag for dag, og gleder oss enormt, sier Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2.

Ny programvert på TV 2
TV 2s programleder i EM-studio denne gangen blir Ingrid Halstensen. Hun tar dermed over etter Julie Strømsvåg som forsvant til Viaplay og Nent-gruppen tidligere i år. Strømsvåg har vært TV 2s fotballanker ved de siste store mesterskapene. Nå er det Halstensens, som er kvart engelsk, sin tur.

 - Som alltid er det store forventninger til hva «Three Lions» skal få til i et mesterskap, men så har de skuffet gang på gang. Nå har Gareth Southgate en spennende generasjon på gang, og mannskapet hans seiler opp som en av favorittene. Kanskje er 2021 året der engelske fotballsupportere endelig kan synge «it’s coming home», uten ironi, sier Halstensen i TV 2.

Les også: Klare for vintersporten på TV3 og Viaplay: - Dette blir veldig spennende

I tillegg til Halstensen er Jan-Henrik Børslid og Jon Børrestad programledere for TV 2. Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Simen Stamsø-Møller og Mina Finstad Berg er eksperter under studiosendingene fra Kontraskjæret.

Kjente fotballfjes på NRK
De som skal lede sendingene på NRK er Carina Olset og Andreas Hagen og de får med seg Carl-Erik Torp og Egil Olsen som ekspertkommentatorer under NRKs sendinger. Aleksander Schau og Melissa Wiik har også faste plasser som i studiopanelet hos NRK.

- I år er kampene virkelig best på TV, publikum kan glede seg til noen forrykende kamper, med de største stjernene. Jeg er mest spent på om Frankrike kan leve opp til forventningene eller om det blir Englands tur i år. Det blir også spennende å se om Finland har noe i EM å gjøre, og om ett år med korona å si for hvordan de nordiske lagene klarer seg i konkurransen, sier Olset.