Har falt i åtte måneder på rad - slik skal TVNorge hente seerne tilbake

Nå håper Discovery-ledelsen at OL-flammen skal tenne gnisten hos seerne.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Om seks uker braker det løs i Tokyo og de olympiske sommerlekene kan starte, ett år på etterskudd. Det er ikke ett sekund for tidlig for Discovery Networks Norge, som legger bak seg åtte måneder med kontinuerlig nedgang i det norske TV-markedet.

Nedgangen startet i oktober i fjor og fortsatte i mai, da Discovery hadde en andel på 13,5 prosent av det lineære TV-markedet. Det er 0,8 prosentpoeng lavere enn samme måned i fjor, og hele fem prosentpoeng lavere enn i mai 2019.

Selv ikke i vinter, da nordmenn stort sett var forvist til sine egne hjem, nøt Discovery spesielt godt av den tidvis høye TV-seingen. Seerne har i stedet i stadig større grad vendt seg mot TV 2.

- Kommer dere til å klare å hente igjen de tapte andelene med sommer-OL?

- Fordelen vår nå er at vi har to OL, et sommer-OL og et vinter-OL, og så vi har masse å gjøre mellom det. Ambisjonen er definitivt både å øke andelen og antall abonnenter på Discovery+, sier operativ leder og ansvarlig redaktør for Discovery i Norge, Espen Skoland.

I hele fjor hadde Discovery en totalandel på 15,2 prosent.

- Vil dere klare en andelsvekst i 2021?

- Nå kommer vi med ganske mange store, massive titler med store talenter. Det er mye bred underholdning, og sånn som verden ser ut nå, så trenger vi å bli underholdt. Vi trenger å le. De tingene vi publiserer skal både treffe på Discovery+ og lineært, sier programdirektør Magnus Vatn.

Lineær-TV-markedet er fortsatt svært viktig for Discovery-konsernet, forsikrer de.

- Ja, av den enkle grunnen at vi vil nå så mange som mulgi med innholdet vårt, og reklamemarkedet er med på å finansiere opp det. Derfor er lineær-virksomheten fortsatt kjempeviktig for oss, og for alle TV-husene i markedet, vil jeg tro, sier Skoland.

Les også: Ny kjendis-reality, spøkelsesjakt og 71 grader nord-duo - slik blir høsten på Discovery

- OL er en veldig god promokanal

Da Discovery inviterte til OL-fest i 2018, opplevde de at flere fikk øynene opp for det øvrige programtilbudet deres.

- Vi så at OL bidro til ganske gode lanseringstall og at det er en veldig god promokanal for lineære premierer og Discovery+, sier Skoland.

Derfor er terskelen for å se OL på Discovery+ så lav som mulig. Alt vil nemlig være gratis tilgjengelig på Discovery+ for nye kunder. Eksisterende kunder vil også få full tilgang uavhengig av hva slags abonnement de har.

- Vi ser en kjempemulighet til å promotere Discovery+ ved å gjøre det på den måten.

Discovery-ledelsen vil ikke gå ut med hvor mange abonnenter de har, men den offisielle TV-målingen til Kantar avslører at hver nordmann i snitt brukte 2,3 minutter på tjenesten hver dag forrige måned. Til sammenligning brukte vi 1,5 minutter på HBO Nordic, 3,8 minutter på Viaplay, 7,1 minutter på TV 2 Play og 9,1 minutter på Netflix.

- Vi er på et nivå som er sammenlignbart med mange andre i markedet. Den utviklingen vi har hatt de siste tre årene har vært ganske formidabel. Sport bidrar til det, men det er i veldig stor grad det norske innholdet som driver utviklingen.

Ønsker VG lykke til i humorkrigen

Og ingenting driver utviklingen som «Ex on the Beach». Koronapandemien satte en stopper for strandfesten tidligere i år, men da Discovery sendte deltakerne på afterski i den norske fjellheimen, doblet strømmetallene seg på Discovery+ ifølge Kantars måling for mars.

- Er det fortsatt «Ex on the Beach» som henter inn flest nye abonnenter?

- Det er ingen tvil om at «Ex on the Beach» er en institusjon og innhold som mange abonnenter liker. Den har tatt noen avstikkere, og nå går vi litt «back to basics», selv om vi gjør endringer og tilpasser oss verden vi lever i (høstens sesong spilles inn i Hellas, red. anm.). Men veldig mange andre serier er blitt en kjempesuksess, som «Hvite gutter» og «Naked Attraction», som har blåst alle rekorder. I tillegg leverer humorseriene våre veldig godt, sier Vatn.

- Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund har sagt at VGTV skal bli norgesmester på humor. Er posisjonen deres truet?

- Absolutt ikke. Konkurranse er fint det, og jeg kan si lykke til. Når folk spør oss hva vi leter etter, så begynner jeg alltid med humor. Discovery hadde tre av fire nominasjoner i humorkategorien i Gullruten i år, selv om det var «Førstegangstjenesten» som vant. Humor er viktig for oss og vi må være på tå hev, for de skal vi kjempe.

- Kunne «Ikke lov å le på hytta» gått på Discovery?

- Det kunne det sikkert, men akkurat innenfor den kohorten er vi godt dekket nå, sier Vatn.

- VG er kjempeflinke på akkurat dette, og det programmet har gått bra. Konkurransen har blitt tøffere og tøffere, og det er kjempesunt for den norske TV-produksjonsbransjen og bra for norske TV-seere. Det gjør at vi får mer og bedre innhold, legger Skoland til.

Det er ikke bare tøffere konkurranse som preger fremtidsutsiktene til Discovery i Norge. I mai ble det kjent at Warner Media-eier AT&T og Discovery Communications vil slå sammen medievirksomehtene sine til et nytt selskap som skal hete Warner Bros. Discovery. Dermed kan TVNorges nye søsterkanaler hete CNN og HBO.

- Hvordan blir det å ta imot disse kanalene i familien?

- Det er utrolig spennendene det som skjer, og for en innholdsportefølje det er snakk om. Men når det er sagt så tar det tid før denne avtalen er godkjent. Akkurat nå forholder oss til at vi er to forskjellige selskap og at det er «business as usual» og konsentrere oss om å levere et OL, en veldig sterk høst, og et OL til, sier Skoland.

Har falt i åtte måneder på rad - slik skal TVNorge hente seerne tilbake