Slaktet Gildes PR-kampanje for to år siden: - Vi trenger ikke mer reklame nå

Nye avsløringer kan skade merkevaren til Gilde, tror professor. PR-rådgiver håper Nortura bruker pengene på å rydde opp.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Jacob Andersen

I helgen kunne NRK vise nye bilder av hvordan det står til på enkelte av gårdene som leverer kjøtt til Nortura, som blant annet eier Gilde-merkevaren. Under overskriften «Griseindustriens brutte løfter» fikk leserne presentert bilder tatt av en gruppe dyrevernaktivister som viser at mange dyr slett ikke har det bra eller lever under forholdene som Nortura har lovet. Stikk i strid med budskapet Nortura gikk ut med i en reklamekampanje i 2019, etter at lignende bilder ble publisert i en dokumentar på NRK.

«Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på (...) at dyra har hatt det bra», hevdet Gilde i annonsene i 2019. Det var reklamebyrået Try som hadde laget dem.

Les mer: Forbrukertilsynet om Gilde-annonse: - Skjønner at forbrukerne blir provoserte

PR-rådgiver Henrik Juel Teige i byrået Teige Goodchild var en av flere som klaget Norturas reklamekampanje inn for Forbrukertilsynet. De slo fast at kampanjen var villedende og Nortura lovte å gjøre endringer i markedsføringen. Men på det tidspunktet var kampanjen allerede avsluttet.

- Hva tenker du etter de nye avsløringene til NRK? 

- Jeg synes det er trist at de ikke har klart å rydde opp i dette. Jeg håper de denne gangen bruker penger på ryddejobben fremfor å kommunisere. Vi trenger ikke en reklamekampanje mot forbrukerne nå. Det blir gal rekkefølge, sier Henrik Juel Teige til Kampanje.

Flaut:

- Jeg synes det var flaut å tilhøre en bransje som blindt bidro til å videreformidle villedende informasjon, sier Henrik Juel Teige.

- Oppfordrer Try til å si nei

PR-rådgiverens oppfordring er klar.

- Vi som kommunikatører har også et ansvar. Jeg oppfordrer Try til å utfordre eller si nei hvis det kommer en ny brief fra Nortura om hva de kan si for å få folk til å glemme dette, sier Juel Teige. 

- Hvordan bør Nortura kommunisere nå? 

- Det virker som om de så langt har lagt seg flate, og det mener jeg er riktig. Hvis de først føler behov for å kommunisere noe i betalte kanaler, så bør det handle om hva de gjør for å rydde opp. 

Juel Teige mener reklamekampanjen Nortura rullet ut for to år siden var pinlig.

- Jeg synes det var flaut å tilhøre en bransje som blindt bidro til å videreformidle villedende informasjon. Jeg opplevde også i ettertid en stygg ansvarsfraskrivelse fra reklamebyrået Try. Når kunder vil formidle noe som ikke er riktig, bør de bli utfordret på det.

Kampanje har vært i kontakt med Try, som ikke ønsker å kommentere uttalelsene.

- Har en tendens til å gli over

Professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, Lars Erling Olsen, tror saken vil kunne påvirke merkevaren til Gilde, men han er usikker på omfanget.

- Spørsmålet er hvor mye det kan skade, det kommer an på hvor stor sak det blir og hvor stor mediestorm det blir, sier han til Kampanje.

Foreløpig mener han mediedekningen har vært begrenset.

- Basert på mine medievaner, synes jeg det eksploderte mer i 2019 enn nå, men det kan jo komme.

Tall fra Apelands omdømmeundersøkelse viser at Nortura opprettholdt et godt omdømme i 2020, året etter at NRK-dokumentaren gikk på lufta. Faktisk fikk de sin høyeste score noensinne dette året.

Erling Olsen tror folk glemmer slike saker raskt.

- Ja, det tror jeg nok. Med mindre du er i bransjen så tror jeg de fleste har glemt saken fra 2019. Sånne skandaler har en tendens til å gli over, man glemmer ting. Det har skjedd mye i verden de siste to årene.

I en pressemelding i dag skriver de at konsernstyret i Nortura har vedtatt å iverksette en intern gjennomgang av den interne oppfølgingen av dyrevelferdsarbeidet i konsernet.

- Bildene vi har sett fra enkelte fjøs er sjokkerende med eksempler på regelbrudd og dårlig dyrehold. Dette er ikke slik norske Nortura og norske svinebønder vil ha det. Dyrevelferdsarbeidet er et løpende og en pågående prosess, vi må fortsette. Filmene viser at vi ikke er i mål, ytterligere tiltak er nødvendig og jobben starter hos oss selv, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i meldingen.

Les mer: Nortura-direktør varsler ny krisestrategi: - Timingen sist var ufølsom

Slaktet Gildes PR-kampanje for to år siden: - Vi trenger ikke mer reklame nå