Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» som ble sendt på NRK denne uken, har skapt en voldsom debatt om dyrevelferd i griseindustrien. Som Kampanje kunne melde i går, var Gilde raskt på banen etter dokumentaren, og rykket inn en storstilt annonsekampanje for å starte gjenreisningen av omdømmet til kjøttprodusenten.

«Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk, og at dyra har hatt det bra», står det i annonsen, som ble trykket i ni ulike dagsaviser samt flere nettaviser.

Les også: Slakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering

Les også: Gilde slår tilbake i ny PR-kampanje etter svinedokumentar: - Vi skjønner at annonsen kan provosere

Nå reagerer Forbrukertilsynet på denne kampanjen, og sier til NRK at de vil følge med på produsentens markedsføring fremover.

- Jeg skjønner godt at forbrukerne blir opprørt og provosert når de ser den reklamen dagen etter det som var i nyhetene. Produsenter skal være forsiktige med å garantere noe 100 prosent, for det skal de kunne dokumentere fullt ut etterpå, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet til NRK.

- Gilde og Nortura har ansvar i å fremstille norsk landbruk ærlig
Leder for Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, sier til Kampanje at denne saken angår absolutt alle.

- Dette er noe vi alle må bry oss om og mene noe om. Om vi ønsker bedre velferd må vi erkjenne at det har en kostnad. Velger man ribbe til jul så skal man ikke velge den rimeligste. Man tar verken bonden eller dyrene på alvor om man ikke vil betale for produktet.

- Hva tenker du om at Gilde og Nortura kjører på med en PR-kampanje dagen etter en så rystende dokumentar?

- Det dokumentaren viste var at hverken Mattilsynet eller Nortura har greid å avdekke disse tingene. Mattilsynet har selv sagt at det ikke var overraskende at tilstanden var slik man så i filmen. 

- Har Gilde og Nortura noe ansvar for det som kom frem i dokumentaren i går?

- Jeg mener alle har et ansvar her. Det er selvfølgelig ikke bare bonden som er ansvarlig. Forbrukere må kjøpe kjøtt fra dyr som har hatt gode liv, statlig tilskuddsordninger må belønne god dyrevelferd, også har selvfølgelig Gilde og Nortura et ansvar i det å være ærlige i måten de fremstiller norsk landbruk, og at det er en sammenheng mellom portrettet de tegner og det som foregår, slik at forbrukeren kan gjøre valg som er gode for dyrevelferden. Alle har et ansvar, sier hun.

Les også: Nortura politianmelder leverandør etter tv-dokumentar