E24 brenner millioner i kampen mot DN: - De får nøye seg med å være Norges minst lønnsomme næringslivsavis

Det svarer stedfortredende sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Janne Johannessen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Tobias Fredø

Schibsted-konsernet kunne denne uken fortelle at selskapet økte sine digitale inntekter med nesten 20 prosent i koronaåret 2020. Men like fullt falt resultatene som en følge av fortsatt krevende printmarkeder for selskapets aviser VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. Men også næringslivssatsingen E24 trekker ned det samlede resultatet som endte på 176 millioner kroner, en nedgang på 26 prosent sammenlignet med tilsvarende resultat i 2019. E24 alene stod for et underskudd på nesten 30 millioner kroner i 2020.

- Det er et stort underskudd?

- Det var helt etter planen, sier styreleder i E24 og annonsedirektør i Schibsted-konsernet, Christian Haneborg, til Kampanje.

Noe av årsakene til at E24s underskudd økte markant sammenlignet med 2019-tapet på snaue seks millioner er at Schibsted som konsern har hatt et mål om å ansette rundt 30 journalister som skal jobbe med næringsliv, plassert både i E24 og hos Aftenposten, Bergens Tidene og Stavanger Aftenblad. 

- Er det alle ansettelsene som trekker ned?

- Ja, vi har jo ansatt en rekke nye mennesker og selv om topplinjen også øker, er det kostnadene som går opp. Men det har også vært et krevende år der vi ikke har tatt imot støtte fra noen. Så i lys av dette så opplever vi at vi er på rett vei og er fornøyd med utviklingen, sier Haneborg.

- Har dere ansatt alle 30 menneskene nå?

- Det er i hvert fall ikke langt unna.

Les også: E24-smell på nesten 30 millioner: - En langsiktig investering

Her kan du se alle tallene til E24 for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. Næringslivsavis med rekordtap

E24 2020 2019 Endring i %
Omsetning 105,0 95,8 + 9,6
Driftsresultat - 29,2 - 5,7 -
Resultat før skatt - 29,0 - 5,3 -

Krysser 100 mill. for første gang

Med en omsetning på i overkant 100 millioner kroner er det åpenbart at E24 må få ytterligere fart på inntektene skal selskapet gå i pluss. Men seks måneder ut i det nye året, ønsker ikke Haneborg å si hvor E24 lander i 2021 resultatmessig.

- Vi kommenterer ikke budsjetter, men er inspirert over hva vi har fått til det siste året både på tvers i Schibsted og i E24. Så vi fortsetter å følge planen om å investere tung i posisjonen vår, sier han.

- Er det abonnement som skal gi inntektsveksten?

- Abonnement er en viktig vekstdriver, men vi jobber for vekst på alle inntektsområder det være seg rubrikk, annonser og brukerbetaling, sier Haneborg.

- Må E24 opp i en omsetning på 140-150 millioner kroner før styreleder er fornøyd?

- Vi har store vekstambisjoner for E24, men vi kommuniserer ikke akkurat når i våre businessplaner vi går break even. E24 er en viktig satsing for oss og vi gjør disse investeringene i redaksjonelle ressurser for å bli den viktigste næringslivsavisen i Norge, sier han.

- Passert DN på direktetrafikk

Han sier posisjonen «Norges viktigste næringslivsavis» er en kamp om trafikk både samlet og direkte på nettsiden, og på antall siteringer i andre medier.

Målet er å bli viktigst i Norge, og E24 er på god vei, skal vi tro dem selv.

- Vi har alltid vært større enn Dagens Næringsliv på trafikk, mye på grunn av trafikken fra VG. Men nå ser vi at vi har passert DN på direktetrafikk på mobilen og det har skjedd det siste året. Når du har en så sterk direktetrafikk som det E24 har nå, sier det noe om styrkeforholdet. Når vi sier at vi skal ta posisjonen «Norges viktigste næringslivsavis», starter det med å se på hvor mange som aktivt besøker deg på nettsiden din, sier Haneborg.

I en internrapport Kampanje har fått tilgang til, hyller Schibsted innsatsen sin ved å vise til at E24 ble sitert oftere av NTB og Retriever i mai måned. Samtidig trekker de frem et sitat fra NHO-sjef Ole Eirik Almlid, som skal ha sagt at «E24 er etablert som det viktigste nyhetsstedet for de som er interessert i næringsliv».

- Det er å ta den mentale posisjonen som den viktigste avisen som betyr noe, og her mener vi DN og E24 er i en klasse for seg

I samme rapport som er fra et styremøte i juni, kommer det også frem at kappløpet mellom E24 og DN på total direktetrafikk er meget jevnt. Ved slutten av 2020 skal DN ha vært et hestehode foran, mens det nå har snudd de to siste månedene inn mot sommeren.

- Vi har veldig stor respekt for DN som har mange flinke folk. Men vi ser at vi er på en veldig riktig vei med tanke på å vinne denne posisjonen og det gir oss ytterligere investeringsvilje, sier Hanevold, som forteller at DN er blinket ut som den største rivalen.

- DN, Børsen, Finansavisen og danske avishus som satser på næringsliv. Det er tett befolket nå?

- Alle kan sette opp en næringslivsavis og ansette tre journalister. Det er å ta den mentale posisjonen som den viktigste avisen som er det som betyr noe, og her mener vi DN og E24 er i en klasse for seg, sier han.

- Hva med Finansavisen?

- Ser du på den relative posisjonen deres så ligger de ganske godt etter. Men vi har respekt for alle som operer i dette markedet, men størrelse og slagkraft har noe å si. Da er det Dagens Næringsliv som blir konkurrenten, sier Haneborg. 

- Dagens Næringsliv er og blir Norges viktigste næringslivsavis

Nyhetsredaktør og stedfortrendende sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Janne Johannessen, erkjenner at konkurransen har blitt tøffere de siste årene, både fra E24 og andre aktører. 

De siste årene har blant annet Dagbladet og Nettavisen også staket ut tydeligere næringslivssatsninger for sin journalistikk. 

- Det virker både skjerpende og motiverende. I Dagens Næringsliv er vi hellig overbevist om at tøff konkurranse er positivt, også i markedet for økonomijournalistikk, sier hun til Kampanje.

At E24 nå har målt større direktetrafikk enn det DN har, tar Johannessen med knusende ro. I mai måned hadde også E24 flere NTB-siteringer enn konkurrenten. 

- Du blir ikke viktigst av å ha flest klikk eller størst trafikk. I DN overlater vi ikke til deskvakten i NTB å vurdere hverken journalistisk kvalitet eller gjennomslagskraft. Vi er mindre opptatt av gratistrafikk enn å ta betalt for kvalitetsjournalistikken vår, kommenterer Johannessen. 

- E24 har ansatt 30 journalister det siste året og mener de er på god vei til å bli Norges viktigste næringslivsavis. Er dere enig i det?

- Dagens Næringsliv er og blir Norges viktigste næringslivsavis, og det skal vi fortsette med. E24 får nøye seg med å være Norges minst lønnsomme næringslivsavis, sier Johannessen. 

Da DN-eier NHST-gruppen la frem sine tall for fjoråret viste regnskapene at næringslivsavisen gikk med over 40 millioner kroner i overskudd. 

- Men hvordan skal dere kontre den økte satsingen fra E24?

- Vi skal gjøre som før, fortsette å levere varene i alle disipliner, fra breaking til undersøkende nyhetsjournalistikk og de råeste avsløringene. Det er kun DNs reportere som virkelig tar med leserne på innsiden av de store dramaene i norsk næringsliv og setter dagsorden igjen og igjen. At vi vant Skup med avsløringen av Equinors pengesluk i USA er et godt eksempel. Der kombinerte vi dyp innsikt i oljebransjen og politikken, fremragende kildearbeid, førsteklasses historiefortelling og heftig finansanalyse i ett løp, svarer Johannessen. 

På spørsmål om hun er imponert over resultatene til konkurrenten, svarer sjefredaktøren følgende:

- Hvis jeg som nyhetsredaktør i DN hadde blitt imponert over at konkurrenten går 30 millioner i minus, hadde jeg vel egentlig hatt feil jobb. Men det er imponerende hvor mye Schibsted er villig til å bruke på næringslivsjournalistikken, det skal de ha.

Les også: Bedring i NHST-konsernet til tross for inntektsfall – jakter fortsatt etter ny toppsjef

E24 brenner millioner i kampen mot DN: - De får nøye seg med å være Norges minst lønnsomme næringslivsavis