Morgenstern melder seg på Byråprofil-kampen med ny omsetningsrekord

- Vi skal bli Norges beste reklamebyrå, slår byråleder Ole Kristian Hustad fast.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Morgenstern leverer et resultat før skatt på 1,9 millioner kroner i 2019, opp 37 prosent fra året før. Samtidig øker omsetningen med 23 prosent til 43,9 millioner kroner. Byrået er nå inne i sitt femte driftsår og jobber med annonsører som Finn.no, One Call og Verisure.

- Det er ikke lov å være misfornøyd med det, men jeg synes vi er så flinke at jeg er ikke fornøyd med dette resultatet, sier byråleder Ole Kristian Hustad til Kampanje.

Han kaller fjoråret for et investeringsår, og er rask med å skyte inn at selv om det kan være lett å gjemme seg bak et sånt begrep, er det «helt sant» for Morgenstern sin del.

- Vi doblet arealet i Karl Johans gate og investerte i masse nye flinke folk. Vi har etablert oss som et selvstendig produksjonsselskap for reklamefilm med to produsenter og en regissør. I tillegg har vi styrket byrået innen strategi og innsikt med Eivind Moe og Per Ivar Grenness, to kloke rådgivere vi ser kundene våre virkelig får stor glede av, sier Hustad.

Han mener sølvfisken byrået nylig fikk for for Finn er et endelig bevis på at byrået nå også har blitt et produsjonsselskap.

- Det viser at vi leverer. Det er lenge siden et norsk reklamebyrå selv produserte en sølvfisk, sier han.

- Kommer dere til å bli et mer lønnsomt byrå av å produsere filmene selv?

- Vi tror det er noen penger i det, men det er ikke derfor vi gjør det. Vi gjør det fordi det er så nært knyttet til det kreative produktet. Både kunder og vi opplever raskere, morsommere og mer effektive prosesser når man jobber så tett. Man får mer film for pengene, det gir oss et fortrinn for de andre byråene.

- Hvorfor har dere funnet ut at dette er en så god idé, når så å si ingen andre gjør det?

- Jeg er opptatt av at vi utvikler byrået vårt og at vi tenker nytt og annerledes. Det å være produksjonsselskap for film, ligger mye tettere på et reklamebyrå enn mediebyrå eller design, som mange andre tilbyr. Eller PR for den saks skyld.

- Skal bli Norges beste reklamebyrå

I fjor passerte Morgenstern 25 millioner i byråinntekt, og det er viktig fordi dette også er minimumskravet for å bli vurdert blant byråene i omdømmeundersøkelsen Byråprofil som arrangeres av Kampanje og Kantar.

Tidligere har ikke byrået, som ble startet av sju tidligere Try-ansatte i 2016, kvalifisert til å være med i undersøkelsen. Som altså har blitt vunnet av Try de siste 17 årene.

- Det er gledelig at vi for første gang passerer 25-millionersgrensen. Det er ikke til å legge skjul på at det har irritert meg. Det er en seier at vi endelig får være med i konkurransen, sier Hustad.

- Hva er ambisjonen i Byråprofil?

- Det er å toppe konkurransen. Vi skal bli Norges beste reklamebyrå. Jeg tror ikke nødvendigvis at vi når helt opp i år, men jeg blir skuffa hvis ikke vi får en pallplass.

Morgenstern hentet inn flere nye kunder i fjor, blant dem One Call, men de glapp også på flere pitsjer enn Hustad skulle ønske.

- Omsetningen preges også av andreplasser og stang ut på pitsjer vi brukte fryktelig mye tid på. Andreplasser betaler seg stort sett med kroner null. Men i år har vi vunnet alle pitsjene vi har deltatt i. Vi jobber nå med en håndfull store norske merkevarer, og noen av dem har vi fått rett før og under koronaperioden. Det er veldig gledelig. Det har gjort at jeg har sovet godt om natta, sier Hustad.

Permitterte halve byrået

I likhet med de fleste andre reklamebyråer, mistet Morgenstern både oppdrag og omsetning da koronakrisen inntraff i midten av mars. Hustad innførte raskt en kollektiv permittering på 50 prosent for alle ansatte. Den er nå trukket tilbake og alle jobber for fullt.

Han forteller at byrået vil gå med overskudd også i første halvår.

- Jeg opplever fortsatt at markedet er usikkert. Det er litt uoversiktlig og det er vanskelig å se langt frem i tid. Men at vi har trukket tilbake permitteringene er et tegn på at vi har troen på at høsten kan bli god for oss.

Foruten Hustad, ble Morgenstern startet opp av Anders Muurman Holm, Sebastian Prestø, Mona Larsen, Philip Notland, Bjørnar Buxrud og Torkild Jarnholdt. Navnet tok de fra sin første kunde, Thomas Morgenstern, som er vice president of governmental affairs i Tomra.

Det jobber nå 23 ansatte i selskapet, og selv om det ikke foreligger noen planer om å ansette flere akkurat nå, er det et helt klart mål for Hustad å utvide på lang sikt.

- Vi hadde et budsjett før korona som har blitt nedjustert etter korona. Vi har ingen rik onkel som eier oss. Vi styrer dette med gass og brems samtidig. Det er viktig at vi er likvide og har orden i sysakene våre, sier han.

Morgensterns 2019-resultatTjener mer penger på reklame

Morgenstern 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 43 938 723 35 598 798 + 23,4
Byråinntekt 26 061 538 19 013 436 + 37
Resultat før skatt 1 928 928 1 404 802 + 37,3

Morgenstern melder seg på Byråprofil-kampen med ny omsetningsrekord