«Slankere» SMFB holder overskudd og inntekter oppe: – 2020 blir mer krevende

Tapet av IKEA slo også sterkt inn på SMFB-tallene for i fjor. Byrået har også dratt ned på bemanningen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I fjor sommer kom sjokkbeskjeden om at Ikea droppet SMFB og flyttet en reklamekonto på etter det Kampanje kjenner til ligger på mellom ti og femten millioner kroner til Try. Nå foreligger regnskapstallene til reklamebyrået som ledes av byråleder Kristian Kristiansen og de viser at selskapet klarte å holde både omsetning og resultater oppe.

Byråinntekten vokste med drøye tre prosent til 90 millioner kroner og driftsresultatet endte på nesten desimalen det samme for to år siden på 12,2 millioner. I en melding heter det at «overskuddet i konsernet pløyes tilbake til selskapet for å sikre finansiell soliditet også i 2020.»

- Vi er svært godt fornøyde med 2019, og er glad for å ha det i ryggen for et mer krevende 2020. Vi ser nå resultatet av en målrettet jobbing med å samordne våre ulike avdelinger, og på den måten kunne tilby kundene våre en effektiv totalpakke. Vi har en sunn drift og en solid kundeportefølje med noen av Norges sterkeste merkevarer, sier Kristian Schøning-Kristiansen, administrerende direktør i SMFB. 

- Dere økte byråinntekten med 22 prosent fra 17 til 18, men nå flater det ut. Hvorfor klarte dere ikke å vokse noe særlig i fjor?

- Om man ser på sammenlignbare tall, med tanke på bortfallet av den store kunden IKEA, så er det å holde samme nivå som 2018 i 2019 en god porsjon vekst, sier Kristiansen.

SMFB jobber i dag med kunder som Circle K, Mondelez Int. & Freia, VG, Ruter, Intersport, Obs, SpecSavers, Stokke, Insignia og RiksTV, og har også fått flere nye selskaper på kundelisten den siste tiden, som blant annet Opplysningskontoret for melk og Pepsi Nordic.

Les også: Møbelgiganten dropper SMFB - nå skal Ikea jobbe med Try

Holder trykket oppe:

Kristian Schøning-Kristiansen kan vise til et SMFB som holder trykket og omsetningen oppe. Foto: Eivor Eriksen

Kuttet bemanningen med 15 stykker

SMFB var også et av de byråene som hentet ut mest i kontantstøtte da Kampanje omtalte ordningen og hvilke kommunikasjonsbyråer som hadde fått mest i støtte tidligere i år.

I 2018 tok reklamebyrået ut et utbytte på åtte millioner kroner i 2018, men i år velger SMFB-partnerne å pløye alle pengene tilbake i selskapet.

- Kommer koronakrisen til å tære på egenkapitalen i 2020? 

- Det er stor usikkerhet knyttet til effekten av koronakrisen, både for oss og for samfunnet generelt.  Og vi gjør alt for å sikre sunn drift videre i SMFB, sier han.

Les også: Norske reklamebyråer får millioner i korona-støtte - Dinamo og SMFB får mest

Koronakrise og tapet av IKEA til tross så gjør SMFB et av sine beste år noensinne og omsetningen endte på 122 millioner kroner, en økning fra året før på seks millioner kroner. I dag er også SMFB Engine fullt integrert og fusjonert inn i reklamebyrået.

Men byrået teller langt færre hoder i år enn på samme tid i fjor. Kristiansen sier det i dag jobber 71 personer i SMFB. Det er 15 stykker færre enn tilfellet var i fjor.

For å spare penger har SMFB valgt, på linje med mange av de større byråene, ikke å delta undersøkelser eller konkurranser i inneværende år.

- Vi har tatt en beslutning om å ikke delta i noen konkurranser inneværende år, men heller bruke disse ressursene på kunder og ansatte, sier Kristiansen.

- Hva tenker du om 2020 og vil dere klare å holde byråinntekten på rundt 90 millioner kroner og tjene penger i år? 

- Vi opplever, som mange andre, en redusert oppdragsmengde og en generell usikkerhet, som kommer til å påvirke 2020.  Hvor vi til slutt ender vet vi ikke, men heldigvis ser vi lyset i tunellen og opplever positiv fart i markedet nå kontra bare for en måned siden, sier Kristiansen.

Her ser du alle tallene til SMFB for 2019. Alle tall i MNOK.SMFB helt på linje med fjoråret

SMFB 2019 2018 Endring i %
Omsetning 140,0 138,0 + 1,5
Driftsresultat 12,2 12,4 - 3,3
Resultat før skatt 12,1 12,3 - 2,4

Godt år for SMFB Factory

2019 var nok et fantastisk år for produksjonsenheten vår SMFB Factory, som ble Gasellebedrift for tredje året på rad.

- Vi er selvsagt veldig, veldig stolte over å hanke inn den tredje av tre mulige Gaseller, sier Stine Langehaug, daglig leder i SMFB Factory.

Også SMFB Factory gjør også et av sine beste år noensinne og omsatte for 34 millioner kroner, en økning fra året før på ni millioner kroner.

Byråinntekten endte på 29 millioner kroner, og resultat før skatt viste et pluss på åtte millioner kroner opp fra 1,5 millioner kroner fra 2018.

- Enten sluttleveransen skal vises som lyd eller bilde, print eller digitalt, illustrert eller animert - så er ambisjonen den samme den alltid har vært: Vi skal levere fleksible, kostnadseffektive og direkte målbare produkter med den kvaliteten og kreativiteten SMFB er kjent for, og resultatene beviser at vi som selskap har gjort noe rett, sier Langehaug.

Les også: God vekst i SMFB: - Nå er vi der vi skal være

«Slankere» SMFB holder overskudd og inntekter oppe: – 2020 blir mer krevende