Vant byråkampen om Avinor-millioner

Etter en omfattende prosess har Avinor landet på nytt byrå. - Byrået skilte seg ut på flere måter, sier fersk markeds- og merkevaresjef.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Høsten 2017 gikk Avinor ut med en stor pitsj der man startet prosessen med å jakte på nye byråforbindelser. Forut for utlysningen hadde Avinor avholdt en «dialogkonferanse» med forventningsavklaringer. Her startet man opp med 67 interesserte byråer. Deretter skrumpet denne listen inn til ni byråer. Til slutt var det duket for en finalerunde der fem byråer konkurrerte.

Tidligere var det Creuna og Geelmuyden Kiese som var byråpartnere, men nå må altså disse og andre byråer se seg slått av det som tidligere het Saatchi & Saatchi, men som nå heter Per Høj.

- Vi har jo hatt denne konkurransen dere har skrevet om, og det var veldig spennende med veldig flinke tilbydere. Og da endte vi rett og slett opp med at Per Høj stakk av med seieren, forteller markeds- og kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor.

Verdien på oppdraget er på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Les også: «Alle» vil lage Avinor-reklame: - Stas når 67 byråer kommer

Les også: Gått fra 67 til ni byråer i «tidenes» byråkonkurranse

Kastet inn i pitsjen:

Tone Tuxen startet i jobben som markeds- og merkevaresjef i Avinor 1. juni år. - Jeg er imidlertid ydmyk i forhold til jobben som allerede er lagt ned, og de spennende mulighetene som ligger foran oss, sier hun til Kampanje.

Det har vært viktig for meg å kunne delta i sluttspurten i forhold til valg av leverandør og partner. Tone Tuxen, Avinor

Har tatt tid

Men underveis  sluttet markedstoppen Ina Eldøy, noe som forsinket prosessen. Etter en rekrutteringsprosess ble Tone Tuxen ansatt som Eldøys etterfølger. Tuxen ble derfor kastet inn i pitsj-prosessen i siste runde og var med på byråbeslutningen. Til Kampanje forteller hun at hun har vært med på flere pitsjprosesser på begge sider av bordet flere ganger tidligere.

- At prosessen trakk ut noe ut i tid har sin naturlige forklaring med endringer i organisasjonen, og det har vært nyttig og viktig for meg å kunne delta i sluttspurten i forhold til valg av leverandør og partner innenfor et så viktig område for Avinor. Et annet aspekt ved denne prosessen er selve modellen som er valgt, der Per Høj skal være vårt hovedbyrå, med andre byråer og miljøer rundt seg som bidragsytere der vi sammen mener det er aktuelt, sier hun.

- Hvordan tror du det blir nå samarbeide med Per Høj?

- Jeg var imponert over kvaliteten og innsikten som alle aktørene viste i prosessen. Det er lagt ned et stort stykke arbeid, og det var spennende å se de forskjellige vinklingene. Jeg er samtidig veldig fornøyd med at valget falt på Per Høj, da byrået skilte seg ut på flere områder. For Avinor er det viktig med en partner som har innsikt om, og som kan jobbe med enheter på tvers av regioner, og som forstår viktigheten av lokal tilhørighet. Videre vil kunnskap og evne til å jobbe med mulighetsrommet som digitalisering gir oss være svært viktig. Her scoret Per Høj meget høyt, forteller hun.

Også elementer som oversikt over og forståelse for mediebildet og målgruppene Avinor skal kommunisere med, spilte inn i valget.

- Samarbeidsevner, og erfaring med fysiske og digitale handelsplattformer er også et viktig aspekt vi har vurdert i denne tilbudskonkurransen. Med byråets fokus på at vi faktisk skal kommunisere med mennesker, og ikke la oss blende av verktøy og teknologiske muligheter, så ser vi frem til å starte opp arbeidet med Per Høj i nær fremtid, og jeg er sikker på at vi vil jobbe med spennende og interessante prosjekter i tiden fremover, sier hun.

Det er ingen tvil om at det var en omfattende pitsjprosess. Jon Fredrik Sandengen

Dro hjem fra Cannes for å signere

For én uke siden tok styreleder Jon Fredrik Sandengen i Per Høj turen til Bjørvika og lokalene til Avinor for å signere avtalen som sikrer byrået stor-avtalen. Da hadde han like forut tatt en kjapp tur til Cannes.

Kampanje møter Sandengen og byråleder Håkon Fretheim på tradisjonsrike Caffé Roma sentralt på Croisetten i Cannes. Ingen av dem legger skjul på at det føles godt å ha sikret seg Avinor som kunde.

- Vi vet jo hvilke andre byråer som var i finalen, så det føles deilig å være den som får kontrakten, sier Fretheim til Kampanje.

- For hvordan overbeviste dere Avinor om at dere var det rette byrået?

- De var jo på jakt etter en hovedsamarbeidspartner som skal jobbe tett andre byråforbindelsene, derfor har vi satt opp en modell som vi tror på. I den sammenhengen er vi et stort nok byrå for denne pitsjen.

- Hvilke tanker har dere gjort dere om pitsjprosessen som Avinor har hatt?

- Det er ingen tvil om at det var en omfattende prosess. Men for oss, som nok kan sees på som en utfordrer… At det var en såpass grundig pitsj, talte nok denne prosessen til vår fordel. Det ga oss muligheten til å vise oss frem, tror Sandengen.

Kapret kunde:

Det var reklamebyrået Per Høj som kunne stikke av med seieren i kampen om Avinor som kunde. Her er byråleder Håkon Fretheim (til v) og styreleder Jon Fredrik Sandengen avbildet under Cannes Lions forrige uke. Foto: Hilde Nyman

- Vi er rigget for dette

Byrået kommer i første omgang ikke til å gjøre ansettelser for å betjene Avinor, og sier seg klar til å starte arbeidet med den nye kunden.

- Vi er kanskje ikke verdens største byrå, men vi er rigget for dette. Per Høj er jo et «nytt» byrå, men også et byrå med en sterk kultur som er bygd over flere år. Vi er vant til å samarbeide med andre leverandører, det er viktig i den rollen vi skal ta. Vi fikk frem i tilbudet at vi er et byrå som er gode både strategisk, kreativ og digitalt, som var avgjørende, sier Sandengen.

Og legger til;

- Alle sier selvfølgelig at de er et integrert digitalt og kreativt byrå, men vi er det faktisk også, sier han selvsikkert.

I oppdraget er det ikke spesifisert hvor stor del av totalen som Per Høj skal levere selv, men de er ikke bekymret for at det skal bli lite å gjøre.

- Vi vil få ansvar for mange tjenesteområder, men hvor vi skal jobbe i samarbeid med andre og hvor vi skal jobbe alene, er for tidlig å si. Det vil være rom for forhandlinger her, men vi er posisjonert til å ta en stor del av oppdragsmengden.

Det er ikke spikret hva som blir det endelige omfanget av avtalen eller hva den første oppgaven blir.

- Men det er klart at vi har gjort oss noen tanker. Vi har jo satt oss godt inn i Avinor som bedrift og deres virksomhet. Vi synes jo det er en ekstremt spennende kunde, blant annet fordi de er basert på et samfunnsoppdrag. Folk skal kunne virke og bo i hele landet. Viktigheten tatt i betraktning, er kunnskapen om Avinor for lav, mener han.

- Dette blir en stor og viktig kunde for Per Høj. Vi går snart inn i 2019 og byrået har god fart, og Avinor passer perfekt inn i vår portefølje av store merkevarer som Norsk Tipping, Helsedirektoratet og Orkla, sier byråleder Fretheim.

Blant samarbeidspartnerne som Per Høj kommer til å trekke veksler på, er Keyteq, som er del av Media Bergen – som også er aksjonær i Per Høj.

Samarbeidet mellom Avinor og Per Høj skal starte for fullt etter sommerferien.

Vant byråkampen om Avinor-millioner