Gått fra 67 til ni byråer i «tidenes» byråkonkurranse

Avinor har holdt Byrå-Norge på pinebenken i nesten ett år. Måtte finne ny markedssjef.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I fjor høst gikk Avinor ut med en stor-pitsj der de startet jakten på et nytt reklamebyrå. Og daværende markeds- og merkevaresjef, Ina Eldøy, kunne stolt proklamere at hele 67 reklame- og kommunikasjonsmiljøer deltok på en «Dialogkonferanse» i juni i fjor. På programmet sto forventningsavklaringer i kunde- og byrå-forholdet.

- Vi tenkte at vi må jo lytte til de vi eventuelt skal jobbe sammen med. Vi er jo en kompleks organisasjon, og her prøvde vi å finne hva som er fremtidens samarbeid mellom oppdragsgiver og byrå er, uttalte Eldøy til Kampanje.

Les også: «Alle» vil lage Avinor-reklame: - Stas når 67 byråer kommer

Og snøballen startet å rulle for Avinor-pitsjen. Men helt på tampen av året kunne Kampanje melde at Eldøy hadde sagt opp jobben i Avinor for å jobbe sammen med tidligere Geelmuyden Kiese-sjef Andreas Wabø i hans startupselskap Agera.

- Vi holder på å rekruttere hennes etterfølger, og i mellomtiden har jeg holdt i pitsjprosessen. Den går sin gang og planen er at vi skal signere med et byrå i slutten av mai, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Avinor, Cathrine Fuglesang Framholt.

Ni byråer kjemper om kontrakten

Opprinnelig var planen å lande hele prosessen i månedsskiftet januar og februar, men det måtte utsettes, forteller Framholt.

- Ja, vi fikk en utsettelse, slik at vi skulle få med oss den som nå er ansatt, men ennå ikke tiltrådt. Det er veldig viktig at ny markeds- og merkevaresjef får være med på i alle fall innspurten av pitsjen, som vil være case-presentasjon fra de byråene som går videre.

Hun kan fortelle at det er ni sterke byråer som kjemper om kontrakten. Disse har allerede vært gjennom en prekvalifisering i henhold til kunngjøring av konkurransen.

Prosessen som går mot slutten nå, er identisk med den som ble startet i høst, det er kun datoer og frister som har endret seg, opplyser hun. Den gang ble det likevel sagt at Avninor skulle ha mellom fire og seks byråer i finalen på oppdraget som Kampanje tidligere har skrevet ligger i størrelsesorden  40 og 50 millioner kroner.

- Vi sendte melding til de byråene som hadde meldt seg på og ga beskjed om at selve invitasjonen ville komme 12. mars. De formelle kravene er like som den utlysningen som gikk ut i høst. Nå er vi i gang og byråene holder på å svare på de opplysninger vi har bedt om.

Avinor har tidligere samarbeidet med GK og Creuna. 

- Skapte det problemer for dere at Ina Eldøy sa opp jobben sin?

- Nei, ikke egentlig, Hun gikk ikke fra noen løse tråder. Hun har lagt et godt grunnlag og selve utlysningen var jo klar, mer siden det er såpass tett samarbeid mellom reklamebyrå og en merkevaresjef, var vi opptatt av at den nye personen skulle få være med i den siste runden. Så vi er fornød med at vi klarte å få det utsatt de månedene. Egentlig tror jeg at det løste seg bra, sier Framholt.

Siden det er såpass tett samarbeid mellom reklamebyrå og en merkevaresjef, var vi opptatt av at den nye personen skulle få være med i den siste runden. Cathrine Fuglesang Framholt

Henter ny direktør fra kjente trakter
Den som er nyansatt som markeds- og merkevaresjef, er Tone Friling Tuxen, som kommer fra HMS Host Umoe F & B Company, et av selskapene som driver serveringssteder på de store flyplassene i Norge.

- Hun kjenner flyplassdrift godt, bekrefter Framholt.

Spurt om hvorfor akkurat Tuxen ble valgt, svarer konserndirektør kommunikasjon og marked i Avinor, Egil Thompson;

- Tone Tuxen var den som blant nær 100 søkere «vant kampen» om å bli ny markeds- og merkevaresjef i Avinor. Hun skal videreføre det gode arbeidet som er utført de siste årene. Hun har en høyst relevant bakgrunn, kjenner oss godt og er en person jeg ser frem til å jobbe nært med, sier han til Kampanje.

Vi skal finne en samarbeidspartner som forstår oss og vårt oppdrag godt.

Thompson forteller at merkevaresjefen skal videreutvikle Avinors merkevare, arbeide tett med kolleger innenfor kommunikasjon og kommersielt og bidra til at kunder og passasjerer har en god opplevelse på flyplassene.

- Hva tenker du om byråpitsjen?

- Byråpitsjen blir spennende å følge nå som vi nærmer oss finalen. Vi skal finne en samarbeidspartner som forstår oss og vårt oppdrag godt. Det er jeg helt sikker på at vi lykkes med. Interessen er høy og konkurransen hard, sier han.

Kampanje har vært i kontakt med Tone Tuxen, men hun ønsker ikke å kommentere jobbskiftet før hun har startet i jobben 1. juni.

To av seks har sluttet

Markedsavdelingen består av totalt seks personer. Framholt bekrefter at ytterligere én person har sluttet i avdelingen i tillegg til Eldøy. Det er Mette Shetelig, som jobbet som markedssjef for Oslo Lufthavn, som har sluttet.

- Det er ikke noe unaturlig ved at personer som har vært lenge i selskapet finner nye utfordringer. Det er positivt for Avinor at vårt markedsarbeid legges merke til og at dyktige medarbeidere er attraktive i stillinger utenfor konsernet, sier Egil Thompson til Kampanje.

Han understreker at det er tilfeldig at to ansatte forsvant såpass tett i tid.

- At de sluttet med en måneds mellomrom, ser jeg på som tilfeldig. De går ulike steder og vi tar takket hverandre for godt samarbeid gjennom mange år, sier Thompson.

Framholt avviser at det er oppbrudds- og krisestemning i Avinors markedsavdeling.

- Nei, det er god stemning her, sier hun.

Gått fra 67 til ni byråer i «tidenes» byråkonkurranse