Norske reklametopper misfornøyde med prisfangsten i Cannes: - Lov å si at man er skuffet

Med kun 15 jobber på shortlist, klarte ikke de norske byråfolkene å legge skjul på skuffelsen da de møttes til fest.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag er dagen for den norske festen i Cannes Lions-uka. Da møtes den norske byråbransjen først til strandfest på ettermiddagen i regi av Kreativt Forum, før produsentselskapene tar over og styrer festen inn i nattetimene. I år er det ikke like mye å feire for bransjen som tidligere. Totalt har de norske byråene sikret seg 15 shortlist-plasseringer i konkurransen. Det er to færre enn i fjor, og halvparten så mange som for to år siden.

Kitchen-sjef Haakon Dahl gjør comeback på Croisetten i år. I fjor fikk verken han eller andre Publicis-byråer lov av eierne til å delta i reklamekonkurranser. Nå er han skuffet over at ingen av Kitchens jobber fant veien til shortlistene, heller ikke jobben for Naturhistorisk museum som Kitchen vant Grand Prix for i Gullblyanten tidligere i år.

- Det er ingen tvil om at vi er skuffet over at vi ikke fikk shortlist. Når vi vinner Grand Prix i Gullblyanten, men ikke får shortlist i Cannes, så er det lov til å bli skuffet, sier Kitchen-sjefen til Kampanje.

Les også: Kitchen til topps i Gullblyanten: - Vi er så til de grader tilbake og det er fantastisk

Kitchen-comeback: Etter et år uten å ha konkurrert smakte det ekstra godt for Kitchen å gå helt til topps i Gullblyanten-konkurransen. Kitchen vant Grand Prix for sin jobb for Naturhistorisk Museum. Fra venstre: Anders Arnoldsen Holm, Kjetill Nybø, Marianne Lund, Caroline Weseth, Hans Moe. Foto: Eivor Eriksen

- Dette er den nye normalen

Han har flere tanker om hvorfor ikke Norge gjør det bedre i reklamemesterskapet.

- Da vi pleide å vinne mye, hadde den norske bransjen en humoristisk tilnærming til kreativitet – i Johan Gulbranson-stil – som vi var litt alene om. Da var det print, film og radio. Nå er det blitt mye mer komplisert og alt handler om engasjement. Konkurransen har blitt mye tøffere, sier Dahl.

Selv om de drives av å lage reklamekampanjer som hjelper kundene, og ikke av å vinne priser, erkjenner han at bransjen er forfengelig og at reklamepriser er en fin belønning.

- Men jeg tror tiden der Norge vant mye i Cannes, er over og at dette er den nye normalen. Noen ganger har man kampanjer som treffer og vinner mye, som «Sandbox» for to år siden (fra Pol for Audi, red. anm), men det har vi ikke hatt i år.

Vi har ikke multimillionkontoene i Norge. Det gjør det selvfølgelig vanskeligere. Benedikte Løvdal, Kreativt Forum

Full filmstans for Try

Den eneste norske jobben som i skrivende stund har vunnet i år, er «Dyrenes nødnummer», som Try har laget for DNB. Den har fått én bronse- og én sølvløve. Anorak og Per Høj kan begge fortsatt vinne løver i Film-kategorien. De offentliggjøres fredag kveld.

Kreativ leder Øystein Halvorsen i Try tar den norske uttellingen med fatning. Han synes det er for tidlig å slå fast at Norge gjør et dårlig år.

- Men det er ikke tvil om at det burde være litt bedre, sier han.

Selv om byrået har sikret seg løver, legger heller ikke Halvorsen skjul på at de er skuffet. Verken Smarthus-filmen for Rema 1000, som vant Gullfisken tidligere i år, eller noen av Trys andre store reklamefilmproduksjoner fikk plass på shortlisten i filmkategorien.

- Ja, vi hadde håpet på shortlist for Rema 1000. Det er et veldig norsk konsept, så det er kanskje ikke så overraskende. Men vi er skuffet, for vi skal være best på reklamefilm, sier han.

Les også: Try-team smykker seg med sølv i Cannes Lions – vinner på nytt med «Dyrenes nødnummer»

- Går opp og ned

Daglig leder i Kreativt Forum, Benedikte Løvdal, vil ikke være med på at kreativiteten i den norske reklamebransjen er nede i en bølgedal.

- Det går opp og ned i denne konkurransen, og noen år har vi jobber som vinner masse. Det er klart det er kjempevanskelig å vinne, sier hun.

Løvdal mener kundegrunnlaget til de norske byråene gjør at man starter i oppoverbakke når man skal sammenligne seg med byråer fra de største markedene.

- Vi har ikke multimillionkontoene i Norge. Det gjør det selvfølgelig vanskeligere. Det er ikke umulig, men det ville vært rart om vi hadde fått det til hvert år.

Les også: Hausmann-talenter danket ut team fra 38 land i Cannes: - Dette er for sjukt

Her er antall innsendte norske bidrag, shortlist og løver i år. Løvene i filmkategorien offentliggjøres fredag kveld.

 Kategori

Innsendt

Shortlist

Løver

Brand & Activiation

16

1

 

Film

47

5

 

PR

8

1

 

Health & Wellness

6

3

1

Film craft

16

1

 

Media

12

2

1

Creative strategy

7

2

 

Design

10

 

 

Digital Craft

1

 

 

Direct

7

 

 

Entertainment

1

 

 

Glass

1

 

 

Industry craft

2

 

 

Innovation

2

 

 

Mobile

6

 

 

Outdoor

18

 

 

Print & publishing

5

 

 

Radio & Audio

13

 

 

Social & influencer

5

 

 

Sustainable Dev.

2

 

 

Titanium

1

 

 

Total

186

15

2

Norske reklametopper misfornøyde med prisfangsten i Cannes: - Lov å si at man er skuffet