Tine vil ikke fornye med McCann - omsetningen stuper i hardt presset byrå

- Foruten Rema er det tapet av Tine som utgjør det vesentligste av nedgangen, sier byråleder om 2018-tallene.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

At flere annonsører forlot eller trappet ned samarbeidet med McCann i fjor, vises i byråets ferske 2018-tall, hvor både omsetning og byråinntekt faller markant. McCanns omsetning krymper med litt over 47 millioner kroner, fra 135 millioner i 2017 til 87,6 millioner i 2018. Samtidig går byråinntekten ned med nesten 20 millioner kroner, og ender på rett i underkant av 30 millioner.

- 2018 var et utfordrende år, men samtidig har vi klart å forbedre effektiviteten og lønnsomheten, så det har vært positivt. Nå i 2019 fullfører vi omstruktureringen og sammenslåingen for å bli enda mer konkurransedyktige og vise markedet at vi er et spennende byråalternativ, sier den ferske Drive McCann-sjefen, Bjørn Sloreby, til Kampanje.

Selv om McCann fortsetter å tape penger, bedrer nemlig byrået lønnsomheten og halverer underskuddet mot 2017. I 2018 ender McCann opp med et negativt driftsresultat på 4,6 millioner kroner.

- Foruten Rema er det tapet av Tine som utgjør det vesentligste av nedgangen til McCann i 2018. Samtidig er dette vårt sterkeste år under Drive-brandet, kommenterer Sloreby. 

For til tross for at McCann hadde et noe tungt fjorår, gjør Drive sitt for at det nyfusjonerte byrået samlet sett gikk med et overskudd på 600.000 kroner og leverte en byråinntekt på 60 millioner kroner. Ekspressbyrået leverer et driftsresultat på 5,2 millioner kroner, og har med en byråinntekt på 30,1 millioner nå gått forbi storebror, McCann.

- Vi har i økende grad samarbeidet på felles kunder og følgelig effektivisert og forenklet prosesser både for våre kunder og for oss internt. Dette har igjen resultert i noe lavere byråomsetning, men gitt en ønsket forbedring av lønnsomheten i begge byråer, sier Sloreby. 

Drive redder McCann i 2018Se den samlede byråinntekten og driftsresultat under:

Drive og McCann

2018

2017

Byråinntekt

60

64,6

Driftsresultat

0,6

-7,1

Alle tall er i MNOK.

Se fullstendige tall for hvert byrå lenger ned i saken!

Tine: - Vi er ikke tilfreds

For to uker siden kunne Kampanje fortelle at Drive McCann måtte ty til nedbemanninger etter at byrået hadde hatt en svakere start på året enn forventet. Første kvartal skal ha vist at McCann fortsetter å gå med tap med lav fart på aktive kunder, og at de har budsjettert for kunder som er inaktive. Samtidig har det også vært et roligere tempo i Drive.

- Kortversjonen er at når jeg nå har fått en oversikt over driften, særlig i McCann, ser jeg at vi har et budsjett som ikke stemmer med virkeligheten. Det er jeg nødt til å forholde meg til. Vi har ikke den farten på omsetning og kunder som er lagt til grunn i budsjettet. Det betyr at det er et såpass avvik at jeg må nedbemanne, sa Sloreby til Kampanje.

Les også: Nedbemanning i McCann etter sammenslåing: - Jeg tror vi er i mål nå (abo.)

Én av kundene som har valgt å trappe ned samarbeidet er Tine, hvis avtale med McCann utløper i september i år.

- Vi har hatt stadig mindre volum hos McCann i løpet av 2018. Vi nærmer oss fristen for å fornye rammeavtalene for ytterligere ett år, og har valgt – samt kommuninsert til McCann – at vi ikke fornyer rammeavtalen utover lengden vi har nå, forteller kategoridirektør i Tine, Unn Grønvold Nikolaisen, til Kampanje.

- Hva er grunnen til det?

- Vi har ikke vært tilfreds med det samspillet vi har klart å få til, og vi velger da å konsentrere oss om andre samarbeidspartnere, svarer Tines kategoridirektør, som også har Try, Pol og We Are Live i «reklame-poolen» sin.

- Flere kunder omtaler oss på en positiv måte

I etterkant av nyheten om at Linda Nordheim skulle slutte i McCann på tampen av 2017, som kulminerte i at både nevnte Nordheim, viseadministrerende direktør Eivind Eidslott, og de to kreative lederne Stein Simonsen og Torstein Greni forsvant ut av byrået rundt årsskiftet, var det flere kunder som følte de fikk for lite informasjon omkring lederflukten.

I den forbindelse uttalte Nikolaisen: «Her opplever vi oss ikke like godt ivaretatt...»

- Vi er selvfølgelig spent på hvordan byrået nå evner å ivareta oss som kunde fremover. Så mange endringer på kort tid kan være dramatisk, men vi krysser fingrene for at McCann kommer helskinnet ut av det, sa Tines kategoridirektør til Kampanje i januar 2018

- Har de interne prosessene hos McCann vært en del av grunnen til at dere har trappet ned volumet på avtalen, og nå velger å ikke fornye?

- Det er sikkert mange grunner til at vi ikke har fått samspillet til å fungere godt, men uavhengig av årsak, så bunner det ut i at vi ikke er tilfreds med samspillet vi har klart å få til, og at vi velger å bruke våre andre samarbeidspartnere, svarer Nikolaisen. 

Når Sloreby blir forelagt kommetarene fra Nikolaisen, svarer han slik:

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer utover at jeg registrerer at flere kunder omtaler oss på en positiv måte - og at også Tine har vært veldig positiv til hvordan vi i det siste har håndtert blant annet Tine Piano.

Drive er fortsatt med

Selv om Rema 1000 legger igjen mindre omsetning hos Drive, forteller markedsdirektør, Per Åge Dahl, at de fortsatt har en aktiv rolle i Rema 1000s kommunikasjon fremover.

- Aktivitetsnivået hos Drive har gått noe ned

De siste årene har McCann mistet kunder som Norsk Tipping, Storebrand, Widerøe, Ruter og Grilstad, men ved inngangen av 2018 hadde byrået fortsatt store annonsører som Tine, Rema 1000 og Maarud på kundelisten. Tine har trappet ned samarbeidet, og er nå på vei ut, mens Rema 1000 forsvant ut med den tidligere ledergruppen til det da nystartede Maverix, før de gikk videre til Try i mai i fjor.

Dagligvarekjeden har derimot fortsatt noen oppdrag hos Drive, og markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema 1000, forteller at de var en viktig bidragsyter til Rema 1000s innhold i 2018, og at dagligvarekjeden la igjen en betydelig omsetning hos byrået.

- Da vi forlot McCann, satt Drive igjen med taktisk kommunikasjon. Nå har vi blitt enda tydeligere på hvor vi produserer de ulike tingene, og aktivitetsnivået hos Drive har dermed gått noe ned i 2019. Nå er vår taktiske kommunikasjon mer rettet mot profil og «Det enkle er ofte det beste», og da er det mer naturlig at Try har tatt mer av den taktiske kommunikasjonen i de store profilkampanjene, sier han til Kampanje.

Han understreker at Drive har gjort en kjempejobb for Rema 1000.

- At det blir mindre volum, handler om at jeg må samle oppdragene hos enkelte byråer. Vi kan ikke spre kommunikasjonsarbeidet over veldig mange bidragsytere - det blir for uoversiktlig. Det skal derimot sies at Drive var en av de vesentlige bidragsyterne til det vi gjorde i 2018.

- Vil det bli mindre eller mer arbeid på Drive fremover?

- Vi er i en strategisk endring i Rema 1000 med ny leder, så vi kommer til å finne på mye bra fremover med våre samarbeidspartnere Try og Schjærven. Drive er også aktiv her.

Maarud går til Oslo Company

Maarud, som i 2018 økte sine investeringer i merkevare og kommunikasjon, skal for relativt kort tid siden ha bestemt seg for å flytte reklamekontoen sin til The Oslo Company. I tillegg skal også Apotek 1 nylig ha valgt å gjøre endringer. Av det Kampanje kjenner til, har de flyttet deler av reklamekontoen sin til Los & Co.

Dette ønsker ikke markedsdirektør i Apotek 1, Lise Østby, å kommentere. Hun skriver i en tekstmelding at de har hatt en stabil omsetning hos McCann de siste årene, og at det ikke har vært noen store endringer.

- Vi har fortsatt samarbeid med Drive McCann og vil nok ha det gjennom hele 2019, skriver hun til Kampanje.

Administrerende direktør i Maarud, Chris Samways, bekrefter derimot at de nå forlater McCann. 

- Som med de fleste forhold, så trenger man noen ganger ny oksygen inn i arbeidet, og vi kom til et punkt i samarbeidet vårt hvor det ble naturlig for oss å se etter andre ideer, som kunne løfte merkevaren vår ytterligere. Konsekvensen av det var at vi gjennomførte en pitsj, og vi valgte da å samarbeide videre med The Oslo Company. Det er en naturlig utvikling av at man konstant jager den beste kreativteten, sier Samways til Kampanje. 

- Har de interne forholdene hos McCann i 2018 hatt noe å si for samarbeidet?

- Nei, det synes jeg ikke, svarer Maarud-sjefen, som ikke har et vondt ord å si om McCann. 

- Jeg har veldig respekt for folkene hos McCann, og de gjorde en god jobb i pitsjen. Vi har gjort mye bra med McCann over lang tid, og det er et veldig proft selskap som har spilt en viktig rolle i Maaruds framgang. Det kan godt hende at vi jobber med dem igjen i fremtiden, og jeg ønsker dem lykke til, avslutter han.

McCanns omsetning og byråinntekt stuper - men lønnsomheten bedresSe McCanns 2018 tall her:

McCann

2018

2017

Endring i %

Omsetning

87,6

135

-35,1

Byråinntekt

29,9

49,4

-39,5

Driftsresultat

-4,6

-8,6

46,5

Resultat før skatt

-5,4

-9,3

41,9

Drive med sterk vekst i 2018Se Drives 2018-tall under:

Drive

2018

2017

Endring i %

Omsetning

47,6

24,2

96,7

Byråinntekt

30,1

15,2

98

Driftsresultat

5,2

1,5

246,7

Resultat før skatt

4,5

1

350

Tine vil ikke fornye med McCann - omsetningen stuper i hardt presset byrå