I går ble det kjent at Posten endrer adresse fra Kitchen og Creuna til fordel for reklamebyrået Ernö. Men nå kommer også reaksjonene på prosessen som ledet frem til utskiftningen.
Etter det Kampanje har grunn til å tro trakk både Los & Co og The North Alliance (NOA) seg raskt ut av konkurransen da ble klart at Posten la opp til en rekke forhandlingsrunder der det utelukkende ble fokusert på økonomi og pris. I en av disse rundene forsvant også McCann fra Postens store reklamekonkurranse som har pågått denne våren.
Les også: Posten flytter på 80 reklamemillioner
Årsaken til at byråene takket for seg skal ha vært det sterke presset på priser. Til slutt var det bare DDB og Ernö som stod igjen i finalen etter det Kampanje kjenner til.
Markedsdirektør Gro Myking sier hun «dessverre ikke kan kommentere prosessene som har vært knyttet til anbudet og deltagerne».
- Rent generelt kan jeg si at vi gir guiding underveis til deltagerne på hvordan de ligger an i forhold til de kriteriene som er satt, og så gjør vi nedtrekk etterhvert, slik at siste runde er med de aktørene som leverer best på de behovene vi har, i reviderte tilbud, sier Myking til Kampanje.
Timeprisen raser
Ingen av de Kampanje har vært i kontakt med fra byråsiden ønsker å kommentere saken i særlig grad, men byråleder Jan Christian Fosseidbråthen i Los & Co sier ihvertfall følgende:
- Jeg kan bekrefte at vi trakk oss fra anbudsprosessen. Det var en profesjonell prosess og vi har respekt for at annonsørene er opptatt av betingelsene knyttet til et oppdrag, men samtidig må vi som byrå gjøre våre egne vurderinger. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe mer, sier Fosseidbråthen.
Etter det Kampanje kjenner skal det kraftige prispresset som nå jager reklamebransjen opprøre flere i den norske reklamebransjen som i disse dager er samlet på den store reklamefestivalen i Cannes. Tilsvarende prisjag skal også ha funnet sted i lignende byråkonkurranser denne våren.
Når det gjelder konkurransen om Posten skal altså flere byråer skal ha hoppet av eller ha blitt slått ut av konkurransen når prisen falt til under tusenlappen. I dagens reklamemarkedet ligger timeprisene for en rådgiver på rundt 1.050-1.100 kroner per time noe som er ansett som en nødvendighet for å i det hele tatt få lønnsomhet i prosjektene, får Kampanje opplyst. Men til slutt skal prisen i Posten-konkurransen ha falt ned mot 800 kroner per time, etter det Kampanje kjenner til.
Hos reklamebyrået som gikk seirende ut av pitsjen sier daglig leder i Ernö, Fredrik Horn, at han ikke vil gå i detaljer om den endelige timeprisen.
- Jeg kan verken kan eller ønsker å gå i detalj på pris. Men prisen er på et nivå vi er komfortable med, sier Horn til Kampanje.
Vant kunden: Daglig leder i Ernö, Fredrik Horn, gikk seirende ut av reklamekonkurransen om Posten. Han sier til Kampanje at han ikke kan kommentere betingelsene i kontrakten. - Men vi er komfortable med prisnivået, sier han.
- Kjenner ikke tallene
Ernö-sjefen sier han både er «glad og stolt» over å ha vunnet kunden.
- Det viktigste for oss er at vi får gode tilbakemeldinger på strategien og innsiktsarbeidet vi har gjort i forbindelse med anbudet. Ernö har alltid vært opptatt av å gjøre et grundig analyse- og innsiktsarbeid som et springbrett inn til den kreative prosessen og idéarbeidet. Det vil vi gjøre også for Posten og Bring, sier Horn.
- Flere byråer skal ha trukket seg fra pitsjen til Posten underveis i prosessen. Er det også ditt inntrykk og hva tenker du om det?
- At byråer har trukket seg underveis kjenner jeg ikke til før du nevner det nå. Og dersom det stemmer kan årsaken til det kan være mange. Jeg ønsker derfor ikke å spekulere i årsakene. Posten har vært grundige og utrolig ryddige, men de har også gitt arbeidskrevende oppgaver og utfordringer underveis, og har man travle dager kan en slik ekstra belastning være veldig krevende, sier han.
Som Kampanje tidligere har skrevet gikk Posten i pitsj med et oppdrag som har en totalramme på opp mot 20 millioner kroner. Men også størrelsen på kontoen trekkes nå i tvil.
Daglig leder i Kitchen, Haakon Dahl, som har jobbet med kunden de siste årene, kunne imidlertid fortelle Kampanje at han overhodet ikke kjente seg i de nivåene.
- Posten representerte samlet ett årsverk og vi ser ingen grunn til å kutte det årsverket på grunn av dette. Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i tallene det refereres til på Kampanje, sa Dahl til Kampanje i går.
Les også: - Vi var forberedt på dette
Levd med kunden: Kitchen-sjef Haakon Dahl har forsvart Posten som kunde tre ganger de siste seks årene. Etter det Kampanje kjenner til forsvant Kitchen ut på en pris på rundt tusenlappen.
- Blir en viktig kunde
Etter det Kampanje kjenner til var byråinntekten fra Posten det siste året ned mot 1,5 millioner kroner. Men det eneste Fredrik Horn i Ernö vil bekrefte er at Posten blir en stor kunde i byrået som hadde en byråinntekt på 18,6 millioner kroner.
- Posten Norge blir en viktig kunde for oss, men hvor stor den blir i kroner og øre gjenstår å se.
Ernö leverte inn vinneranbudet i samarbeid med TBWA Stockholm. I tillegg ble det svenske B2B-byrået Pyramid Communications valgt for enklere oppdrag av mer taktisk karakter.
- Hva er relasjonen til Ernø og TBWA utover at dere skal samarbeide om Posten som kunde?
- Samarbeidet med TBWA er nytt. Vi har jobbet svært tett og godt på dette anbudet og funnet en kultur, et miljø og en tilnærming til problemstillingene som samsvarer godt med den vi selv har, i TBWA Stockholm. Om dette avstedkommer et tettere samarbeid fremover vil tiden vise, sier Horn.
Også det nordiske perspektivet skal ha vært utfordrende i Posten-pitsjen. Det sterke prisjaget i Norge gjør at timeprisene blir veldig forskjellige i de to landene Norge og Sverige.
På bildet øverst i saken ser du Postens markedsdirektør Gro Myking som denne uken bestemte seg for å avslutte samarbeidet med Kitchen og Creuna og melde flytting til Ernö. Nå kommer reaksjonene på pitsjen som ledet opp til byråbyttene. Foto: Eivor Eriksen.