Gamle erkerivaler i nytt tv-eventyr

Samler alle de største, norske strømmetjenestene i et helt nytt tv-tilbud. - Vi har løst rettighetsfloken, sier de to.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er et historisk tv-sus over herrene Stig Eide Sivertsen og Hein Espen Hattestad. Sammen ledet de vært sitt tv-distribusjonsselskap gjennom store deler av 2000-tallet med henholdsvis Canal Digital og Viasat før de to trakk seg tilbake fra tv-bransjen.

De to knivet i årevis om satellitt-tv-kunder, eksklusivitetsavtaler med tv-kanaler og kostbar tv-sport, men nå har de to funnet sammen i selskapet Cstick Media AS som har utviklet en ny strømme-tv-tjeneste som heter ParrotPlay.

- ParrotPlay er en tjeneste som kan gjøre søk, anbefalinger og avspillinger av levende bilder på tvers av de strømmetjenestene som er på markedet i dag. Det er det vi skal gjøre. Vi skal lage så gode tilleggstjenester som overhodet mulig for å gi brukerne en merverdi utover å ha samlet alle disse strømmetjenestene dine på ett sted, også skal våre tjenester være gratis, sier tidligere MTG Norge-sjef, Hein Espen Hattestad, til Kampanje.

Les også: Hattestad forlater Modern Times Group

Les også: Sivertsen: – En vanskelig avgjørelse

Selv om den nye tjenesten vil være gratis, må brukerne fortsett være nødt til å betale abonnement til de respektive innholdsleverandørene som TV 2 Sumo og Viaplay. ParrotPlay vil ikke blande seg inn kundeforholdet til tv-husene.

Stor tv-trend
Det er ideen om å samle alle strømmetjenestene på ett nettsted og navigere dem i mellom som er grunntanken. For med en enkel pålogging vil Hattestad og Sivertsen gjøre det enklere for brukerne å samle alle sine strømmetjenester på ett sted med funksjoner som går på tvers av tjenestene.

- Vi håper å gjøre hverdagen enklere for brukeren. Hvis brukerne vil ha det blir det en suksess, hvis de ikke vil ha det så er det også OK, sier medgründer Stig Eide Sivertsen.

Strømmetjenester og tv-seing over internett er blitt en stadig større trend i tv-markedet. På en gjennomsnittsdag ser rundt 30 prosent av den nordiske populasjonen levende bilder på nett og ifølge Mediavision vokser dette med 30 prosent årlig. YouTube og Netflix er de største aktørene med NRKs nett-tv på en tredjeplass. Men også TV 2 Sumo har fått fart på satsingen sin med nærmere 250.000 kunder på sin Sumo-tjeneste og over 60 prosent av all data som går i nettet til Telenor er i dag video. Det danske konsulentselskapet Wilke tror streaming tv vil overgå lineær-tv-seingen i 2019.

Dette er noen av grunnen til at herrene Hattestad og Sivertsen nå er klare til å gå på lufta med en alfa-versjon av tjenesten for i første omgang få tilbakemeldinger fra brukerne. Tanken er å lansere en betaversjonallerede i løpet av året.

Vi kommer fra bransjen og vet hvor skoen trykker. Stig Eide Sivertsen

- Løst floka
ParrotPlau kommer i starten til å vise alle de store tv-kanalene og deres strømme-tv-tilbud hvilket vil si NRK nett-tv, TV 2 Sumo, Dplay, Viaplay, Filmnet og VGTV. Dermed mangler fortsatt de største tilbyderne av levende bilder over nettet, YouTube og Netflix ikke er med (se egeen tabell).

- Vi begynner med disse seks tjenestene og så vil flere komme til, sier den tidligere MTG-toppen i Norge, Hein Espen Hattestad.

Å videreformidle strømmetjenester er ikke enkelt. Utfordringene er mange både når det gjelder opphavsrett og åndsverkslover og tv-kanaler. Dette har ifølge de to gitt grobunn til en rekke pirattjenester de siste årene. Popcorn Time er i dag en av de mest brukte tjenestene og den største aktøren på markedet, Netflix, har definert Popcorn Time som en av sine største konkurrenter.  Ifølge Wilke, har Popcorn Time i dag en kjennskap på det danske markedet på 31 prosent og det etter bare ett år.

- Vi gjør ingenting med innholdet og dermed beholder NRK, TV 2 og de andre rettighetskontroll på både kommersiell og redaksjonell side. Vi kommer fra bransjen og vet hvor skoen trykker, sier Sivertsen.

Problemet er nemlig at med engang man henter opp en bildefeed og videreformidler denne, blir det ifølge de to «en eksemplarfremstilling» som utløser et rettighetsspørsmål. Løsningen er ifølge Sivertsen at alt innholdet som konsumeres skjer i avspillingsløsningen til de enkelte tv-husene.

- Det vi trenger av avtaler med tv-kanalene er bruken av logo, den er varemerkebeskyttet. Vi spiller av innholdet deres i deres egen player, og dette skiller oss vesentlig fra alle pirattjenester, dermed har vi løst rettighetsfloken og rettighetsproblematikken, sier Sivertsen. 

Snille «tv-pirater: Navnet på den nye strømmetjenesten til Stig Eide Sivertsen og Hein Espen Hattestad spiller på pirattjenesten Pirate Bay og piratvirksomheten i tv- og musikkmarkedet. - Alle vet hva Pirate Bay er, men alle vet også at en hver pirat har en hyggelig papegøye og det er oss. Vi tror folk vil ta den koblingen, sier Stig Eide Sivertsen.

Strømme-tv i Norge

Her ser du den daglige dekningen i  prosent for de fem største nett-tv-kanalene. (Kilde: NRK/TNS Gallup)

Tøft marked
Det er ikke første gang det gjøres forsøk på å samle ulike strømmetjenester på en og samme plattform. Internasjonalt finnes amerikanske Hulu, AppleTV og svenske Imagine. Her hjemme er det først og fremst de tradisjonelle tv-distributørene som Canal Digital, Get. Altibox og RiksTV som har forsøk å samle de mange strømmetjenestene i sine tv-app’er og på de mobile plattformene.

Den største satsingen så langt har vært Telenors satsing Comoyo som måtte kaste kortene etter å ha tapt flere hundre millioner kroner.

Les også: Telenor gir opp Comoyo

Hattestad og Sivertsen sier de ikke har til hensikt å «utfordre forretningsmodellen til de gamle tv-distributørene» som alle har utviklet ulike mobile applikasjoner slik at kundene kan se hva de vil, hvor de vil og når de vil. Men så langt har det ikke lykkes de tradisjonelle tv-distributørene å samle alle de norske strømmetjenestene i et og samme tilbud som også kan oppleves utenfor hjemmet.  

Sivertsen og Hattestad sier de vil konsentrere seg om PC og Mac når de lanserer.  Tjenesten vil dermed ikke være tilgjengelig på mobil og tablets.

- PC og Mac-bruk kommer fortsatt til å være stort på strømmetjenester og derfor fokuserer vi på dette. Det er her vi mener vi kan utgjøre en forskjell for brukerne. Men det kommer ikke til å stoppe her. Vi kommer til å utvikle tjenesten i takt med den teknologiske utviklingen, sier Hattestad.

Tom Vidar Rygh inne
Hattestad og Sivertsen er ikke alene om satsingen. Til å lede selskapet har de hentet inn Borgar Ljosland og totalt er det blitt fem eiere av selskapet. Sistemann inn er den tidligere sjefen for oppkjøpsfondet Nordic Capital, Tom Vidar Rygh, som kom inn på en tid der de to bestemte seg for å hente inn ekstern finansiering.

Men hva ParrotPlay skal tjene pengene på er foreløpig ikke noe de ønsker å gå ut med utover å si at «der det er mye brukere finnes det penger».

- Vi har identifisert mange muligheter, men i utgangspunktet skal dette være en gratis tjeneste. Forretningsmodellen kommer vi tilbake til, sier Hattestad.

- Hvor mye ressurser har dere selv lagt i dette?

- Der skal du få den gamle Hein Espen-kommentaren: Ingen kommentar, sier den gamle MTG Norge-sjefen.

Ydmyke tjenere:Stig Eide Sivertsen og Hein Espen Hattestad er hemmelighetsfulle med tanke på forretningsmodellen til ParrotPlay. - Vi er ydmyke tjenere av kringkasterne. Det har vi alltid vært og det er det vi er kjent som, smiler de to. 

Vi kommer til å utvikle tjenesten i takt med den teknologiske utviklingen. Hein Espen Hattestad

- Utfyller hverandre
Hovedkontoret til ParrotPlay ligger i Trondheim men selskapet har også knyttet seg til et team i California og Vancouver i USA i tillegg til kontoret Oslo.

- Hvordan fant dere to gamle konkurrenter hverandre etter å ha forlatt den norske tv-scenen?

- I forbindelse med ett prosjekt jeg jobbet med ringte jeg Hein Espen også begynte vi å diskutere. Vi fant ut at vi så ganske likt på verden og fordi vi ser ganske likt på ting så var vi vel også gode til å konkurrere med hverandre i sin tid. Hadde vi sett veldig ulikt på ting, hadde vi vel gått i hver vår retning og ikke vært konkurrenter. Det har derfor vært veldig artig å jobbe med Hein Espen fordi vi ofte ender opp i de gamle episodene og sammenligner de fra hver vår side. Jeg tror Hein Espen og jeg har et godt helhetsbilde hvis tv-historien noen gang skal tegnes opp, sier Sivertsen.

Som administrerende direktør i Telenor Broadcast og MTG Norge var de to bitre konkurrenter i kampen om blant annet eksklusivitetsavtalene knyttet til distribusjon av TV 2 og TV 3 på satellitt-tv og ikke minst den heftige budkampen om norsk fotball i 2005 da Telenor og TV 2 kuppet de norske fotballrettighetene for en milliard kroner. På motsatt side av bordet satt MTG som hadde alliert seg med NRK. Til slutt fant de to herrene sammen i en stor «swap»-avtale som for første gang tilgjengeliggjorde alle de store, norske tv-kanalene på begge de to satellitt-tv-plattformene.

- Hva er det Stig Eide Sivertsen er best på, Hattestad?

- Mye. Dette er et puslespill der brikkene fyller hverandre godt ut, sier Hattestad.

- Hva er Hattestad god på, Sivertsen?

- Vi kan bransjen begge to også har vi begge vært gründere. Vi vet å være «lean and mean» og ikke bruke for mye penger i begynnelsen. Så er vi ganske flinke på å vite hvor vi vil og vite hva vi ikke er så gode på, sier Sivertsen. 

- Har det hjulpet å kjenne tv-bransjen så godt som dere gjør?

- For å være helt ærlig har det vært litt både og. Det var ikke sånn at folk ble «scared shitless» av å se oss sammen, men det var litt sånn «oj, skal dere to nå igjen bli distributører» eller «skal dere kjøpe fotballrettigheter igjen». Det var litt sånne ting, men dette er først og veldig morsomt og spennende, sier Sivertsen og Hattestad.

- Skal ikke utfordre: Sivertsen og Hattestad er ikke med på at de med sin nye satsing utfordrer sine gamle arbeidsplasser Telenor og MTG. - Vi skal ikke utfordre de gamle tv-distributørene. De har behandlet oss godt i mange år. De har sin egen forretningsmodell. Men kringkasterne har allerede valgt å ligge på nett med innholdet sitt og da skal vi forsøke å gjøre brukeropplevelsen bedre, sier de to.

Gamle erkerivaler i nytt tv-eventyr