Prestisjemuseum bryter med Equinor - nye klimakrav skal være årsaken

Den norske oljegiganten svikter på klimamåling og nå er sponsoravtalen med London's Science Museum historie.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De siste åtte årene har Equinor vært sponsor av en interaktiv utstilling på London's Science Musuem kalt «WonderLab», men nå er samarbeidet avsluttet.

Ifølge The Guardian skyldes dette at den norske oljegiganten ikke har klart å kutte utslippene sine i tråd med Parisavtalen og målet om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader frem mot 2050.

Vitenskapsmuseet vil ikke si dette i klartekst når The Guardian tar kontakt, men sier i en uttalelse at «samarbeidet avsluttes med vår varme takknemlighet og med vår pågående oppmuntring til Equinor om å fortsette å heve standarden i deres forsøk på å få på plass utslippsreduksjonsmål i tråd med å begrense global oppvarming til 1,5 °C».

Informasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor bekrefter overfor Kampanje at de ikke lenger er sponsor av museet.

- Etter åtte års samarbeid med Vitenskapsmuseet, avsluttet vi vår sponsoravtale 28. juni. Siden 2016 har Wonderlab: Equinor Gallery, hatt over to millioner besøkende som har fått utforsket og forhåpentligvis blitt inspirert av realfag, og det er vi stolte av, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Les også: Denne annonsen vil FN-sjefen forby - nå får han svar fra Equinor

Greenpeace jubler

London's Science Museum har lenge vært under eksternt press fra klimaorganisasjoner for å avslutte samarbeidet med den norske oljegiganten, blant annet fra Culture Unstained.

Nå jubler Greenpeace Norge over at sponsoravtalen er historie.

- Equinor bruker millioner på å grønnvaske seg selv som et ansvarlig og bredt energiselskap, men verden kjøper ikke lenger denne løgnen. Vårt statseide oljeselskap gjør alt de kan for å fyre oppunder klimakrisen ved å åpne nye oljefelt som Rosebank. Vi berømmer miljøbevegelsen i Storbritannia som har stått på for å avsløre Equinors sanne ansikt og utfordre institusjoner som Science Museum til å ikke lenger være delaktige i å grønnvaske et av verdens mest aggressive oljeselskaper, sier Stine Wilhelmsen, energi- og klimarådgiver i Greenpeace Norge i en presseuttalelse.

Equinor fikk i fjor grønt lys til å starte en omstridt utbygging av et oljeprosjekt utenfor Shetland, kalt Rosebank, og det har utløst en bølge av demonstrasjoner i Storbritannia.
     
- Motstanden Equinor møter i Storbritannia og rundt om i verden er både flaut og skammelig for Norge. Dagens nyheter bør få norske museer og kulturinstitusjoner til å innse en gang for alle at Equinor ikke handler i tråd med Norges klimaforpliktelser og at det er på høy tid å avslutte samarbeid med selskapet, legger Wilhelmsen til.

Les mer: Anorak slo fire håndplukkede byråer i Equinor-kamp: - En stor glede

Holder ikke mål

Nyheten om at sponsoravtalen med Equinor var ved veis ende ble først sluppet av museets egen styreleder Tim Laurence i et blogginnlegg tidligere i sommer. Her peker Laurence på nødvendigheten av å hente sponsormidler fra det private næringslivet for å drive vitenskapsmuseet videre. Han takker også Equinor for å ha bidratt til å inspirere hundretusener av potensielle ingeniører og vitenskapsmenn med utstillingen.

- Som styre er vi ikke enige med dem som sier vi bør avvise sponsoravtaler med selskaper som er involvert med utvinning av fossilt brensel. Det er tross alt de som både har ekspertisen og midlene til å løse problemene fossilt brensel har skapt, skriver han.

Samtidig understreker han at energisektoren må bevege seg raskere i skiftet mot fornybar energi. Vitenskapsmuseet bruker Transition Pathway Initiatives verktøy for å forsikre seg om at samarbeidspartnerne deres kutter klimautslippene sine i henhold til Parisavtalens mål. 

- De vi samarbeider med, må demonstrere at de beveger seg med tilstrekkelig fart på vei mot det fornybare skiftet for å matche våre ambisjoner, skriver Laurence.

Styrelederen trekker ikke konklusjonen selv i blogginnlegget, men ifølge Transition Pathway Initatives vurdering av Equinor, er ikke det norske oljeselskapet i rute, verken på kort eller lang sikt.

Ifølge The Guardian skal dette ha vært et tema i samtaler mellom museet og Equinor de siste årene. I disse samtalene skal Equinor ha blitt informert om at en konsekvens av en slik vurdering vil være at sponsoravtalen ikke ville bli fornyet.

- Har en klar ambisjon

Equinors informasjonsdirektør skriver i en e-post til Kampanje at selskapet har en klar ambisjon om å være et klimanøytralt selskap innen 2050.

- Dette er beskrevet i vår energiomstillingsplan. Kort fortalt skal vi fortsette å levere energien verden trenger i dag med lavest mulig utslipp, samtidig som vi investerer stadig mer i fremtidens energinæringer som fornybar energi, transport og lagring av CO2 og hydrogen verdikjeder, sier Sissel Rinde til Kampanje.

- Kan Equinor møte lignende utfordringer med andre sponsoravtaler dere har?

- Vi ønsker at alle våre sponsorsamarbeid skal bidra til å oppnå felles mål.

Prestisjemuseum bryter med Equinor - nye klimakrav skal være årsaken