Millionoverskuddene har forduftet i Fri Flyt: - Koster litt å bli en del av Schibsted

To år etter at Schibsted kjøpte alle aksjene i Fri Flyt taper magasinet penger.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Friluftsmagasinet Fri Flyt - som ble heleid av VG i november 2021 - leverte sitt dårligste resultat noensinne med et underskudd på 1,2 millioner kroner i fjor.

Året før var overskuddet på 1,5 millioner kroner, mens eierne satt igjen med overskudd på over fire millioner kroner på bunnlinjen både i 2020 og 2021.

Det dårlige resultatet i 2023 skyldes en kombinasjon av ytre faktorer og interne forhold, forteller Sarah Sørheim, leder for Schibsteds nisjemedier. Ikke minst traff den makroøkonomiske dippen Fri Flyt hardt i fjor.

- 2023 var et tøft år for mange, også for Fri Flyt som fikk en skikkelig «trøkk» på annonsesiden. Sportsbransjen er de viktigste annonsørene til Fri Flyt og de ble ekstra utfordret. I tillegg er testing av turutstyr viktig innhold for Fri Flyt, både for salg av abonnement og salg av annonser, og vi merket at folk kjøpte mindre utstyr.

De interne forholdene består blant annet av kostnader knyttet til eierskiftet.

- Det koster litt å bli en del av Schibsted. Du går fra å være en gründerbedrift til å bli en del av et stort selskap og det innebærer noen større kostnader som bedre pensjonsavtaler og sånn type ting. Vi har brukt en del ressurser på å endre systemer og innlemme Fri Flyt inn i Schibsted og gjøre grunnleggende infrastruktur-jobbing. Vi håper og tror at det vil kaste av seg på sikt. 

Les mer: Sarah Sørheim skal skape vekst for nisjemedier: - Et bevis på at Schibsted mener det de sier

- Vi har lagt en ny strategi

1. januar i år ble Fri Flyt flyttet ut av VG og til den nye nisjeenheten i Schibsted Media.

- Har ikke VGs eierskap fungert så godt?

- Jeg ville ikke sagt det, men vi har lagt en ny strategi. Vi har opprettet en ny enhet for spesialisert journalistikk som vi tror vil spille en viktig rolle for hele Schibsted i årene som kommer. Det handler om å komplettere porteføljen vår. For å konkurrere med de store aktørene når det gjelder å ta betalt for medieinnhold, må vi tilby komplette pakker som er tilpasset deres interesser.

Det er med andre ord abonnement, og ikke annonser, som blir viktig for Fri Flyt fremover.

- Som deleid av VG fikk Fri Flyt en fantastisk trafikk-boost med jevnlig publisering på front. Det var bra for Fri Flyt, men det har også gjort at annonser ble viktig for dem. Vi har lagt en ny strategi hvor det langsiktige målet er å skape vekst for abonnementsproduktet. Betalende kunder er gode og langsiktige kunder når man først får dem.

Akkurat nå opplever Fri Flyt en «langsom og god» vekst i abonnementsinntektene etter en nedgang i 2022 og 2023 ifølge Sørheim.

Fri Flyt så dagens lys i 1998 og består i dag av av magasinene Fri Flyt og Jeger, og nisjene Landevei, Terrengsykkel, Klatring, Ute og Jeger.

- 2024 blir ikke et lett år

Fri Flyt kommer ut på papir åtte ganger i året og det foreligger ingen planer om på kutte i denne frekvensen i år. Sørheim ser samtidig store muligheter i å utvikle det digitale produktet.

- Vi kjøpte et papirmagasin da vi kjøpte Fri Flyt og vi står midt i en ganske stor digital omstilling. Der handler om å gjøre en del grep på eksisterende produkter for å gjøre dem mer attraktive for digitale lesere. Da har det vært veldig verdifullt å være en del av kanskje Norges beste redaksjon når det gjelder disse tingene, sier Sørheim med et nikk til VG.

- Får Fri Flyt fortsatt eksponering i VG?

- Ja, litt, men mindre enn de fikk før naturlig nok. Det var selvfølgelig en diskusjon vi hadde. Fri Flyt fikk eksponert merkevaren for mange nye potensielle lesere via VG og det har hatt en kjempeverdi for dem. Heldigvis ser vi at Fri Flyt har veldig lojale lesere som bruker dem uavhengig av denne eksponeringen.

- Hvordan er utviklingen så langt i 2024?

- 2024 blir heller ikke et lett år. Vi har et mål om å oppnå svarte tall, men akkurat nå ser prognosene litt svakere ut enn det. Vi har lagt en strategi som er langsiktig og har tro på og vi har noen års perspektiv. Samtidig kan vi er ganske tøffe i trynet på at 2024 blir bedre enn 2023.

- Må dere gjøre kostnadskutt?

- Vi driver veldig kostnadsbevisst. Det er stram line og kostnadsfokus, og det skal de ha for i Fri Flyt, for dette er folk som kommer fra en gründerbedrift og som er vant til å bruke penger fornuftig. Det er ikke behov for et kostnadsprogram i tillegg.

Her kan du se resultatene til Fri Flyt i 2023. Tall i MNOK.Schibsteds friluftsmagasin taper penger

Fri Flyt 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 34,9 38,6 - 10
Driftsresultat - 1,2 1,5 -
Resultat før skatt - 1,2 1,5 -

Millionoverskuddene har forduftet i Fri Flyt: - Koster litt å bli en del av Schibsted