Sarah Sørheim skal skape vekst for nisjemedier: - Et bevis på at Schibsted mener det de sier

Schibsted-lederen er imponert over hva Watch Media har fått til i Danmark og tror nye medievaner kan bane vei for flere nisjemedier.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Helt siden Sarah Sørheim ble ansatt i Schibsted igjen for halvannet år siden har oppdraget hennes vært å lete etter nye muligheter for nyhetsdivisjonen som ligger utenfor det de etablerte avishusene allerede gjør.

Denne uken blir det kjent at mediekonsernet etablerer en egen enhet for nisjemedier under Sørheims ledelse, og det er hun glad for.

- Det synes jeg er veldig gøy. Det er et bevis på at Schibsted mener det når de sier at de er et mediehus, sier Sørheim til Kampanje.

Enheten skal først og fremst ha fokus på å videreutvikle Shifter og Fri Flyt, forteller hun. Schibsted tok kontrollen i teknologi- og gründer-avisen Shifter tidligere i år. VG kjøpte friluftsavisen Fri Flyt i 2021 og 1. januar 2024 overføres selskapet fra VG til Schibsteds nye enhet.

- På kort sikt er det de to publikasjonene vi vil fokusere på. Når det gjelder redaksjonelt innhold, så vil de fortsette som før, men vi ser etter enda mer effektive måter å jobbe på innenfor abonnement og annonse. Her jobber vi med en modell for hvordan vi kan skape vekst for denne typen redaksjonelle produkter.  

- Krever en annen tilnærming

Når det kommer til de langsiktige ambisjonene for Schibsteds satsing på nisjemedier, er det ikke en veldig offensiv medieleder vi snakker med.

- Hvor mange nisjemedier skal Schibsted eie?

- Det vet vi ikke. Nå eier vi to.

- Kan du med sikkerhet si at det blir flere?

- Nei, men det jeg med sikkerhet kan si er at vi har veldig tro på Fri Flyt og Shifter innenfor områdene de dekker. Vi har ambisjoner om at disse to selskapene skal videreutvikle seg.

Hun viser til amerikanske The Athletic, som skriver om sport og fotball, som et eksempel på hva Schibsted strekker seg etter når de skal jobbe med nisjemedier.

- Schibsted sine medier henvender seg til et allment publikum, men alle som er opptatt av fotball, sånn som jeg, som er intens Liverpool-supporter, har også et annet behov. Da skal du levere innhold til en gruppe som allerede vet veldig mye om det du skriver til. Det krever en annen tilnærming til måten du jobber på, og da er det en fordel å samle de som jobber på denne måten i en enhet og rendyrke den metoden.

- Her har ikke Schibsted noe særlig erfaring å lene seg på?

- Nei, så det vi nå gjør er å prøve noe helt nytt.
 

Flytter Fri Flyt:

Eierskapet av Fri Flyt flyttes fra VG til Schibsted News Medias nye nisjeenhet. Bak f.v: Tor-Erik Moen, Kristoffer Kippernes, Øyvind Brenne, Eva-Camilla Brandt, Christian Nerdrum, Alexander Hagen, Sigurd Ekeli Grimsby, David Vesteng. Foran f.v: Erlend Sand, Anne Julie Saue, Lorena D’Amario, Sarah Sørheim. Foto: Schibsted

- Et laboratorium

I Danmark har JP/Politikens hus hatt stor suksess med nisjemedier i datterselskapet Watch Media. Modellen er overført til Norge og det danske mediekonsernet har allerede rukket å lansere seks nisjemedier her hjemme.

 - Har dere latt dere inspirere av Watch Media som har lansert nisjemedier i stor stil?

- Vi har merket oss hva Watch Media har fått til og er imponert over utviklingen de har hatt, særlig i Danmark, men vi gjør dette på vår egen måte.

- Går vi i retning av et mediemarked som blir mer fragmentert og delt inn i nisjer?

- Det er ikke nødvendigvis én trend som blir den dominerende, men vi ser at folks medievaner er i utvikling og særlig innen abonnementsøkonomien. Det er en forventning og betalingsvilje hos folk om man treffer riktig på noe som de har behov for. Det kan være journalistikk som er nyttig i arbeidshverdagen din eller journalistikk som dekker noe du er interessert i eller har et lidenskapelig forhold til.

- Vil du kalle dette for et eksperiment eller blir det bånn gass?

- Det er et forsøkt på å se om vi lykkes i et nytt marked som vi har tro på, men dette er også et slags laboratorium. Vi må se om vi har rett i hypotesen vår, at det er mulig å oppnå vekst i nisjer i det norske mediemarkedet.

Les mer: Nordiske avistopper mener Norge leder an på mediemarkedet: - Gjorde en fundamental feil

Sarah Sørheim skal skape vekst for nisjemedier: - Et bevis på at Schibsted mener det de sier