Har tatt farvel med 35 selgere i Norden etter Schibsted-splitt

- Det har vært krevende for alle sammen, sier Finn-topp.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ruben Søgaard er konserndirektør for salg og markedsføring i Schibsted Marketplaces og har tatt plass i ledergruppen til konsernsjef Christian Printzell Halvorsen etter splitten fra Schibsted Media.

Kampanje møter Søgaard rett i lokalene til Finn.no i Grensen i Oslo sentrum, et steinkast fra hans tidligere konsernkollegaer i Akersgata, der VG og Aftenposten holder til.

- Vi legger bak oss et halvår med ekstremt høyt tempo og masse læring. Jeg har følt at jeg har gått rundt i et «live» Harvard case denne våren. Du skal splitte et selskap som har brukt mye energi på å være et selskap. Det gjør at du må være kreativ og samarbeidsvillig. Det har vært veldig lærerikt, sier han.

Men det har også vært vondt, og spesielt for ansatte i Schibsted Marketplaces som rett før sommeren fikk beskjed om at rundt 250 årsverk skal kuttes. Avdelingen Søgaard leder har allerede gjennomført kuttene sine.

Les også: Her er Schibsted-sjefens nye ledergruppe

18 selgere forlater Finn.no

Som Kampanje tidligere har erfart ble rundt 20 sluttpakker ble lyst ut i Finn.no starten av juni og det har resultert i at 18 selgere forlater det norske kontoret. Totalt 35 selgere forlater Schibsted Marketplaces i hele Norden.

- De siste syv årene har salgssamarbeidet i Schibsted vært basert på en økosystemtankegang hvor vi har delt bransjene mellom oss. Her i Finn har vi håndtert bil, båt og MC, alt som er mobility-vertikalen, eiendomsaktører og stillingsmarkedet, mens alle de andre bransjene har vært håndtert av andre i Schibsted. Og så har vi solgt på tvers av hele porteføljen, sier Søgaard.

Ettersom selgere i Finn.no ikke lenger skal selge på medieproduktene i Schibsted-porteføljen, oppstod det en overtallighet, forklarer Søgaard.

- Det er selvfølgelig synd å si farvel til gode kollegaer som har vært her gjennom mange år, men det har vært en prosess hvor alt har vært basert på frivillighet og vi har funnet veldig gode løsninger. Vi har jobbet godt med Parat som er fagforeningen.

Les også: Finn.no i mål med sluttpakker: - Overtallighet er løst

Rammes av kutt:

Finn.no har fått 18 færre selgere etter splitten mellom Schibsted Media og Schibsted Marketplaces. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Handler om å jobbe smartere

Forrige fredag ble de ansatte informert om hvem som er på vei ut og hvordan de nye teamene ser ut.

- Det har blitt påpekt at Schibsted Marketplaces har hatt høyere kostnader per ansatt enn konkurrentene. Har det vært veldig gode dager for de som jobber med salg i Finn?

- Når du har en bedrift som har hatt 25 år med kontinuerlig vekst, så vil det oppleves som gode dager. Vi har jo som alle andre vært gjennom en pandemi og da tok vi et veldig bevisst valg om å holde alle i jobb, fordi vi regnet med at dette var forbigående. Men ser du de siste syv årene i retrospekt, så har det blitt stadig færre selgere, mens vi har bygget opp nye kapabiliteter. Så salget vårt er mye mer datadrevet nå enn tidligere.

- Må de som er igjen nå løpe litt raskere enn før?

- Nei, jeg tror ikke det. Det handler om å jobbe smartere. Vi må være effektive i hvordan vi tar nye produkter og endringer til markedet.

- Hvordan påvirker kuttene de ansatte i en tid der man skal samle krefter og starte på et nytt kapittel?

- I en sånn prosess blir man ofte opptatt av hvem det er som blir berørt, og der har mitt refreng hele tiden vært at vi alle sammen er berørte. Fordi vi mister noen gode kollegaer og teamet vårt ser annerledes ut. Det har vært krevende for alle sammen, men nå tar vi ferie og vi kommer tilbake til høsten med litt lavere skuldre.

- Men etter sommerferien skal det kuttes i andre deler av Finn.no?

- Ja, det er det som er signalisert.

Hele 250 årsverk skal bort i de nordiske rubrikkselskapene til Schibsted Marketplaces i løpet av året.

Les mer: Schibsted-sjefen slapp spareplanen rett før ferien: - Ikke ideelt

- Har et fantastisk utgangspunkt

Nå retter salgsavdelingen til Søgaard hele fokuset mot markedsplassene i konsernet.

- Der har vi et fantastisk utgangspunkt med 3,5 millioner innloggede brukere på Finn.no i året. I snitt bruker de 55 timer i året på Finn.no.

Faktisk er 40 prosent av sidevisningene til de ti største kommersielle nettstedene i Norge på Finn.no.

- Den posisjonen er helt unik både i verden og i Norge. Vi vet at de fleste som besøker Finn.no er på vei til å gjøre en transaksjon, enten det er bil, bolig eller Iphone, og en god del er BankID-verifisert. Det er en enorm styrke for merkevarene vi jobber med.

- Det kan være vanskelig å forstå hvordan dere skal utnytte disse dataene bedre når dere skilles fra Schibsted Media. Hvordan går dette regnestykket i pluss og ikke i minus?

- Det å jobbe sammen med mediesiden i et økosystem har vært en styrke på produktsiden og inntektssiden, og så har man kunnet dele en del kostnader. Nå gjør vi en del valg rundt hva slags annonseplattform vi skal ha fra 1. januar i 2025, og det vil gjøre oss i stand til å være mer kostnadseffektive og enda større grad utnytte fordelene ved plattformen og brukermassen vår. Vi blir langt mer datadrevet enn vi har vært de siste årene.

- Mange som jobber her har kanskje følt en viss tilknytning til Schibsted som konsern?

- Ja, det tror jeg, men den tilknytningen har nok vært forskjellig basert på hvor i systemet du er. Vi på salg har følt det i stor grad, fordi vi har samarbeidet så tett, mens på andre områder har de muligens ikke følt det på samme måte.

- Hva skal dere gjøre for å bygge ny kultur?

- Når man har vært gjennom en runde som det vi har vært nå, så blir det nødvendigvis et internt fokus. Nå kommer vi til å løfte blikket opp og ut, og gå på jobb for å sørge for at både brukerne på Finn og kundene av Finn lykkes i størst mulig grad.

Skal lansere nytt navn

Etter hvert skal Schibsted Marketplaces også få et nytt navn som ikke knytter konsernet til Schibsted.

- I den nye strukturen har jeg fått ansvar for markedsføring i tillegg til salg og prosjektet om å finne vår nye merkevare og identitet står høyt på agendaen. Nå har vi heldigvis fått lov til å bruke Schibsted som navn i en periode, for dette er en prosess som kommer til å ta litt tid. Men jeg tror det nye navnet blir noe som kan oppleves som veldig samlende for Schibsted Marketplaces.

- Når tror du navnet vil være på plass?

- Jeg håper at vi kan gjøre det i løpet av høsten, mot slutten av året.

- Blir det et nordisk klingende navn?

- Vi er til stede i fire markeder og har også noen ansatte i Polen. Nå etablerer vi en ny identitet som selskap og det er ingen grunn til å pålegge seg selv nordiske restriksjoner. Navnet må fungere internasjonalt.

Utfordres av kinesisk handleapp

Finn har sett flere konkurrenter komme og gå på det norske markedet. Det har vist seg vanskelig å konkurrere med selskapet som ifølge flere undersøkelser har en av landets sterkeste merkevarer.

Nå tyder mye på at nordmen har lagt sin elsk på en kinesisk netthandelsaktør. Ifølge en netthandelsrapport fra PostNord har 36 prosent av de spurte nordmennene handlet fra Temu i løpet av de siste tre månedene.

- Er det et faresignal for Finn at nordmenn ser ut til å omfavne en netthandelsaktør som Temu, som i motsetning til Finn.no overhodet ikke profilerer seg på bærekraft?

- Jeg vil si at det er mer et faresignal for miljøet enn for Finn. Så håper jeg norske forbrukere er mer bevisst. Jeg har hørt et rykte om at det lander et fly hver eneste dag med varer fra Temu, som er helt skrekkelig når du tenker på kvaliteten på varene og co2-avtrykket.

- Må Finn endre seg for å møte denne konkurransen?

- Finn har allerede endret seg. Gjennom lanseringen av Fiks Ferdig så har mange nå fått en veldig mye enklere transaksjon med integrert frakt og betaling. Det er helt fenomenalt hva det har gjort for omløpshastigheten og omsetningen på torget. Vi ser at kategorien bare vokser for hver ny aktør som kommer på banen, enten det er Facebook Marketplaces eller Letgo. Men personlig, som pappa og norsk borger, synes jeg Temus vekst er urovekkende.

Har tatt farvel med 35 selgere i Norden etter Schibsted-splitt