Kutter verdien med over ti millioner i ny avtale: - Offentlige budsjetter blir stadig strammere

Den viktigste kommunikasjonsavtalen til Bufdir, som skal øke rekruttering av familier til fosterhjem, blir betydelig mindre.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufdir, lyser i disse dager ut én av sine viktigere kommunikasjonsavtaler som skal øke rekrutteringen av fosterhjem i det ganske land, også kjent som fosterhjemsavtalen. De siste tre og et halvt årene er det hybridbyrået Atyp som har sittet med kommunikasjonsavtalen, etter at de vant kontrakten i 2021 og overtok som leverandør for reklamebyrået Kitchen. 

I den nye avtalen, bremser derimot Bufdir markant i budsjettene. Den øvre rammen på avtalen som nå utlyses ligger på 43, 2 millioner kroner over maksimalt fire år. Det er hele 13 millioner kroner mindre enn den forrige avtalen som ble utlyst for snart fire år siden.

- Det er en kjensgjerning at offentlige budsjetter blir stadig strammere og budsjettene til kommunikasjon rundt fosterhjem har også blitt lavere de siste årene, sier kommunikasjonsdirektør i Bufdir, Trine Lie Larsen, til Kampanje.

I anbudsdokumentene, skriver Bufdir at de anslår å bruke ni millioner kroner årlig på den nye avtalen. Den estimerte kontraktsverdien over fire år ligger dermed på 36 millioner kroner, og medieomsetning til annonsering skal være inkludert i dette beløpet. I den forrige avtalen, som Atyp sitter på i dag, var øvre verdigrense på 56 millioner kroner, men Lie Larsen forteller at forbruket på dagens avtale har ligget lavere enn verdirammen.

- Budsjettene til kommunikasjon rundt fosterhjemsrekruttering er redusert de siste årene, og det har naturlig nok også slått ut på de årlige budsjettene vi har hatt med nåværende leverandør.

- Hatt et godt samarbeid:

- Atyp har over tid utviklet god innsikt i både utfordringene og mulighetene i kommunikasjonsarbeidet, og funnet kreativt gode løsninger. De har bidratt godt til at vi når kommunikasjonsmålene våre, sier kommunikasjonsdirektøren i Bufdir, Trine Lie Larsen. Foto: Bufdir.

- Mye av midlene går til annonsering

Det betyr at Bufdir må få mer ut av hver krone, og Lie Larsen forteller at de jobber aktivt for å effektivisere kampanje-arbeidet blant annet gjennom gjenbruk.

- Vi har fullt fokus på effektiv, målrettet og virksom kommunikasjon. I de to periodene vi har hatt rammeavtaler, er det utviklet mye godt kampanjemateriell, og vi vil også bli bedre på å bruke eksisterende materiell framover. Det er også viktig å være oppmerksom på at utgifter til annonsering ligger innenfor rammen, og mye av midlene går til dette allerede i dag. 

Kampanje får opplyst at fordelingen mellom byråhonorar og mediespending har vært neonlunde likt over flere år, men det siste året skal hele 70 prosent av budsjettet på avtalen ha gått til annonsedistribusjon.

I anbudsdokumentene i den ferske utlysningen, skriver Bufdir for øvrig at oppdraget «omfatter utvikling, gjennomføring og evaluering av kampanjer, mediebyråtjenester (som medieplassering/mediekjøp i digitale og sosiale medier), og produksjon av kampanjemateriell (som annonser, artikler og filmer).»

Gullgrossist:

Bufdir og Atyp-samarbeidet har bydd på mange oppturer for både kunde og leverandør. I 2022 tok Atyp storeslem på Gullblyanten og Bufdir ble kåret til årets annonsør.

- Veldig motiverte for å være med videre

Da Bufdir sist lyste ut avtalen for nær fire år siden var det 11 byråer som meldte sin interesse for å kvalifisere seg til konkurransen, og seks byråer ble invitert videre til å levere tilbud. Det var Atyp som trakk det lengste strået, og Atyp-sjefen, Hågen Pettersen, er klar til omkamp.

- Vi er veldig motiverte for å være med videre, og kommer til å gi det et forsøk, sier han til Kampanje.

Les også: Atyp kapret Bufdir: - Kunne ikke fått en bedre start på året

Til tross for at Bufdir har måttet bremse utgiftene de siste årene, har samtidig Atyps omsetning skutt fart etter at direktoratet kom inn på kundesiden og lagt seg på et nivå på over 150 millioner kroner.

- Har denne avtalen bidratt der?

- Det er ikke enkeltkunder, det er summen av alt. Vi har vært et attraktiv byrå, og Bufdir-oppdraget er av en normal størrelse. De har et behov i fem regioner, som vi har bistått med, i tillegg til det nasjonale kommunikasjonsarbeidet. Men de har vært en viktig kunde for oss, både omsetningsmessig og faglig sett.

Under dagens avtale har Atyp både hjulpet med kreativt uttak og medieplassering med mål om å verve flere familier til å ta inn fosterbarn. Både Bufdir og Atyp har fått god uttelling for arbeidet de har lagt ned. Blant annet vant deres første arbeid for Bufdir med kampanjen «Tusen spørsmål til de tusen hjem» fire gullblyanter i 2022, i tillegg til priser under Mediaforum samme året. Også Bufdir har vunnet pris i samme periode for «Årets markedsfører».

- De er veldig flinke kommunikatører som er vant med å jobbe med betalt kommunikasjon som virkemiddel. De er veldig proffe rett og slett, sier han og følger opp:

- Også er det et veldig givende og inspirerende samfunnsoppdrag å jobbe med.

Les også: Bufdir hylles som Årets markedsfører: - Modig, helhetlig og svært effektfullt arbeid

Kutter verdien med over ti millioner i ny avtale: - Offentlige budsjetter blir stadig strammere