Trigger-sjefen om tapet av millionkontrakten: - Teknisk svikt

- Dette er overhodet ingen unnskyldning på noe som helst, men det var en teknisk svikt som gjorde at Innovasjon Norge ikke fikk lastet ned dokumentene, sier Trigger-sjefen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Som Kampanje skrev tidligere denne uken klinket reklamebyrået Nord DDB til og vant konkurransen om 70 millioner kroner og fire år med Innovasjon Norges reiseguide, Visit Norway, som kunde.  Frem til nå er det byrået Trigger som har sittet med Visit Norway som kunde, men da de skulle kvalifisere seg for å forsvare kontrakten, skjedde noe byråleder Bente Kvam Kristoffersen aldri har opplevd før. Det forteller Trigger-sjefen til Kampanje nå. 

- Prekvalifiseringsdokumentene vi sendte, gikk ikke gjennom. Vi vet ikke hva som har skjedd. Dette er overhodet ingen unnskyldning på noe som helst, men det var en teknisk svikt som gjorde at Innovasjon Norge ikke fikk lastet ned dokumentene. Vi var rett og slett ikke kvalifisert for konkurransen, sier Kvam Kristoffersen til Kampanje.

- Hva er det du sier, en teknisk svikt?

- Ja. Da vi fikk vite om det var det en av de tristeste dagene jeg har hatt på kontoret. Vi syntes det var veldig synd at vi ikke fikk lov til å konkurrere på lik linje med de andre byråene, sier Kvam Kristoffersen.

Hun kaller det hele ganske så vilt. 

- Det er akkurat det det er. Spinnvilt. Men Warholm kommer ikke rett til finalen han heller. Han må gjennom forsøksheatene, selv om han er verdens beste.  Jeg ler nå, men det var vondt der og da, sier hun.

- Hvordan fikk du vite om feilen?

- Vi fikk vite om feilen i avslagsbrevet som kom til oss via Mercell-portalen.

- Hva var dine første tanker da du fikk høre om den?

- Første tanken var å finne ut av hva som hadde skjedd og om det var mulig å gjøre noe med det.

Les også: 32 byråer kjempet om Visit Norways millionkontrakt: - Denne seieren var utrolig digg

- Forstår ikke hva som har skjedd

Trigger-sjefen forteller at hun verken har opplevd eller hørt om denne typen teknisk svikt i byråkonkurranser tidligere.

- Det er det som gjør det så spesielt. Man både sjekker og dobbeltsjekker alt alltid. Vi forstår rett og slett ikke hva som har skjedd. Men når dokumentene ikke går gjennom, så er det sånn det er. Det er prosessen og sånn er regelverket, sier hun.

- Man har hørt om skrekkhistoriene fra gamle dager. For eksempel at konvolutter ikke var ordentlig forseglet, eller at man hadde glemt tilbudsbrevet, men dette har jeg ikke hørt om, legger Kvam Kristoffersen til.

Hun forteller at de benyttet seg av markedsplassen og portalen Mercell, og at det foreløpig er uklart hvor feilen ligger. Dokumentet er lastet opp av Trigger, uten at det har kommet feilmeldinger. Dokumentet er imidlertid ikke mulig å laste ned, forklarer Kvam Kristoffersen. Det som er klart, er at Trigger ikke deltok i konkurransen.

- Jeg har vel uttalt at vi måtte gi gass i denne konkurransen og at dette var en kontrakt vi ville forsvare. Men at det skulle gå så troll i ord, det hadde jeg aldri trodd, sier Trigger-sjefen.

Les også: Innovasjon Norge vanner knusktørt byråmarked med 70 millioner: - Tror det blir mange om denne kontrakten

- Ansvaret ligger hos byråene

Hun understreker imidlertid at dette ikke er noen unnskyldninger, og at de tar ansvaret for at dokumentene ikke har kommet frem.

- Hva skal dere gjøre for å sørge for at dette ikke skjer igjen?

- Først må vi finne ut av grunnen til den tekniske svikten. Deretter vil vi gjøre endringene som eventuelt må til for å sikre at det ikke skjer igjen. Vi har ikke opplevd noe lignende tidligere, og vi har levert mange tilbud via både Mercell og andre portaler, sier Kristoffersen. 

- Dere mister potensielt 70 millioner kroner på grunn av dette?

- Nei, det blir ikke helt riktig. Vi har ikke hatt denne kontrakten, så vi taper ikke 70 millioner. VI tar ikke forgitt at vi vinner kunder når vi pitsjer og det var mange sterke byråer med i  konkurransen , sier hun. 

I tillegg til Trigger samarbeider Innovasjon Norge og Visit Norway med byråer som Maverix, Mediacom og Try Råd i tillegg til underleverandører som One Big Happy Family og Plan-B. Nå forsvinner altså Trigger ut, og inn kommer Nord DDB.

- Det er helt forferdelig. Vi hadde utrolig mye mer å gi til Innovasjon Norge. Vi var godt trent, men fikk ikke lov til å løpe. Det er frustrerende og irriterende, sier hun. 

Hun legger til at byrået er stolte av jobben de har gjort sammen med Innovasjon Norge-teamet de siste fire årene.

- Det er en fantastisk gjeng som vi kommer til å savne. Vi ønsker Nord DDB lykke til videre med Innovasjon Norge. Når vi ble disket før konkurransen virkelig satte i gang, så er dette konsekvensene. Alt kan skje i en konkurranse, sier Trigger-sjefen Bente Kvam Kristoffersen.

Trigger-sjefen om tapet av millionkontrakten: - Teknisk svikt