Innovasjon Norge vanner knusktørt byråmarked med 70 millioner: - Tror det blir mange om denne kontrakten

Trigger-sjefen, som sitter med avtalen i dag, forventer stor konkurranse om den nye avtalen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Innovasjon Norge og Visit Norway lyser i dag ut et større kommunikasjonsanbud som skal dekke hele spennet fra PR, reklame og sosiale medier til konseptutvikling. Rammen er på hele 70 millioner kroner over maksimalt fire år, og Innovasjon Norge skriver i anbudet at de beregner et årlig kommunikasjonsforbruk på mellom 9-16 millioner kroner. 

- Innovasjon Norge Reiseliv trenger en samarbeidspartner som kan bistå i konseptutvikling og produksjon av kommunikasjonskonsept for sosiale medier, PR, reklame og historiefortelling. Per i dag omfatter prosjektet reiselivsoppdraget som Innovasjon Norge har ansvaret for, og er knyttet til Visit Norway, heter det i utlysningen.

Ifølge kreativ leder i Visit Norway, Jon Erik Skaret, er det et bredt og sammensatt oppdrag, særlig nå som det er større konkurranse om de reisende.

- Uansett hvilken utfordring vi skulle måtte stå ovenfor, så er vi på jakt etter et byrå som er med på reisen ved behov, er vel det enkle svaret på dette. Vårt oppdrag er komplekst og variert, og derfor leter vi etter noen som ikke er redd for å begi seg inn på det ukjente sammen med oss. Når konkurransen er større for å nå de som reiser, trenger vi kreativitet på alle områder, sier han til Kampanje. 

- Hva slags PR-arbeid er det snakk om i den nye avtalen?

- Det meste av PR-arbeidet som gjøres i Visit Norway er det våre egne PR-folk som gjør. Men hvis det er en kampanje med PR-potensiale, eller noe aktuelt vi kan hekte oss på, er det ekstremt verdifullt med en byråpartner som kan bistå med ideer eller sparring. Det å utvikle konsepter som gir fortjent oppmerksomhet, ligger også til grunn for å gi våre PR-spesialister flere strenger å spille på, forteller Skaret. 

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her. 

Anbudet fra Innovasjon Norge må komme som manna fra himmelen for en byråbransje som så langt i år har opplevd regelrett tørke i markedet for offentlige anbud og kontrakter som en følge av regjeringens klare beskjed til statlige etater og organisasjoner om å kutte i innkjøpene av kommunikasjon fra eksterne byråer.

- Med unntak av NHH har det ikke vært et eneste offentlig anbud ute. I et normalår burde det allerede ha vært fire-fem relevante anbud ute i denne perioden. Det virker som om mange offentlige aktører har fått pålegg om ikke å bruke penger på innkjøp av kommunikasjonstjenester, sa sjefen i SMFB Dinamo, Hølje Tefre til Kampanje tidligere i dag.

Les også: Offentlig tørke i reklamemarkedet - nye kuttrunder og permitteringer i byråene 

Norsk reiselivsreklame:

TV-profil Truls Svendsen hadde hovedrollen i den norske reiselivskampanjen i fjor som stakk av med den gjeveste prisen under en prisutdeling for beste reiselivsmarkedsføring. Foto: Visit Norway

Budsjettkutt og endringer i oppdrag

Til tross for at en avtale med en maksramme på 70 millioner kroner er et betydelig offentlig kommunikasjonsanbud i norsk sammenheng, forteller Skaret at avtaleomfanget er redusert siden de signerte med PR-byrået Trigger sommeren 2019.  

Han mener den reelle bruken på avtalen «nok vil være lavere enn 70 millioner kroner.» 

- Vi har siden forrige anbudsrunde både fått endring i oppdragsbrevet og vesentlige budsjettkutt. Andre deler av Innovasjon Norge står også fritt til å benytte vår byråpartner ved behov selv om dette anbudet hovedsakelig gjelder Innovasjon Norge Reiseliv og Visit Norway, kommenterer Skaret. 

Da Visit Norway signerte med Trigger skal rammeverdien ha ligget på opp mot 120 millioner kroner. I dag må Visit Norway og Innovasjon Norge få mer ut av mindre, blant annet etter at bevilgningen til Visit Norway sitt reiselivsoppdrag ble redusert med 53,5 millioner kroner i 2020.

I tillegg til Trigger samarbeider Innovasjon Norge og Visit Norway med byråer som Maverix, Mediacom og Try Råd i tillegg til underleverandører som One Big Happy Family og Plan-B.

Les også: Norsk reisereklame kåret til verdens beste: - Helt fantastisk å få anerkjennelse

- Vi har mindre å rutte med og må prioritere

Samtidig som Innovasjon Norge fikk bevilgningskutt, gav også Nærings- og Fiskeridepartementet Visit Norway en dreining i reiselivsaktørens oppdrag. Nå skal de bruke mer tid på «å utvikle Norge som reisemål» og «redusere sin generelle profilering av Norge.»

- Hvordan blir Innovasjon Norge og Visit Norway sitt kommunikasjonsarbeid påvirket av dagens økonomiske klima?

- Det er jo klart at reduserte rammer og generell prisstigning påvirker oss. Vi har mindre å rutte med og må derfor prioritere annerledes i et enda mer komplekst medielandskap og har ikke lenger de samme forutsetningene for betalt oppmerksomhet. Men gode ideer, godt fortalte historier, kreative medieplasseringer og modige valg vil fortsatt skape gode resultater selv med mindre budsjetter, svarer Skaret.

Han påpeker samtidig at de økonomiske tidene gjør at det er «mye sterkere konkurranse om å nå dem som vil ut å reise». Han mener de derfor må tenke nytt med de begrensede midlene de har. 

- Oppdraget vårt er fortsatt å skape best mulig forutsetninger for reiselivet i hele Norge, hele året. Det tror vi at vi gjør best med en strategi som kombinerer «always on», kampanjer og økt innsamling av førstepartsdata. Med dette som utgangspunkt blir kreativitet, endringsvilje og modige prioriteringer enda viktigere for at Norge skal gå seirende ut i kampen om turistene, sier han.

 

Forventer konkurranse:

- Det er en konto som er interessant for mange byråer, og det er en spennende kunde med spennende problemstillinger. Jeg tror det blir mange om denne kontrakten, sier Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen til Kampanje.

- Vi har fått prøvd oss skikkelig

Som nevnt er det i dag Trigger som holder i kommunikasjonsavtalen til Innovasjon Norge Reiseliv og PR-byrået får mye skryt fra Skaret for «et sømløst og unikt» samarbeid.

- Siden starten av samarbeidet, har vi på mange måter prøvd å viske ut det tradisjonelle kunde- og byrå- skillet og brukt våre felles kreative krefter til å jobbe sammen mot felles mål, sier han.

Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen stemmer i og er raus med adjektivene i det hun kaller «et fantastisk samarbeid».

- Vi har vært et godt lag og ikke minst har vi fått prøvd oss skikkelig, fordi vi har jobbet med Visit Norway under pandemien. Store deler av kontrakten har vi gjennomført under vanskelige forhold, men likevel har vi klart å gjennomføre flere store prosjekter med alt det har krevd, sier Kristoffersen til Kampanje. 

Hun gir samtidig Innovasjon Norge skryt for «et trygt og tillitsfullt samarbeid.» 

- Det er viktig når man jobber på avstand og sitter i Teams-møter. Vi er rett og slett veldig stolt av arbeidet vi har gjort sammen, sier Trigger-sjefen.

- Planlegger for «stang-inn» og «stang-ut»

Trigger-sjefen er samtidig ikke i tvil om at de skal delta i det nye anbudet, som hun beskriver som «en av de større offentlige anbudene som er ute».

- Den er absolutt betydelig. Vi har visst om at Innovasjon Norge er nødt til å lyse ut på ny da kontrakten går ut, så vi har ventet på denne og er klare og gleder oss til å delta, sier Kristoffersen. 

Hun sier hun hadde følelsen av at «hele bransjen var samlet» da Innovasjon Norge inviterte til konkurranse sist.

- Det er en konto som er interessant for mange byråer, og det er en spennende kunde med spennende problemstillinger. Jeg tror det blir mange om denne kontrakten, sier Trigger-sjefen.

For byrået som i 2021 hadde en omsetning på rett under 70 millioner kroner, har Visit Norways årlige kommunikasjonskjøp på omkring 10-15 millioner kroner, gitt til salt i maten for Trigger-rådgiverne.

- Vil dere klare dere uten Innovasjon Norge-millionene eller må dere i så fall skalere ned operasjonen om dere ikke gjenvinner kunden?

- Vi har selvfølgelig planlagt for både «stang-inn» og «stang-ut», men vi er offensive, og det at de går ut på anbud betyr ikke at vi har mistet dem, men at vi må konkurrere og vinne avtalen igjen. Dette er vi skikkelig motivert for og vi skal gutse på, og vi har god tro på at vi vil klare det. Vi har ikke planer om å kutte folk om vi skulle miste kontrakten, vi må alltid forberede oss, og vi har allerede jobbet med mange andre pitsjer for å sikre oss, sier hun.

Innovasjon Norge vanner knusktørt byråmarked med 70 millioner: - Tror det blir mange om denne kontrakten