Ny TV 2-smell i TV-markedet – Altibox-konflikten rammer TV-kanalen tungt

Markedsandelen til TV 2 fortsetter å stupe. - Innholdshjertet mitt blør, sier TV 2-topp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Markedsandelene i TV-markedet for juni er klare, og de viser at TV 2 fortsatt rammes tungt av konflikten med TV-distributøren Altibox. Kanalen mister samlet 6,6 prosentpoeng og var i juni nede i 23,7 prosent i riksuniverset 10-79 år. Det viser ferske tall fra TV-målingen til Kantar.

Nedgangen var dermed på drøye 20 prosent, noe som rimer godt med at Altibox har drøye en halv million TV-kunder og dermed rundt 20 prosent av distribusjonen i Norge.

- Vi faller totalt sett andelsmessig fordi vi ikke når alle. Det er som forventet. Men det er positivt at vi midt opp i alt dette ser en vekst for TV 2 Nyhetskanalen i den yngre målgruppen. I nyhetstunge tider så finner seerne TV 2-nyhetene selv i en i situasjon der vi ikke når ut til alle, sier kanaldirektør Trygve Rønningen til Kampanje.

Ser en på markedsandelen til TV 2 Nyhetskanalen i aldersgruppen 20-49 år øker den fra 4,4 prosent til seks prosent, men for hovedkanalen TV 2 er det mørkt både i den unge delen av TV-markedet og samlet. 

- Innholdshjerte mitt blør

Også i april og mai var nedgangen til TV 2 i TV-markedet stor med den konsekvens at både landslagsfotball, realityfinaler og nyhetssendingene til TV 2 på hovedkanalen har mistet mange seere denne våren.  

Det skjer samtidig med at de kommersielle konkurrentene TVNorge og TV3 vokser kraftig.

- Testen er at når de andre øker på bekostning av TV 2 så er det en årsakssammenheng med at vi ikke når ut til alle. Innholdssatsingene våre er ikke så ulike sammenlignet med fjoråret, sier Rønningen.

- Hvordan blir det å dra med seg denne konflikten inn i sommeren?

- Vi får i hvert fall god respons fra de som ser og vi har mange gode nyheter med Tour de France, fotball-EM for kvinner og mange spennende nyheter på TV 2 Play. Vi må bare fokusere på det vi får gjort noe med, men det selvfølgelig kjipt at ikke all kan se det på TV 2, sier Rønningen.

- Stresser det deg?

- Jeg er bare lei meg for at vi ikke får ut innholdet vårt også skal vi alltid anerkjenne at konkurrentene våre gjør en god jobb. Men det er selvfølgelig kjedelig når vi får god respons på det vi sender. Innholdshjerte mitt blør, sier Rønningen.

Les også: Ny stor nedgang for TV 2: - Tilbakegangen er som forventet

Mister seere:

Distribusjonskonflikten mellom TV 2 og Altibox gjør jobben som kanaldirektør i kanalen tung for Trygve Rønningen. Foto:Eivor Eriksen.

Warner Bros. Discovery vokser

Konflikten med Altibox har nå vart i tre måneder og det er ny norgesrekord i svarte skjermer. Dermed kan konkurrentene forsyne seg grov av seerne TV 2 mister og vinneren i juni er rivalen Warner Bros. Discovery. Warner Bros. Discovery og TVNorge fortsetter den gode trenden med økte seerandeler, og er den TV-gruppen som vokser mest i juni måned. Totalt øker seerandelene med fire prosentpoeng til 16,2 sammenliknet med juni i fjor i riksuniverset.

- Det er utrolig gøy at vi fortsetter fremgangen vi har hatt gjennom hele våren. Dette er den åttende måneden med vekst i andeler for oss som TV-gruppe. En sterk meny bestående av norsk humor, reality, dokumentar og sport har sørget for et veldig godt halvår for oss, sier Espen Skoland, norgessjef i Warner Bros. Discovery i Norge.

Også nisjekanalen Max hadde gode dager og sin beste dag siden 2015, med Casper Ruud i finalen av Roland Garros. Over 280.000 var innom finalesendingen, som hadde en seerandel på nærmere 60 prosent. Kampen sørget dermed for en seerandel på over 16,4 prosent for kanalen totalt sett den dagen.

For konkurrenten Nent-gruppen, eller Viaplay Group, som selskapet nå heter var økningen på et snaut prosentpoeng fra åtte prosent markedsandel til 8,9 prosent. 

NRK på sin forsvarte sin markedsandel fra juni i fjor på hele 40,8 prosent, men ser en første halvår under ett så har allmennkringkasteren falt i andel. 

- Vi ligger fortsatt over 40 prosent samlet markedsandel, som er veldig sterkt. Det er flere årsaker til at første halvår ligger lavere i år enn i fjor. Vi hadde et veldig sterkt halvår i 2021 på grunn av effekten av pandemi og nedstenging. Så ser vi at den største nedgangen er i vintermånedene. Vi hadde mindre vintersport i januar og februar, samtidig som at Discovery hadde vinter-OL i år. Det spiller inn på tallene, sier, Lise Storm Hansen, fungerende mediesjef i NRK til Kampanje. 

Les også: TVNorge-topper feier TV-skeptikerne av banen: - Vi slår vårt eget mål langt ned i støvlene

Her kan du se markedsandelene til TV-husene og deres største kanaler for juni i år. Alle tall fra Kantars TV-meter riksuniverset 10-79 år.TV 2 går tilbake - Warner Bros. Discovery og Viaplay øker

Kanal 2022 2021 Endring i %-poeng
NRK 40,8 40,8 -
- NRK1 32,7 34,1 - 1,4
- NRK2 6,3 5,1 + 1,2
- NRK3 1,8 1,6 + 0,2
TV 2-gruppen 23,7  30,3 - 6,6
- TV 2 14,8  21,2 - 6,4
- Nyhetskanalen 4,4 5,0 - 0,6
Warner Bros. Discovery 16,2 12,2 + 4,0
- TVNorge 4,7 3,7 + 1,0
- Max 4,1 2,1 + 2,0
Viaplay Group 8,9 8,0 + 0,9
- TV3 4,2 3,5 + 0,7
- V4 2,2 1,8 + 0,4

 

Ny TV 2-smell i TV-markedet – Altibox-konflikten rammer TV-kanalen tungt