Har tapt over 200 millioner på Altibox-konflikten: - Må ta et valg ellers blir vi utradert av internasjonale giganter

Altibox mener situasjonen «er kjedelig». Ingen av partene tror på noen snarlig løsning.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere i dag kunne Kampanje gjengi de nyeste markedsandelstallene på TV-markedet, og de slår ubønnhørlig fast at TV 2 sliter med seertallene på grunn av konflikten med TV-distributøren Altibox. Markedsandelen fortsetter å stup slik den har gjort det i hele vår og sommer. I juni falt markedsandelen fra over 30 prosent og ned til 23,7 prosent i riksuniverset 10-79 år og det er de kommersielle konkurrentene, Warner Bros. Discovery og Viaplay som nå tar store jafs av seerne.

- Jeg er bare lei meg for at vi ikke får ut innholdet vårt også skal vi alltid anerkjenne at konkurrentene våre gjør en god jobb. Men det er selvfølgelig kjedelig når vi får god respons på det vi sender. Innholdshjertet mitt blør, sa kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje tidligere i dag.

De to kamphanene, TV 2 og Altibox, har nå ligget i brudd i over tre måneder etter at partene forlot forhandlingsbordet tidligere vår. Siden har det vært minimalt med kontakt mellom partene og liter tyder på at der noen snarlig løsning heller. Det bekrefter TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand overfor Kampanje.

- Får vi en løsning på konflikten med Altibox før ferien?

- Vi har hele veien sagt at vi ønsker en avtale med Altibox, men den må være bærekraftig og støtte opp under TV 2s mulighet til å konkurrere i en moderne mediehverdag. Det er fortsatt ingen forhandlinger mellom partene, så spør du meg i dag, er det lite som tyder på at vi får en løsning hvor TV 2s programmer er tilbake på skjermen for Altibox sine kunder før ferien, sier Willand.

Les også: Ny TV 2-smell i TV-markedet – Altibox-konflikten rammer TV-kanalen tungt

Avtalen som Altibox ønsker seg sparker beina under våre muligheter til å konkurrere fremover. Sarah Willand, TV 2

- Vi står i en brytningstid

TV 2 har kjørt et knallhardt løp mot distributørene de siste par årene, men har klart og lande nye og etter det Kampanje forstå banebrytende avtaler med både Telia, Allente og Telenor. Men med Altibox ser det ut til at TV 2s forhandlingsteam har møtt veggen.

- Kan dere på lang sikt leve med at dere mister 20 prosent av markedet og at markedsandelene faller tilsvarende?

- Vi står i en brytningstid, der vi som lager norsk innhold og norsk journalistikk må ta et valg. Enten sikrer vi et fundament som gjør det mulig å konkurrere i fremtiden, eller så blir vi utradert av internasjonale giganter. Avtalen som Altibox ønsker seg sparker beina under våre muligheter til å konkurrere fremover. Det kan vi ikke akseptere, og derfor er vi i denne situasjonen. Vi har fått til langsiktige, gode avtaler med de andre distributørene som tar sitt samfunnsansvar på alvor. Det håper vi også å få til med Altibox, sier Willand.

Les også: TV-gigant landet TV 2-avtale uten krangling: - At det har vært så mange konflikter de siste årene overrasker meg

- Alternativet er verre:

TV 2s kommunikasjonsdirektør taper enormt på den nå over tre måneder lange TV-konflikten med Altibox. - Alternativet som Altibox har presentert for oss vil altså ramme oss langt verre, sier Willand.

Har tapt over 200 millioner kroner

Fallet i seertall og markedsandeler betyr også at TV 2 må si farvel til store reklameinntekter samt distribusjonsinntektene fra Altibox hvilket begynner bli seriøse summer.

- Hvor mye penger har dere tapt på dette i de tre månedene konflikten har vart?

- Vi taper flere ti-talls millioner hver uke, og det rammer TV 2. Men alternativet som Altibox har presentert for oss vil altså ramme oss langt verre, sier Willand.

Det stemmer godt overens med tidligere anslag Kampanje har gjort ved tilsvarende konflikter som viste at TV 2 taper mellom 60-70 millioner kroner i inntekter på brudd av et slikt omfang. Med tre måneder i brudd er tapet på over 200 millioner kroner dersom en sier Altibox-konflikten nå har vart over tre måneder eller over 12 uker.

- Det er selvfølgelig kjedelig å ikke ha tilgang til TV 2s innhold. Det har vi syntes siden det ble svarte skjermer i april, så vi vil gjerne få til en ny avtale. Vi har ellers ingen kommentarer angående TV 2-situasjonen, sier kommunikasjonssjefen i Altibox, Andreas Veggeland.

Har tapt over 200 millioner på Altibox-konflikten: - Må ta et valg ellers blir vi utradert av internasjonale giganter