Den siste uken har nyhetsbildet i stor grad vært preget av masseskytingen som fant sted i Oslo natt til lørdag. Politiet etterforsker saken som terrorisme og en av hypotesene er at skytingen var en hatkriminalitetshandling mot skeive.
Skytingen skjedde utenfor tre utesteder, ett av dem London Pub, som regnes som av de mest populære utstedene i Oslo for skeive. Skytingen fant også sted under den siste uken av Pride-festivalen i Oslo, «Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold», som har blitt debattert hyppig i mediene i år.
Kulturredaktør i Bergens Tidende, Jens Kihl, gikk dagen etter angrepet hardt ut mot debattklimaet i mediene og sa at «dette ikke har vært noen ålreit Pride-måned».
- Det har vært et helt ekstremt hardt debattklima, hvor det kastes ut løse og ganske skremmende påstander om at det finnes en skjult agenda, «Pride-ideologien» som skal ta over samfunnet, om at regnbueflagget er mørkets symbol og at skeive ønsker et slags diktatur og så videre, sa Kihl til NRK Helgemorgen sist helg.
I en sak hos Kampanje udypet Kihl kritikken og sa at vi nå mest sannsynligvis kommer til å få en debatt som er preget av at «det bare er gjerningsmannen som står bak skuddene».
- Det er alle enige i, at det bare er gjerningsmannen som skal straffes for skuddene. Men det betyr ikke at man kan avvise at debattklimaet og språkbruken rundt skeive ikke er god. Man kan ikke bare stanse ved at «ytringsfrihet er lov, så da er alt lov». Vi må diskutere summen av ganske mange transfobiske, homofobiske og kunnskapsløse ytringer, og hva det gjør med den skeive minoriteten som prøver å leve vanlige liv i Norge, fortsatte han.
Jane-Victorius Gipling Bonsaksen, påtroppende leder i Skeiv Ungdom, skulle egentlig gi et intervju til Kampanje om skeives ytringsfrihet etter angrepet, men endte opp med å trekke seg. I en kort kommentar forteller hen at det er for tungt og belastende å prate om etter uka som har vært. Spesielt fordi det nå florerer av stygge kommentarer rettet mot skeive og den skeive bevegelsen på nettet.
- Det er veldig få konkrete trusler, men de truslene vi får går på at skeive har fortjent det. «Dere må slutte å være så irriterende og høylytte». Det er skremmende å se, som ung og skeiv. Det er forferdelig å se den type meldinger våre tillitsvalgte får i sosiale medier og på mail, sier hen til Kampanje.
Hen har tidligere uttalt til NRK P3 at transdebatten i mediene er ødeleggende.
Les hva redaktørene svarer på Kihls kritikk her: - Jeg har god samvittighet