Vant nylig Skatteetatens reklamekonto - nå vurderer byrået å ta medie-millionene også

Men dagens mediebyrå Initiative vil være med videre og ønsker konkurransen fra Atyp velkommen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forrige uke kunne Kampanje melde at Skatteetaten gikk med hybridbyrået Atyp som sitt nye reklamebyrå etter fire år med Try. Atyp gikk seirende ut av anbudsrunden i kamp med Dinamo, Good Morning Naug, Kitchen, Los & Co, Tante Randi og tidligere nevnte Try, og vant med det reklameavtalen til en verdi av 14 millioner kroner over fire år. 

Nå er Skatteetaten atter på jakt etter byråhjelp, og denne gang er det mediekontoen som står for tur, i en avtale som er verdt 20 millioner kroner over fire år. 

Atyp som både tilbyr reklame- og kommunikasjonstjenester, i tillegg til mediebyråtjenester, fristes nå til å kapre mer av Skatteetatens byråkontrakter.

- Vi er jo hyppig med i anbud, så det kan jo hende. Vi har ikke rukket å se på dette anbudet enda, så vi må se hva slags kriterier som er og hva man skal levere før vi tar en beslutning. Anbudet på reklame gikk jo helt til topps, så at vi vil vurdere dette er helt sikkert, sier daglig leder i Atyp, Hågen Pettersen, når Kampanje ringer. 

Les også:«Skattesmell» for Try - Konkurrent stikker av med avtale til 14 millioner

Vil ha mer:

Atyp og byråleder Hågen Pettersen vil nå vurdere å ta mediekontoen til Skatteetaten. De sitter fra før av på reklamekontoen.

- Vi kan være mediebyrå for de aller fleste

I avtaleutlysningen skriver etaten at «avtalen skal dekke strategisk medierådgivning og medieplanlegging i forbindelse med kunngjøringer og kampanjer, inkludert formidling og kjøp av annonsering, og stillings- og rekrutteringsannonsering i alle kanaler (tv, print, kino, utendørsreklame, radio, digitale og sosiale kanaler)».

Pettersen tror Atyp er godt rustet til å holde i både reklame- og mediekontoen til Skatteetaten om det skulle bli en mulighet. 

- Med forbehold om at jeg ikke har sett hva de etterspør. Jeg vet ikke omfanget av mediekontoen deres, men vi har en rigg hvor man skal være rimelig stor før det blir for omfattende for oss. Vi håndterer kunder på mediebyråsiden som har rimelig stor omsetning, svarer Pettersen, som i dag holder i kunder som Statnett og Hafslund på mediesiden. 

- Skatteetaten er alltid interessant, og vi har en rigg som tilsier at vi kan være mediebyrå for de aller fleste, følger han opp. 

På spørsmål om det kan være fordelaktig for Skatteetaten å samle både reklame- og mediekontoen hos Atyp, svarer kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Astrid Bugge Mjærum, følgende:

- Skatteetaten vil velge det tilbudet som totalt sett er det mest fordelaktige basert på kvalitet og pris. Dersom Atyp også leverer tilbud på mediebyråtjenester vil de bli vurdert på lik linje som andre tilbydere med tanke på pris og kvalitet, sier hun til Kampanje. 

Mjærum opplyser samtidig at den nye avtalen er mer omfattende enn tidligere, nå som stillingsannonser også inkluderes. 

- Den anskaffelsen vi nå har ute er bredere enn den vi har hatt fordi ny avtale inkluderer annonsering i forbindelse med Skatteetatens rekruttering. Det har vært en egen avtale frem til nå. Det betyr at avtaleverdien øker. Totalt sett er det ikke noen plan om å øke aktiviteten, men holde den på stabilt nivå, sier hun til Kampanje.

Lover kamp:

Administrerende direktør i Initiative, Cato Heiskel Drægebø, ønsker konkurransen velkommen og varsler at de vil forsøke sitt ytterste for å beholde Skatteetaten. Her sammen med Cathrine Jarning og Christian Skramm fra byrået.

- Vil prøve vårt ytterste for at det fortsetter

De siste fire årene har Skatteetaten sittet med IUM som mediebyrå. Den avtalen utløper inneværende år, og i oktober skal nytt byrå signeres.

- Vi er veldig fornøyde med samarbeidet, kommenterer Mjærum.

Det er også administrerende direktør i Initiative, tidligere IUM, Cato Heiskel Drægebø. Han sier de har planer om å forsvare kunden. 

- Det har vært et veldig fint samarbeid både med kunden og med Try som byrå, og vi synes Skatteetaten er en fin og viktig oppdragsgiver. Vi tenker at vi gjerne vil fortsette å ha et samarbeid med dem. Det er helt naturlig at disse utlyses med jevne mellomrom, og nå vil vi prøve vårt ytterste for at det fortsetter, sier han til Kampanje.

Nå kan de få konkurranse fra Atyp samtidig som begge sitter på hver sin kontrakt med Skatteetaten inntil videre. Drægebø ønsker konkurransen fra etatens nye reklamebyrå velkommen. 

- Jeg forstår veldig godt at flere ønsker å jobbe med Skatteetaten. Det er på mange måter gledelig og godt, samtidig som det ikke påvirker våre beslutninger på noen som helst måte. Vi har opplevd at det har fungert veldig godt i trekantsamarbeidet så langt. Utover det har jeg ikke så mye meninger omkring det, sier han.

- Har dere samarbeidet med Atyp på Skatteetaten enda?

- For vår del har vi et klart oppdrag inn mot Skatteetaten; det er strategisk, taktisk og operativ rådgivning og gjennomføring av medieutnyttelse. Jeg ønsker ikke gå mer inn på det. Vi forholder oss til de partnere som til enhver tid er valgt av våre oppdragsgivere, og det har vi god erfaring med.
 

Mener byrå-splitten styrker tilbudet deres

På starten av nyåret varslet tidligere IUM at de splittet opp byrået i to nye merkevarer; Initiative og UM. Den globale, børsnoterte eieren Interpublic, med en markedsverdi på drøye 80 milliarder norske kroner, og deres mediebyrådivisjon Mediabrands tok da beslutningen om å dele opp selskapet i to i hele Norden. 
 
 
Drægebø mener det styrker dem i hva de kan tilby til Skatteetaten.
 
- Det er klart at vi nå har enda tydeligere tilgang til nettverkskompetanse og verktøy enn vi hadde tidligere, og vi har også en enorm tilgang til «best practice»-løsninger som er relevante. At vi nå er to merkevarer gir oss en rikere tilgang til bredere utnyttelse av teknologi og vektøy, og sånn sett ser jeg at vi er i bedre skikk enn noen gang nå.

Vant nylig Skatteetatens reklamekonto - nå vurderer byrået å ta medie-millionene også