Try kaprer millionkontrakt fra Los & Co: - Dette er virkelig en fjær i hatten for oss

Statens vegvesen legger reklamekontoen for trafikksikkerhetskampanjer hos Try. Sjekk byråene som kom best og dårligst ut her.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Etter en omfattende anbudskonkurranse har Statens Vegvesen nå valgt å legge reklamekontoen for trafikksikkerhetskampanjer hos Try. Byrået sikret seg avtalen til en verdi på opptil 56 millioner kroner i kamp med det sittende byrået Los & Co, samt Dinamo og Per Høj. 

Rådgiver i Try, Sven Jensen, er godt fornøyd med seieren og forteller at pitsjen var «kanskje den mest utfordrende vi har fått bryne oss på».

- Dette er virkelig en fjær i hatten for oss og et nytt samarbeid vi er utrolig stolte av. Ikke bare fordi det var en tøff og omfattende pitsj-oppgave, men også fordi Statens vegvesen er en så viktig premissgiver for å redde liv langs veien i Norge. De står også bak noen virkelige store klassikere i norsk reklamehistorie. Vi er ydmyke for å ha fått oppgaven og gleder oss til å ta del i dette viktige arbeidet», sier han til Kampanje.

Dermed ble det en liten offentlig revansje for Try-huset som nylig måtte se Skatteetaten forsvinne ut av kontorene. 

Les også: «Skattesmell» for Try - konkurrent stikker av med avtale til 14 millioner kroner

De jobber med noe som er så viktig at vi heier på dem uansett hvem de samarbeider med. Espen Haugen, byråleder i Los & Co

Full pott på oppdragsforståelse

Av medelelsesbrevet kommer det frem at Try toppet rangeringen med 88,09 poeng, til tross for at de leverte det dyreste tilbudet. I samme brev trekker også Statens Vegvesen frem den brede kompetansen i teamet, og at flere har PR-erfaring, som særlig positivt.

Det er nemlig både Try Reklame og Try Råd som skal holde i kunden. 

- Kommunikasjonsutfordringene blir stadig mer sammensatt. En av styrkene med Try-huset er at vi har 300 ulike kommunikasjonstalenter, og at vi kan sammenstille tverrfaglige team etter kundens behov, som her i denne pitsjen hvor Try Reklame og Try Råd har gått sammen om å besvare oppgaven, sier Jensen.

Han forteller at pitsjen varte i flere faser, og inkluderte en omfattende strategisk og kreativ casebesvarelse med løsningsforslag for deres kampanjer de neste årene. 

De fikk full pott på oppdragsforståelse, og informasjonsrådgiver i Statens Vegvesen, Bjarte Skaugset, forteller at det var tøff konkurranse mellom byråene med flere meget gode besvarelser.

- Det var en god sammenheng mellom Statens vegvesen sin nasjonale kampanjestrategi og løsningen som Try foreslår, det vises god innsikt i et komplekst tema og Try har vist oss kreative løsningsforslag. I en total vurdering av tilbudene, var det Try som leverte best, sier Skaugset til Kampanje.

Det tverfaglige teamet fra Try som gikk seirende ut av konkurransen består av kreatørene Marius Aasen og Susanne Hovda, rådgiver Sven Jensen, prosjektleder Mona Løkke Eames og planner Elisabeth Søråsen, i tillegg til seniorrådgiver André R. Kolve fra Try Råd.

Rådgiver på rett vei:

- En av styrkene med Try-huset er at vi har 300 ulike kommunikasjonstalenter, og at vi kan sammenstille tverrfaglige team etter kundens behov, sier Sven Jensen, rådgiver i Try Reklame.

Avtaleverdien øker siden forrige byrårunde

Avtalen som har en verdi på opptil 56 millioner kroner over fire år, hvorav to av dem er tilleggsopsjoner, skal ligge på et høyere nivå enn tidligere, ifølge Skaugset. 

- Men dette er et estimert beløp og en antatt ramme. Det er vanskelig å forutsi nøyaktig hva som vil bli brukt på utvikling av kampanjer og hva som vil bli brukt på visning, og derfor er det et spenn i det estimerte beløpet. Byråkostnadene kan altså bli en god del lavere enn den øvre estimerte verdien av avtalen. Det er naturlig med en justering siden det er fire år siden forrige runde ble gjennomført, sier han. 

Da forrige konkurranse var over i 2017, tok Los & Co over rattet fra Kitchen. Skaugset forteller at de har vært en god samarbeidspartner de siste fire årene. 

- De har jobbet med alle de store nasjonale kampanjene våre denne tiden, og har vært en god samarbeidspartner som vi har satt stor pris på.

Les også: Statens Vegvesen til Los & Co

Her kan du se byrårangeringen i reklamekonkurransen til Statens vegvesen. Jevn kamp på veien med reklamebyråene

Byrå Poeng
Try 88,04
Per Høj 86,91
Dinamo 81
Los & Co 79,8

I anbudskonkurransen ble pris vektet med 30 prosent, erfaring og kompetanse med 20 og oppdragsforståelse med 50 prosent. Maks poengsum er 100.

- Trist, men vi unner dem alt vel

 Byråleder i Los & Co, Espen Haugen, forteller at det aldri er gøy å avslutte et samarbeid som har «vart så lenge og vært så fruktbart».

- Det er trist, men vi unner jo Vegvesenet alt vel. De jobber med noe som er så viktig at vi heier på dem uansett hvem de samarbeider med. Try dro det lengste strået denne gang, men vi ønsker dem hell og lykke videre, sier byrålederen til Kampanje.

Til tross for «et godt samarbeid», kommer likevel Los & Co dårligst ut av beilerne som ville ha Statens Vegvesen som kunde. Byrået som skulle forsvare kunden de har sittet med siden 2017, endte nemlig opp sist i byrårangeringen med en score på 79,8.

- Hvordan den rangeringen foregår og hva som legges til grunn kan ikke jeg mene noe om, kommenterer Haugen.

- Har det vært en verdimessig viktig kontrakt for Los & Co?

- Den har vært som ganske mange andre kunder, av mellomstor størrelse. Vi skulle først og fremst tenkt oss å fortsette samarbeidet på grunn av det faglige, og at det er en viktig sak. Det ligger ikke noen økonomiske problemer ved dette.

Try kaprer millionkontrakt fra Los & Co: - Dette er virkelig en fjær i hatten for oss