«Tidenes snuoperasjon» i Radio Norge – kuttet kostnader for over 30 millioner kroner

Og nå tjener radiosjef Jim Receveur igjen penger på Bauer Medias radiokanaler.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært noen blytunge år på det norske radiomarkedet for det britiske mediekonsernet Bauer Media, som er inne i åtte forskjellige markeder med sine radiokanaler og til stede i alle de nordiske markedene. De siste tre årene har Radio Norge-eieren tapt til sammen over 80 millioner kroner på radiodriften i Norge, og bare i 2019 alene tapte kanalen hele 40 millioner kroner etter skatt.

Men nå har Bauer Media-sjefen Jim Receveur gjennomført det som kan være tidenes snuoperasjon på det norske mediemarkedet med kostnadskutt i tungvekterklassen.

- Jeg har forsøkt å lete, men jeg har ikke klart å finne noen medieselskaper i Skandinavia som har gjort en tilsvarende snuoperasjon som det vi har klart, sier Receveur til Kampanje.

Over 30 millioner kroner i kostnader er barbert bort i fjorårets regnskapstall sammenlignet med kostnadsnivået fra 2019 på 182 millioner kroner. Radiokonsernet kuttet med andre ord over 20 prosent av kostnadssiden i fjor. 

- Vi måtte ta for oss alt av kostnader. Det var alt fra booking, IT, analyser og ned til hvor mange kulepenner vi brukte. Det var på det nivået, sier Receveur.

- Hadde du selv kniven på strupen?

- Nei, ikke det hele tatt. Var det en kniv der, så var det den jeg selv la på strupen. Jeg var frustrert til tider, men ledelsen i England og Tyskland ga meg den friheten jeg trengte og støttet meg, sier han.

Les også: Tidenes verste Radio Norge-resultat - har tapt nesten 80 millioner på tre år

Fremover skal vi investere og kommer til å styrke bemanningen igjen. Jim Receveur, Radio Norge-sjef

Slanket ledelsen og kuttet bemanningen

Dermed tjente Bauer Media penger i fjor etter at resultatet før skatt endte på 12,2 millioner kroner, en bedring på nesten 40 millioner kroner fra 2019 da tilsvarende resultat viste et driftsunderskudd på 27,3 millioner kroner.

Men overskuddet kom ikke uten kutt i staben, selv om Receveur anslår disse til ikke mer enn rundt fem til ti millioner kroner. Som Kampanje tidligere har omtalt ble det i fjor høst klart at selskapet slanket ledelsen og flere Bauer-topper sluttet som blant andre kundedirektør Kjell Ove Flemmen og markeds- og analysedirektør Bjarte Øgrey. Samtidig sluttet også podkastansvarlig Jannikke Holtlund.

- Vi startet denne jobben allerede i 2019, og var den gangen kanskje over 50 mennesker. Ved inngangen til 2020 var vi 43 personer i Bauer Media Norge og det er på nivå med hvor mange vi er i dag. Men fremover skal vi investere og kommer til å styrke bemanningen, sier han.

Han sier det var «en krevende tid» ettersom alt av frilansbruk og konsulenter ble kuttet helt ut og selskapet i en periode også måtte permittere under koronapandemien.

- Ansatte gikk ned til firedagersuker. Vi har lært mye om hvordan vi kunne jobbe mer effektivt under korona, og jeg må virkelig takke alle ansatte for måten de deltok og bidro til at vi kom oss igjennom utfordringene vi stod overfor. Det gjør meg stolt, sier han.

Les også: Bauer Media kutter i ledelsen - flere sjefer slutter

Vil snakke om nyheter med regjeringen

Koronapandemien var en ytterligere sten til byrden for Bauer Media. For da pandemien inntraff i fjor vinter, gikk bunnen også ut av annonsemarkedet for radio og det så en stund ut svært mørkt ut. Som Kampanje kunne rapportere i slutten av juni truet Bauer Media med å trekke seg ut av Norge med sine radiokanaler. Årsaken var at de lå an til å ikke få koronastøtte. Men i juli snudde myndighetene og endret krisepakkene, slik at radiokanalen likevel kunne motta rundt fem millioner kroner.

- Vil du gå så langt som å si at regjeringen reddet Bauer Media i Norge?

- Jeg vil si at de ga oss den nødvendige tilliten slik at vi kunne fortsette og gå videre. Samtidig mener vi det er mye regjeringen kan gjøre for oss fremover, sier han.

Receveur sier selskapet nå ser på særlig to saker han ønsker å ta opp med politikerne og det ene er kompensasjon for nyheter.

- Vi synes det er feil og urettferdig at TV 2 får over 100 millioner kroner og at NRK får hundrevis av millioner kroner for å produsere nyheter og vi får null kroner. Bauer Media burde også få en andel av denne støtten når vi produserer våre nyheter, sier Receveur.

En annen sak er hvordan NRKs innhold blir distribuert på internasjonale plattformer som også selger reklame.

- Du har plattformer som TuneIN der du kan høre NRKs radiokanaler samtidig som du hører reklame. Vi mener det er feil. NRK vet om det, men de gjør ikke noe med det. Vi vil gjerne jobbe sammen med NRK på mange områder, men de burde trekke ut innholdet fra denne typen plattformer, sier han.

Les også: Krisen over i Radio Norge: - Jeg var frustrert og følte jeg ikke ble hørt

- Lyd er hot and cool

Deler av resultatbedringen skyldtes dermed også det faktum at omsetningen til selskapet økte til 163,4 millioner kroner, en vekst på 5,4 prosent sammenlignet med 2019-omsetningen. Reklamesalget derimot utviklet seg ganske så flatt.

- Er jeg fornøyd med det, nei. Men vi ser at markedet har hentet seg inn igjen og vi har fått en god start på 2021, sier han.

Ifølge mediebyråtallene har markedet for radioreklame tatt seg kraftig opp etter koronaåret 2020 og hadde etter fem måneder i år vokst med over 30 prosent.

Selskapet melder nå om bedre tider med både «sterkere lyttertall», som for første gang nådde to millioner ukentlige lyttere.  I 2020 opprettholdt Bauer Media et fullverdig tilbud gjennom pandemien og radiokonsernet opprettholdt den, kommersielle lytterandelen på 33,6 prosent fra 2019.

- 2020 var også et år med mye fremgang, da bedriften lanserte over 15 nye, nettbaserte kanaler med musikk i sjangre som country, jazz og klassisk, og rock- og 80-talls-forlengelser av folkekjære merkevarer som Radio Norge og Radio Rock. I tillegg til nettkanalene lanserte vi en ny podkastplattform som et ledd i utviklingen fra radioverdenen til et utvidet lydunivers, fortsetter han.

- Kommer dere til å tjene penger også i år?

- Ja, vi vil gå med overskudd også i år. Det er morsomt å se hvordan all negativiteten rundt radio fro noen år siden er borte nå. I dag er radio og lyd hot and cool, sier Receveur.

Her kan du se alle regnskapstallene til Bauer Media. Alle tall i MNOK. Kraftig resultatforbedring i Bauer Media

Bauer Media 2020 2019 Endring i %
Omsetning 163,4 154,8 + 5,6
Driftsresultat 12,4 - 27,2 -
Resultat før skatt 12,2 - 27,3 -

«Tidenes snuoperasjon» i Radio Norge – kuttet kostnader for over 30 millioner kroner