Knaller til med tidenes overskudd i Anti – og nå tar partnerne utbytte for første gang

- Det var et vanvittig samlet byrå som jobbet målrettet med kundene våre og leverte meget bra jobber, sier byrålederen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Koronapandemien til tross, så gikk produksjonen på høygir i reklame- og designhuset Anti. De to Anti-toppene Kristin Holst Grimstad og Kenneth Pedersen kan dermed se tilbake på et regnskapsår som selskapets aller beste. Konserntallene som teller Anti-kontorene i Hamar, Trondheim og Bergen samt oppstarten Anti Differ, viste en omsetning på 150 millioner kroner og et driftsresultat på 22,6 millioner kroner. Størsteparten av pengene genereres imidlertid ved Oslo-kontoret der omsetningen for første gang bikket 100 millioner kroner og selskapet satt igjen med sitt beste resultat noensinne med et overskudd før skatt på 15,2 millioner kroner.

- 2020 var til nå Anti sitt beste år siden oppstarten for 13 år siden, både omsetningsmessig og på resultatet. Allerede etter første kvartal så vi at året kom til å bli bra. Det var et vanvittig samlet byrå som jobbet målrettet med kundene våre og leverte meget bra jobber, sier daglig leder og grunnlegger, Kenneth Pedersen, til Kampanje.

Han sier byrået var raske til å legge om driften da pandemien inntraff.

- Det gode året har nok også mye med at vi la om driften med hjemmekontor og nye rutiner for kommunikasjon i det sekundet korona traff oss, sier han.

- Er det litt overraskende at det er i koronaåret 2020 at Anti gjør sitt beste år?

- I 2019 bestemt vi oss for å omstrukturere Oslo-kontoret og blant annet gjøre mer produksjon inhouse samt satse enda sterkere på reklamedelen av selskapet. Allerede første kvartal 2020 hadde vi rekordresultat med omtrent samme omsetning som i 2019. Det var et vanvittig samlet byrå som jobbet målrettet med kundene våre og leverte meget bra jobber. Det at vi nå også har en intern produksjonsavdeling gjør at marginene blir bedre, sier han.

Les også: Internasjonal design-gull til Anti - kåret til årets designbyrå i Europa

Doblet reklameomsetningen

Og det er virkelig på reklame byrået har vokst mest i 2020. Bryter en opp omsetningen i reklame og designvirksomheten så lå design flatt på 61 millioner kroner, mens reklame gikk fra 25 millioner kroner til snaue 50 millioner kroner.

- Vi har en god miks av kunder som trengte å få levert sine prosjekter uansett situasjonen eller ikke. Og det merket vi godt i både reklame, design og TV-prosjektene våre. Vår miks av kunder gikk ikke ned på leveranser og noen kunder fikk økte behov under koronaåret, sier Pedersen.

Han sier det ikke er verdens enkleste sak å drive et kreativt byrå med hjemmekontor.

- At våre folk klarte å omstille seg så raskt og levere så utrolig bra gjennom hele pandemien er for oss utrolig imponerende. Det er tungt å sitte på hjemmekontor og være kreativ og vi vet det er tungt å sitte alene og jobbe ut budsjetter og fremdrifter. Så det er folka våre som skal ha æren for de gode tallene. De er rett og slett fantastiske, sier han.

Noe av det som preget fjoråret i Byrå-Norge var den store mangfoldsdebatten som etterlyste en større bredde hva gjelder etnisitet i norske kommunikasjonsbyråer. Ett av byråene som markerte seg her var nettopp Anti.

- Hvordan fulgte dere opp mangfoldssaken fra i fjor. Det er jo nå gått ett år siden den eksploderte i bransjen?

- Etter vårt initiativ i fjor så tok egentlig Kreativt forum, Grafill, Anfo og andre den ballen videre. Hvordan det har gått er jeg usikker på. Vi i Anti ser i disse dager på et samarbeid der vi skal engasjere unge innvandrere som kommer til Norge gjennom tilbud om internship i Anti. Hvordan dette helt konkret skal gjøres kan vi komme tilbake til, sier han.

Anti-ansatte «attraktive for andre»

At Anti-ansatte er «fantastiske» har også den konsekvensen at de plukkes opp av andre byråer. Nylig omtalte Kampanje både reklametalentet Sollin Sæle som gikk til Anorak og mangeårig partner Tine Moe Løvberg som gikk til Bold, begge byråer i North Alliance-nettverket.

- Ja, vi har ekstremt mange flinke folk i Anti. De har en faglig tyngde vi sjelden opplever andre steder må jeg si. Ikke minst er de utrolig hyggelig folk og det har vi enormt fokus på hos oss - man skal trives på jobb med kolleger og også med våre kunder. Og da blir de attraktive for andre. Det er jo bare sånn det er i vår bransje, sier han.

- Er du overrasket over at North Alliance virker å følge spesielt godt med på dere?

- Nei, jeg er ikke overrasket over Sollin gikk videre. Det er ikke alltid en fordel og jobbe som team med sin mann (Per Berge Moe, red. anm.). Så ingen dramatikk i det. Tine har vært en viktig del av Anti siden oppstarten, både for miljøet og våre kunder. Så når hun nå får anledningen til å lede et byrå, så heier jeg på den muligheten, sier han.

Da Kampanje snakket med North Alliance-sjefen Thomas Høgebøl før helgen svarte han følgende på hvorvidt NoA har Anti spesielt i kikkerten:

- Vi har flere spennende folk på vei inn, men at noen av dem kommer fra Anti er mer en tilfeldighet, sier Høgebøl. 

Les også: Kraftig vekst for North Alliance i Norge – øker omsetningen til over 700 millioner kroner

Tar utbytte for første gang

Med gode resultater tillater nå partnerne i Anti seg et utbytte for første gang siden starten for 13 år siden. Totalt er det satt av ti millioner kroner i ordinært utbytte og to av dem som vil nyte godt av dette er grunnleggerne Kjetil Wold og Pedersen selv. Investeringsselskapet A New Type of Investments eier snaue 85 prosent av Anti og Pedersen og Wold eier dette selskapet med like store deler. I tillegg har selskapet åtte øvrige partnere.

- Dere bevilger dere et utbytte på ti millioner nå. Kommer det til å smake ekstra godt etter et år som i fjor? 

- Ja, dette er vel første gang vi tar utbytte i Anti AS, så jeg tenker det er greit etter 13 år. Ikke minst var det viktig med tanke på de øvrige ansatte som er partnere hos oss, sier han.

Pedersen sier det ikke foreligger noen planer om å søke endringer på eiersiden i byrået på en der markedet for kommunikasjonsbyråer er sterkt preget av konsolideringer drevet gjennom av investeringsselskaper som North Alliance og Media Bergen.

- Hva tenker dere med Anti, står dere støtte alene eller er dere fristet til å slå dere sammen hvis det skulle bli aktuelt?

- Det er ingen planer for at Anti skal selges. Vi står støtt alene, men vi ser jo at det er en interesse for oss der ute, sier Anti-sjefen.

Her kan du se alle tallene til Anti for årets første kvartal. Alle tall i MNOK. Resultat-bonanza i Anti

Anti 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 108,9 87,4 + 24
Driftsresultat 15,2 0,9 + 1.588
Resultat før skatt 15,2 1,0 + 1.420

Knaller til med tidenes overskudd i Anti – og nå tar partnerne utbytte for første gang