Schibsted-topp fnyser av Radio Norge-sjefens kritikk: - Vi tror tiden er inne

Men konsernsjef Siv Tveitnes erkjenner at de tar en risiko med sin satsing på podkast bak betalingsmur.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Schibsted har satset tungt på podkaster-konsepter, og de har kommet mange store og oppsiktsvekkende signeringer. Deriblant Mikkel Niva og Herman Flesvig og guttene bak Radioresepsjonen, som alle byttet ut NRK med Schibsted.

Bauer Media-sjef Jim Receveur har gått ut mot Schibsteds podkast-strategi. Han mente at det å hente stjerner for mye penger, for så å legge dem bak betalingsmur, er en prematur strategi på dagens pod-marked.

- Jeg tenker det er en god strategi, men jeg tror også det er en strategi som er litt for tidlig å ta ut i markedet. Grunnen til at jeg sier det er at vi ser at mange stjerner og artister som vi så gikk fra den offentlige kringkastingen til konkurrenter, men problemet er at når du legger disse superstjernene bak betaling, så får de penger, men ingen berømmelse. Kjendisene er som Procter & Gamble, de er avhengige av dekning hvis ikke så blir de ikke invitert til festen, sier han.

Les mer: Radiosjef tror flere vil tape penger på kjendisjakten i podmarkedet: - Dårlig business

Det mener imidlertid ikke konsernsjef i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes.

- Der har nok vi litt ulikt syn på akkurat det. Vi har jo selvfølgelig tro på denne strategien. For vår del ser vi at lyd og lydinnhold er en voksende kategori innenfor medier og mediekonsum. Dette kan være sammenlignbart med hele utviklingen for nyheter og nyhetsinnhold digitalt. Det har vist seg å bli en formidabel suksess, selv om folk mente noe annet. Vi ser at podkaster er et voksende konsept nasjonalt og internasjonalt, og mener derfor tiden er inne. Vi har tro på dette med brukerbetalt pod-produkt, sier Tveitnes.

- Så er det klart at det er en risiko ved det. Det er det selvfølgelig, men vi tror tiden er inne, legger hun til.

Tror timingen er riktig

Selv om det er tidlig i konkurransen om podkast-lytterne, så mener Tveitnes at tiden er inne for denne typen betalingsmodell.

- Receveur mener som nevnt at det er en god strategi, men at det er for tidlig. Har dere gjort dere noen tanker rundt det?

- Ja, det har vi gjort. Vi gjør dette nå fordi vi tror timingen er riktig og at vi har riktig innhold av både høy kvalitet og bredde, og at vi dermed kan ta betalt for våre podkastprodukter. Og så er det viktig å understreke at podkastproduktet må ses i sammenheng med det øvrige tilbudet fra våre mediehus - og sette sammen og distribuere attraktive abonnement på tvers av disse, sier Tveitnes.

Hun forteller at Schibsteds forretningsmodell og innholdsportefølje baserer seg både på annonseinntekter og betalende kunder.

- Hele vår innholdsportefølje er basert på en balansert forretningsmodell, med både høye annonseinntekter og høye inntekter som kommer fra betalte produkter. Denne balansen jobber vi løpende med, og vi vil fortsatt eksperimentere med forskjellige modeller innenfor lyd. Men at vi skal lage et attraktivt produkt for lyd, det har vi tro på, sier hun.

Erfaring og gode podkaster kan bli gull

Schibsted skal benytte seg av strømmeplattformen Podme når de lanserer sine nyeste podkastkonsepter.

- Podme er et selskap som startet i Sverige med troen om at man kan ta betalt for et podkastprodukt. Plattformen er større i det svenske markedet enn i det norske. Schibsted har allerede vært inne i Podme noen år, men eier nå majoriteten. Hvis vi kombinerer Podmes erfaring så langt, med våre mediehus’ gode podkaster og flere helt nye, så tror vi at vi kan lage det beste podkastproduktet i det norske markedet, sier Tveitnes.

- Hvordan skal dere få folk over til plattformen foruten å hente inn de store stjerner?

- Det er noe vi må komme tilbake til. Vi må jobbe med gode brukerreiser. Det skal være en kombinasjon av innhold av høy kvalitet, en god bredde og en plattform som er god å bruke. Schibsted samlet sett har en god distribusjonskraft med mediehusene vi eier, og vi skal nå ut til mange, svarer Konsernsjefen.

Stjernene starter til høsten

Schibsted er imidlertid ikke alene om betalingsmur-strategien. Kampanje har tidligere nevnt konkurrenten Podimo som har sikret seg stjerner som Jan Thomas, Solveig Kloppen og Iselin Guttormsen. Plattformen lanseres i Norge denne sensommeren.

- Jeg er stolt over hva vi har fått til, sa innholdssjef i Podimo Lina Tandberg Martens den gangen.

Og det er til høsten at podkast-konkurransen virkelig kommer til å få vann på mølla. For i tillegg til at Podimo lanserer sin plattform, vil også deler av Schibsteds stjernegalleri begynne å briljere bak mikrofonen.

- Radioresepsjonen-guttas nye konsept blir tilgjengelig allerede fra høsten av. Herman Flesvig og Mikkel Niva er tenkt til å starte i begynnelsen av 2022. Når vi skal lansere alt dette – det kommer vi tilbake til, sier Tveitnes.

Det er ikke bare finansieringsmodellen til Schibsteds podkastsatsing som vekker oppsikt.

Les mer: - Teit at de ikke klarer å finne frem noen kvinnelige profiler

Schibsted-topp fnyser av Radio Norge-sjefens kritikk: - Vi tror tiden er inne