Feelgood fôrer Discovery med strømmehumor - men resultatet svekkes av pandemien

Fjorårets resultat ble langt ifra «helt perfekt» for selskapet bak «Hvite gutter» og «Basic bitch».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Feelgood Scene Film og TV har spesialisert seg på lette humorserier med to ord i tittelen på Discoverys plattformer. Produksjonsselskapet står både bak strømmesuksesser som «Hvite gutter» og «Basic Bitch» på Discovery+, og TVNorge-gjengangerne «Praktisk info», «Neste sommer» og «Helt perfekt». I fjor produserte de det helt nye humordramaet «Aldri voksen», også det for Discovery.

At det har blitt mye Discovery-jobbing, er litt tilfeldig, forteller administrerende direktør Lasse Hallberg til Kampanje.

- Vi har klart å levere Discovery det de ønsker. Men vi lager gjerne også humor for andre, sier han.

- TVNorge og Discovery+ har hatt et mål om å være gode på humor, både scriptet og unscripted. Feelgod er en av de fremste leverandørene og er der mye av kompetansen ligger. Da er det naturlig at vi jobber med Feelgood også, sie programdirektør i Discovery, Magnus Vatn.

I fjor økte omsetningen i Feelgood Scene film og TV med 28 prosent til hele 161 millioner kroner. Det skyldes at de fikk en bestilling fra TVNorges svenske søsterkanal Kanal 5 om en humorserie skrevet av Mia Hundvin og Kari-Anne Henriksen, kalt «Udda veckor».

- Den hadde vi ikke kalkulert med. Dermed økte omsetningen mer enn vi hadde tenkt, samtidig som driftsresultatet gikk ned fordi vi valgte å produsere under korona, sier Hallberg.

Les også: Konkurrent om Fremantles TV-kjøp: - Kan være dårlige nyheter for kanaler og strømmetjenester

- Valgte «å gønne på»

Feelgood Scene Film og TV inngår i det danske Monday-konsernet, som ledes av Lasse Hallberg i Norge. Selskapet kjøpte ut Thomas Giertsen på eiersiden i 2019.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 7,5 millioner kroner i 2020. Det utgjør en nedgang på 22 prosent sammenlignet med 2019-resultatet, og er det minste overskuddet selskapet har hatt siden 2017. Årsaken er kostbare smittevernstiltak under pandemien, forteller TV-sjefen.

- Alt blir mye mer komplisert. Men alternativet var å stenge bedriften, og da valgte vi «å gønne på».

Av i overkant av 250 ansatte i Norge, har Monday-sjefen permittert fire ansatte 50 prosent i tre måneder, hovedsakelig i Feelgoods datterselskap Feelgood & Istage, som driver med sceneproduksjoner.

- Hadde vi tenkt økonomi, så hadde vi stoppet opp. Men det er ikke noe vi ønsker å gjøre. Det er jævlig kjipt at noen ikke får gå på jobb, sier Hallberg.

TV-veteranen, som kanskje fortsatt mest kjent for å hente «Big Brother» til Norge for 20 år siden, henter ut en lønn på 1.668.109 kroner som toppsjef i Monday-konsernet, og nesten én million av lønna belastes Feelgood-konsernet.

Usikker skjebne for TVNorge-veteraner

Monday-sjefen varsler lavere aktivitet i år.

- Det skyldes periodisering. Dersom vi får laget alt vi gjorde i fjor i år, så kommer mye til å skyves til 2022. Det er litt volatilt. Man må nesten se et selskap over to-tre år.

Selv om Discovery stadig er en stor kunde av Feelgood, er det foreløpig usikkert hva som skjer videre med programmer som «Praktisk info» og «Helt perfekt». Jon Almaas, som leder førstnevnte, har for tiden hendene fulle med programmene «Alle mot alle» og «Folle og Almaas bygger hus».

- Vi har et konsept som vi har tanker om fornyelser rundt, så må Discovery si om de vil ha det. Vi er klare når de er klare, sier Hallberg om «Praktisk info».

Tolvte sesong av «Helt perfekt» med Thomas Giertsen ligger klar til publisering, og det er foreløpig ikke tatt en beslutning om ytterligere en sesong.

TV-seerne kan imidlertid vente seg flere nye sesonger av både «Hvite gutter», «Basic bitch» og «Aldri voksen».

Satser på drama:

Monday-konsernets flaggskip Feelgood Scene Film og TV gjør stor suksess med lettbeinte humorserier. Nå blir det også mer hardbarket drama fra søsterselskapet Monday Scripted.

Søsterselskaper sliter med lønnsomheten

De andre produksjonsselskapene i Monday-konsernet sliter med lønnsomheten. Teddy TV, kjent for såkalt «infotainment» som «Folkeopplysningen», «Else om» og «Petter uteligger», hadde en omsetning på 15,7 millioner kroner (- 33 prosent) og et underskudd på en drøy million kroner før skatt.

- Teddy TV lager TV vi alle vil stå for og som vi ønsker å se. Det koster mye penger og gir ikke så mye gevinst. Men det er viktig og jeg tror det er attraktivt for mennesker som jobber med TV i fremtiden. Jeg skulle gjerne sett at det betalte mer, men det er en grense, vi er bare fem millioner mennesker i Norge, sier Hallberg.

- Men har dere en plan for å bli lønnsom?

- Ja, vi har en plan og jeg tror vi kan få til et lite overskudd i år. For Teddy TV slo korona hardt inn i fjor.

I 2018 lanserte konsernet også Monday Scripted for å forsyne TV-kanalenes umettelige appetitt på drama, men foreløpig har ikke investeringene i dette selskapet gitt avkastning. I fjor tapte selskapet 2,6 millioner kroner på en beskjeden omsetning på 705.193 kroner.

Hallberg forteller at de har flere produksjoner på vei, inkludert «Verden er min», som de produserer for NRK, og en større dramaserie for det norske og internasjonale markedet i februar 2022. Monday Scripted har også en svensk og en tysk dramaserie under utvikling.

Feelgood fôrer Discovery med strømmehumor - men resultatet svekkes av pandemien