Konkurrent om Fremantles TV-kjøp: - Kan være dårlige nyheter for kanaler og strømmetjenester

- Det er klart at Fremantle blir en sterk aktør, sier Lasse Hallberg.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Øyvind Hofsrud

To TV-kjemper blir til én når Fremantle sluker Nent Groups nordiske produksjonsselskaper, inkludert seks norske, blant dem Monster og Strix. Etter det Kampanje har grunn til å tro, vil det sammenslåtte selskapet få opp mot 600 millioner kroner i omsetning i Norge. Kun franskeide Banijay, med selskapene Rubicon TV, Mastiff og Nordisk Film TV kan måle seg.

Men størrelsen på det nye selskapet skremmer ikke produsent og konkurrent Lasse Hallberg, som leder den uavhengige byråkonstellasjonen Monday Productions i Norge. 

- Jeg har stor respekt for Monster og Strix. De har vi konkurrert med tidligere, og nå blir de en del av Fremantle. That’s it. Men det er kanskje ikke så godt nytt for kanaler og strømmetjenester med altfor sterke global aktører på innholdssiden, sier Hallberg til Kampanje.

TV-veteranen har vært innom flere produksjonsselskaper, inkludert Rubicon TV. Erfaringen hans er at man ikke alltid kommer styrket ut av en fusjon.

- Én pluss én blir ikke alltid to i sånne oppkjøp og sammenslåinger. Det kan muligens bli én og en halv.

Samtidig understreker han at han har stor respekt for selskapene som nå selges unna.

- Det er masse fine folk de får i Monster, Strix, November og Rakett her i Norge. Jeg får gratulere Fremantle med få tak i så mange fine mennesker.

Les også: Fremantle kjøper Monster og Strix - styrker seg voldsomt på det nordiske markedet

- Kommer alltid en gjeng med excel-ark

Monday Productions, som har danske eiere, er ingen miniputt på det norske markedet med selskapet Feelgood Scene og Film i stallen. Likevel er han forberedt på tøff konkurranse.

- Det er klart at Fremantle blir en sterk aktør. Dersom alle selskaper beholdes, så blir det meste som før, men det pleier alltid å komme en gjeng med excel-ark etter sånne sammenslåinger, og det pleier aldri å være så sunt for kreativiteten, sier Hallberg.

Monday Production, som har danske eiere, er heller ingen miniputt på det norske markedet med selskapet Feelgood Scene og Film i stallen.

- Vi jobber så godt vi kan med å levere og kvalitetssikre våre produksjoner. Vi har et godt forhold til de fleste i Norden og jobber stort sett bare med egne ideer.

Tror ikke på store konsekvenser:

- Vi vet egentlig ingenting om dette ennå, men jeg tror ikke dette har en stor innvirkning på TV 2, sier Kathrine Haldorsen. Foto: Eivor Eriksen

TV 2-redaktør: - Må forvente konsolideringer

Programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, er ikke umiddelbart enig i at dette kan være dårlige nyheter for dem som bestillere av TV-produksjoner.

- Vi forholder oss til dette og har ingen sterke meninger om det. Vi må ha det beste lokale innholdet, uavhengig av hvordan konstellasjonene blir. Vi er i tett dialog med alle produksjonsselskaper, sier hun til Kampanje.

I 2019 kjøpte franske Banijay Group alle aksjene i Endemol Shine Group, og på den måten endte Mastiff, Rubicon Tv og Nordisk Film TV opp med samme eier i Norge.

Haldorsen har tidligere vært sjef for Mastiff, og kjenner bransjen godt fra alle sider av bordet.

- Er dette en trend?

- Jeg har stått på utsiden og vært med på noen sånne fusjoner selv, og jeg tror vi må forvente konsolideringer. Det har vi sett de siste årene med Endemol Shine og andre som har slått seg sammen.

Dersom oppkjøpet blir godkjent, havner flere av TV 2s aller største TV-suksesser som «Farmen», «Norske talenter», «Idol» og «Sommerhytta» under samme tak.

- Kan det bety at prisen går opp for programmene dere kjøper?

- Vi vet egentlig ingenting om dette ennå, men jeg tror ikke dette har en stor innvirkning på TV 2. Det er den beste ideen og behovene våre, og at vi får det til å gå opp kostnadsmessig, som alltid vil være viktigst for oss. Det gjelder å sikre det beste norske innholdet, punktum.

Fremantle-sjef: - Vi får se hva som skjer

Ingen av de norske sjefene i selskapene Fremantle kjøper som Kampanje har vært i kontakt med, har ønsket å kommentere saken. De henviser til Nent Group.

Norsk sjef i Fremantle, Petter Testmann-Koch, har heller ikke hatt mye på hjertet i dag, men sier:

- Dette skal gjennom flere konkurransemyndigheter. Akkurat nå er det «business as usual», så får vi se hva som skjer etter det. For Fremantle internasjonalt er dette kjempegode fagmiljøer med masse flinke mennesker, så det er veldig gledelig med nye flinke kollegaer.

Daglig leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, avventer mer informasjon før hun gjør seg noen tanker om hvilke betydning oppkjøpet kan få for det norske markedet.

- Jeg har egentlig ikke noen ytterliggere kommentar utover det som allerede er blitt skrevet i saken deres. Jeg ble kjent med dette i dag, i likhet med dere. Så jeg avventer og ser hvordan det berører og hvordan det vil påvirke selskapene, sier hun til Kampanje.

Konkurrent om Fremantles TV-kjøp: - Kan være dårlige nyheter for kanaler og strømmetjenester