Franske Banijay Group offentliggjør i dag at de har inngått en avtale om å kjøpe 100 prosent av aksjene i Endemol Shine Group, som er deleid av The Walt Disney Company.

Ifølge Deadline har avtalen en verdi på to milliarder euro og gjør Banijay til det største uavhengige produksjonsselskapet i verden med over 200 selskaper i 23 markeder og en samlet omsetning på tre milliarder euro.

Endemol Shine sitter på internasjonale TV-formater som «Black Mirror», «Masterchef» og «Big Brother», for å nevne noen.

- Endemol Shine gir oss en utrolig portefølje av industriledende talenter, verdenskjente merkevarer og kreativt innhold av høy kreativitet. Når vi kombinerer ressursene til disse to selskapene vil vi umiddelbart styrke posisjonen vår i det globale markedet, og våre evner på tvers av sjangere vil tydeliggjøre oss som en leverandør av førsteklasses formater over hele verden, sier administrerende direktør Marco Bassetti i Banijay i en melding.

I Norge eier Banijay fra før av TV-produksjonsselskapene Mastiff og Nordisk Film TV, som produserer kjente norske programmer som «Åsted Norge», «TV 2 hjelper deg» «Paradise Hotel», «71 grader nord» og «The Voice». I tillegg kjøpte Banijay nylig Screen Media.

Denne grupperingen har en omsetning på nærmere en halv milliard kroner i 2019, ifølge tidligere uttalelser fra Jacob Houlind, administrerende direktør i Banijay Nordic, til Kampanje.

Nå legger de også til Endemol Shine Group, som eier Rubicon TV i Norge. De står bak TV-suksesser som «Mesternes mester» og «Ex on the Beach», og dramaserier som den nye HBO Nordic-serien «Beforeigners». Selskapet omsatte for 179 millioner kroner i fjor.

Til sammen får det sammenslåtte selskapet altså en omsetning på godt over 600 millioner kroner.

Kampanje har vært i kontakt med Jacob Houlind, som forteller at han ikke kan gi noen kommentarer til oppkjøpet på nåværende tidspunkt.

Heller ikke konstituert administrerende direktør i Rubicon TV, Karin Stjãrne, ønsker å kommentere denne saken i dag.

Andre store tv-produksjonsselskaper i Norge er Nent Studios, som blant annet eier Monster og Strix. De omsatte for over 400 millioner kroner i 2018. Monday Production, som blant annet eier Feelgood Scene Film & TV, omsatte for over 150 millioner kroner. Fremantle omsatte for 107 millioner kroner.