Monster selger TV-programmer for rundt 300 mill. - men sluttpakker og omorganisering kostet

Nå er TV-sjefen i Monster spent på hvem som blir hennes nye eier etter Nordic Entertainment Group.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV-produksjonsselskapet Monster, med sine tre selskaper Monster Entertainment, Monster Scripted og Monster, har lagt bak seg et tettpakket 2019 med sammenslåinger, tap av programformater som «Skal vi danse» og «Alt for Norge» og ikke minst en nedbemanningsprosess. Samtidig går TV-produksjonsselskapet inn i 2020 med vel så store usikkerhetsmomenter knyttet til at eieren Nordic Entertainment har lagt selskapet ut for salg og at bransjen som helhet sliter med ringvirkningene av koronapandemien.

- Vi er alltid spent på hva en ny eier vil tilføre Monster-selskapene, sier Monster-sjef Ingvild Daae til Kampanje.

Tidligere i år ble det kjent at Nordic Entertainment Group legger store deler av produksjonsvirksomheten sin på markedet for å rendyrke satsingen på selskaper som produserer dramaserier for Viaplay. Etter det Kampanje kjenner til, var planen å finne en kjøper før sommeren, men prosessen ble midlertidig stanset under koronakrisen. Nå er den i gang igjen for fullt og Nent har uttalt at de opplever en lovende interesse hos flere potensielle kjøpere.

- Vi er spente på fremtiden. Vi står vi ovenfor et salg av Monster og på tross av korona-utfordringer, er jeg trygg på at Monster vil levere både gode dramaserier, underholdningsprogrammer og dokumentarserier både i 2020 og fremover, sier Daae.

Les også: Nent nærmere salg av TV-studioer - legger hele Monster i potten

Hvis smittetallene fortsetter å være lave og Norge fortsetter den gradvise åpningen, håper jeg at vi er i full driv igjen utover høsten. Ingvild Daae, Monster-sjef

Dro inn rundt 300 millioner

Alle utfordringer til tross så dro Monster inn rundt 300 millioner kroner i sine tre selskaper i fjor. Monster lager både store underholdningsprogrammer og true crime-serier som «Stjernekamp», «Skal vi danse» og «Gåten Orderud». På dramasiden har Monster vært produsent av «Grenseland» og «Unge Lovende».

Omsetningen i dramadivisjon var den som utviklet seg best og økte med nesten 80 millioner kroner, noe som betyr at Monster har nok å gjøre på dramasiden for tiden.

- Scripted gikk fra et utviklingsår til et produksjonsår. Det tar lang tid å få opp finansiering rundt dramaproduksjoner, og derfor har det erfaringsvis måttet bli noen utviklingsår i ny og ne. I 2018 var det lite produksjon, men utvikling og klargjøring for produksjon i 2019, 2020 og 2021. Her har vi flere produksjoner i opptak as we speak, som vi gleder oss å vise frem, sier Daae.

- Som for eksempel…?

- Monster Scripted har et fantastisk år. Vi er i gang med Viaplay- produksjonen av «Pørni og Furia». I tillegg prepper vi for høstens opptak med «Julekalenderen; Christianias Magiske Tivoliteater» for NRK, og TV 2- og Netflix-produksjonen «What Happened in Oslo». Parallelt med disse jobber vi med manusarbeid og utvikling av nye fremtidige produksjoner, sier Daae.

Innenfor underholdning bakket det med rundt 30 millioner kroner til 168,9 millioner kroner i 2019. Daae sier omsetningstallene til Entertainment «i stor grad handler om forflytninger av produksjoner.» 

- I 2018 ble det noen endringer i årsløpet, som igjen påvirket omsetningen i 2019, men ikke noe mer dramatisk enn det, sier Daae.

I tillegg ligger det rundt 20 millioner kroner i omsetning i selskapet som kun heter Monster. Samlet gikk de tre Monster-selskapene akkurat i null på grunn av et større resultatfall i Monster Entertainment i 2019. 

Monster-sjefen:

Monster-sjefen Ingvild Daae varsler et sterk drama-år i 2020. - Monster Scripted har et fantastisk år, sier hun.

- Sluttpakker og omorganisering kostet

Fjoråret ble også preget av forberedelser til salgsprosessen med både fusjoner og nedbemanninger.  

- For Monster-selskapene ble 2019 et år der vi gjorde store omstruktureringer internt og rigget selskapene om til ett selskap, sier Daae.

Det kommer også til syne i svakere resultater. I det største selskapet Enterntainment falt overskuddet med ti millioner kroner, fra 14,6 millioner kroner før skatt i 2018 til fjorårets 4,6 millioner kroner.

- Vi klargjorde gruppen for en fusjon. Vi skulle gå fra å være tre Monster-selskaper: Monster Entertainment og Monster Scripted og Monster til å bare være Monster. Vi tok store kostnader på omorganisering og sluttpakker for å stå bedre rustet fremover. Dette resulterte i at Monster Entertainment sitt driftsresultat har gått ned ti millioner mot 2018, sier Daae.

Det var i november i fjor at Monster varslet om nedbemanningen.

Les også: Nent-eide Monster slår sammen selskaper og tilbyr ansatte sluttpakker

Koronasmell og tap av «Skal vi danse»

I tillegg til å vente på sin nye eier må Monster, som resten av den norske TV-produksjonsbransjen, hanskes med koronakampen. Omsetningen i april og mai falt med rundt 20 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i fjor og Monster kvalifiserte dermed til en kontantstøtte på en snau million for å dekke de faste, uunngåelige kostnadene.

- Hvor store utfordringer fikk dere på grunn av koronaen?

- Hvordan 2020 ser ut, er enda for tidlig å si. Da koronaen slo til var vi tvunget til å skyve noen produksjoner. Heldigvis fikk vi raskt på plass gode alternative planer for produksjonene og takket være skikkelig flinke folk har vi stort sett klart å holde alle produksjonene i gang på en trygg og forsvarlig måte. Hvis smittetallene fortsetter å være lave og Norge fortsetter den gradvise åpningen, håper jeg at vi er i full driv igjen utover høsten. Scripted har rekordmye på gang og Entertainment har blant annet store spennende dokumentarserier på trappene. Tross all koronaen og noen forskyvninger, syns jeg Monster ser bra ut i dag, sier Daae.

Men Monster-sjefen må nå klare seg uten storproduksjonen «Skal vi danse» som forsvant til Nordisk Film. Og som ikke det var nok, har TVNorge bestemt seg for å fryse produksjonen av «Alt for Norge». Kampanje har anslått produksjonsverdien av disse to programmene til mellom 40-50 millioner kroner.

- Det er veldig gøy at «En kveld hos Kloppen» fikk en ny runde på TV 2 og ellers er vi i full gang med høstens produksjoner. Ekstra stas å vinne «Første Date»-produksjonen for Discovery, etter at Warner avviklet sitt produksjonsselskap i Norge, sier Daae.

Les også: Monster mister store TV-oppdrag – nå forsvinner «Skal vi danse» til Nordisk Film

Her kan du se alle tallene til Monster Entertainment. Alle tall i MNOK.Omsetning og resultat faller for «Stjernekamp»-produsent

Monster Entertainment* 2019 2018 Endring i %
Omsetning 168,9 200,7 - 15,8
Driftsresultat 4,0 14,0 - 71,4
Resultat før skatt 4,6  14,6 - 68,5

I tillegg består Monster-gruppen også av selskapene Monster AS og Monster Scripted. 

Monster selger TV-programmer for rundt 300 mill. - men sluttpakker og omorganisering kostet