Monster mister store TV-oppdrag - nå forsvinner «Skal vi danse» til Nordisk Film TV

TV-kontrakter til en verdi av nærmere 40 millioner kroner forsvinner fra Monster.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Lørdag kveld var finale i TV 2-sukessen «Skal vi danse», der tidligere verdensmester i svømming og nå reklamerådgiver i Nord DDB, Alexander Hetland, gikk til topps. Nesten én million seere har fått med seg den delen der Hetland får pokalen, og kanalen kaller denne sesongen av «Skal vi danse» for «fantastisk».

- Jeg var selv til stede under finalen. Den var forrykende, sier den nye programredaktøren i TV 2 og tidligere Mastiff-sjef, Kathrine Haldorsen, til Kampanje.

Men det var ikke bare «Skal vi danse»-finalistene som takket for dansen lørdag kveld, også tv-produksjonsselskapet Monster som har produsert programmet de siste 15 sesongene takket for seg.

- Det var tidenes finale syns vi. Spenning og engasjement fra første dansetrinn og veldig gøy. Vi er veldig stolt av gjengen som står bak årets sesong, sier Ingvild Daae, administrerende direktør i Monster, til Kampanje.

Nå mister Monster den verdifulle tv-kontrakten om å produsere den norske versjonen av det originale BBC-konseptet «Strictly Come Dancing». Etter det Kampanje kjenner til koster produksjonen av «Skal vi danse» TV 2 mellom 25-30 millioner kroner.

- BBC Worldwide gjorde for noen år siden en avtale med fransk-italienske Banijay som sikrer Banijay-gruppen retten til å forvalte og produsere BBC-formater verden over. For Norge, TV 2 og Monster betød det at Monster fikk noen sesonger til før produksjonen skulle over til et Banijay-eid selskap. På lørdag satte vi punktum for Monsters del etter 15 sesonger, sier Daae.

- Jeg syns vi gikk ut med et smell og håper kvelden på lørdag blir noe å strekke seg etter når Banijay-eide Nordisk Film TV overtar produksjonen fra og med neste år, legger hun til.

Tilbake på parketten i TV 2 sier Haldorsen, som tidligere jobbet med produksjonen da hun var i kanalen første gangen, at Monster har gjort en «fantastisk jobb» med programmet.

- Jeg beundrer den gjengen og det crewet som jeg kjenner veldig godt. Litt morsomt er det også at jeg selv har vært prosjektleder for denne produksjonen og derfor elsker dette formatet, sier Haldorsen.

- Hva tenker du om at Nordisk Film TV nå tar over produksjonen, er du like trygg på at Nordisk Film kommer til å lage et like bra show neste gang?

- Ja, jeg er trygg på at dette går bra. Jeg er jo så heldig at jeg kjenner folkene som overtar, og kjenner formatet personlig veldig godt. Men at formater bytter hjem, kan jeg ikke mene så mye om. Det er rettighetshaverne som styrer dette, sier Haldorsen.

Monster-sjefen sier hun regner med at kanalen ønsker å fortsette med «Skal  vi danse» og «ønsker både Nordisk Film TV og TV 2 lykke til» i fortsettelsen.

- Det er et fantastisk prosjekt å få lov å lage og det kommer Nordisk Film garantert til å gjøre kjempebra, sier Daae.

Utenfor TV 2s kontroll:

- At formater bytter hjem, kan jeg ikke mene så mye om. Det er rettighetshaverne som styrer dette, sier Kathrine Haldorsen i TV 2.

Mister også «Alt for Norge»

De dårlige nyhetene stanser imidlertid ikke der for Monster, som allerede er ute med et sluttpakketilbud til ansatte som en følge av sammenslåingen av selskapene i Monster-konsernet, og som heller ikke har avvist at det kan komme nedbemanninger.

Les mer: Nent-eide Monster slår sammen selskaper og tilbyr ansatte sluttpakker

TVNorge gikk tidligere denne måneden ut og fortalte at de fryser produksjonen «Alt for Norge». Også det er en Monster-produksjon.

- I en tid der medielandskapet endres så hurtig, ser vi oss derimot nødt til å ta noen harde valg, og vi har derfor valgt å «fryse» «Alt for Norge» for å se på muligheter for å videreutvikle programkonseptet, sa nordisk programdirektør i Discovery, Eivind Landsverk da nyheten ble kjent.

Dermed er kontrakter til en samlet verdi på mellom 40-50 millioner i året på vei ut av Monster. De to Monster-selskapene Scripted og Entertainment omsatte i 2018 for snaue 230 millioner kroner. Monster går dermed inn i 2020 med et inntektsfall tilsvarende drøye 17 prosent av omsetningen.

- Monster er heldige som har formater som har gått på lufta i veldig mange sesonger. Programmer kommer og går, det er «the name of the game» og det vet alle som jobber med å produsere innhold. Vår jobb er å sørge for at vi evner å fornye oss og følge med i tiden når vi utvikler nye formater. Monster sitt fokus er alltid å utvikle norsk innhold sammen med mediehusene og her jobber vi tett med både TV 2 og Discovery for å kunne sikre seerne det beste norske innholdet også i fremtiden. Monster Entertainment har ligget på en stabil omsetning de siste årene og det regner vi med å gjøre i fremtiden også, sier Ingvild Daae.

- Hva har dere av andre konsepter på gang som skal kompensere for bortfallet av disse to produksjonene?

- Vi er i full sving med å produsere og utvikle formater for både TV 2 og Discovery og andre samarbeidspartnere i inn og utland. Kompetansen i disse prosjektene forsvinner ikke med at utenlandske eiere flytter produksjoner. Kompetansen ligger hos oss og den skal vi bygge på når vi nå utvikler nye produksjoner, sier Monster-sjefen.

Daae avviser at sluttpakkene Kampanje skrev om tidligere denne måneden har sammenheng med bortfallet av «Alt for Norge» og «Skal vi danse» og at det kan bli snakk om å justere ned antall ansatte i organisasjonen som en følge av tapet av disse produksjonene.

- Nei, «mergen» er noe vi gjør for enklere å utnytte kompetansen på tvers av selskapene. Vi ser mange fordeler med det. Vi vil ha like stor satsing på Monster Entertainment fremover, men det finnes synergier på tvers av det som i dag heter Monster Scripted og Monster Entertainment som gjør at vi kanskje kan klare oss med litt færre folk. «Skal vi danse» og «Alt for Norge» har ikke hatt noe å si for denne omstruktureringen av selskapene, sier Daae.

- Toppen av kransekaka

Administrerende direktør i Nordisk Film TV, Erlend Hernø Røeggen, legger ikke skjul på at han gleder seg til å ta på seg danseskoene og ta seg en sving med et av Norges mest sette underholdningskonsepter.

- Banijay har et langvarig samarbeid med BBC og Nordisk Film TV er det selskapet i gruppen som tydelig går inn i helgeunderholdning. Vi har flere slike produksjoner neste år, blant annet «Alle mot 1» på NRK. For oss er «Skal vi danse» toppen av kransekaka. Det er et prosjekt av en sånn størrelse og et kaliber som er en drøm å få jobben, sier han til Kampanje.

Han er imponert av arbeidet Monster har lagt ned i årets sesong.

- Denne sesongen har vært kjempebra. Det inspirerer oss. All honnør til Monster som trykket på når de visste at det var deres siste sesong. Det står det respekt av.

- Hva betyr dette for driften i Nordisk Film TV?

- For driften betyr det masse. Vi har produsent og produksjonsleder i stallen, men som de fleste andre produksjoner, er denne først og fremst bemannet av frilansere. Nå skal vi bruke tida til å se fremover og sette sammen det beste teamet.

Overtar sukess-format:

Nordisk Film TV-sjef Erlend Hernø Røeggen får ansvaret med å videreføre «Skal vi danse»-suksessen etter 15 år hos konkurrenten Monster Entertainment.

Monster mister store TV-oppdrag - nå forsvinner «Skal vi danse» til Nordisk Film TV