PR-byrå går på ny smell: - Fjoråret var elendig

Har mistet nærmere 40 millioner kroner i omsetning på to år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det gikk fra vondt til verre for PR-byrået Burson Cohn & Wolf i fjor. Regnskapstallene for 2019 viste at underskuddet ble hele åtte millioner kroner. Det var en resultatforverring på ytterligere tre millioner kroner sammenlignet med 2018.

- Fjoråret var et elendig år. Punktum. Det er ulike årsaker til at resultatene er som de er, uten at jeg ønsker å gå inn i enkeltårsaker, sier administrerende direktør i Burson Cohn & Wolfe, Kristian Sarastuen, til Kampanje

Han tok over som sjef i september i fjor etter Bente Engesland som sluttet for et drøyt år siden etter kort tid i byrået. Engesland la i fjor frem et underskudd på fem millioner kroner og snakket den gang om en snuoperasjon i byrået som ville vare i to-tre år. Det var første gang Burson den gang tapte penger på 18 år. 

- Er det den samme snuoperasjonen dere fortsatt holder på med?

- Ja, på mange vis er det det, sier Sarastuen.

Engesland sluttet etter et drøyt år i stillingen. I løpet av den perioden rakk hun å lede det WPP-eide PR-byrået gjennom navneendringen og fusjonen mellom Burson-Marsteller til Cohn & Wolfe, som slått sammen ble Burson Cohn & Wolf (BCW). I forbindelse med at Engesland sluttet kunne Europa-sjef Scott Wilson fortelle at PR-byrået «ville være i bedre form mot slutten av 2019 enn den var i 2018».

Den nye resultatrapporten forteller noe annet. Omsetningen falt med nesten 12 millioner kroner til 34.5 millioner kroner og driftsresultatet falt til 8,4 millioner kroner.

I løpet av noen få år har 40 millioner kroner forsvunnet i omsetning og selskapet er blitt et tyvetalls personer færre. I dag jobber det rundt 17 mennesker i Burson Cohn & Wolf.

Les også: PR-byrå taper penger for første gang på 18 år

Byråinntekten til Burson Cohn & Wolf endte i 2019 på 28,4 millioner kroner, noe som var en nedgang på 25 prosent sammenlignet med  2018.

Vi kommer nok til å gå tilbake til normal lønn fra høsten av. Kristian Sarastuen, Burson Cohn & Wolf

- Det har vært tøffe tak

Den nye PR-sjefen i BCW er imidlertid åpen på at det har vært mye hardt arbeid siden han tok over PR-byrået.

- Ja, det har vært tøffe tak og hardt arbeid. Vi er langt fra i mål, men vi begynner å se resultatene av det arbeidet som har vært lagt ned, sier han.

Selv om tapene i BCW ble større i fjor, så mener han det også er lyspunkter.

- Som et eksempel hadde vi i juni i år salg for tett opp mot 16 millioner kroner i byråhonorar, og denne uken ble vi kåret til Nordens beste byrå av PRovok (tidl. Holmes Report, red. anm.) under Sabre Awards. For Norges del er det en anerkjennelse av at vi har startet en prosess i byrået med endring av ledelse og mer optimisme, sier Sarastuen.

- Hva er det som drar opp omsetningen, dere hadde 34 millioner kroner i inntekter for hele fjoråret?

- Det er en blanding av at flere typer kunder øker både innenfor det offentlige, men også mange private, sier han.

- Omsetningsfallet i fjor hva skyldes det?

- Det var et sammensatt bilde, sier en ordknapp Sarastuen.

Måtte redusere bemanningen

Sarastuen forteller videre at selv om man har redusert bemanningen, er byrået i dag rustet for å øke igjen.

-Ja, vi har redusert bemanningen, men vi er nå åpne for en forsiktig rekruttering. Den prosessen vi har begynt på nå skal gå grundig og rolig for seg. Vi følger en plan og dette er seigt og grundig arbeid, men da er det fint å ha et av verdens største kommunikasjonskonsern i ryggen, sier Sarastuen.

Burson Cohn & Wolfe er eid av det internasjonale kommunikasjonskonsernet WPP, et av verdens største reklame- og byrånettverk. Selskapet er har en markedsverdi på børsen på over 90 milliarder kroner og huser andre byråer som Mediacom og Mindshare på medier, AKQA og Grey på reklame og Burson og Gambit Hill & Knowlton på PR.

- Er det WPP som plukker opp regningen etter underskuddet i fjor?

- Ja, det er sånn det fungerer i et slikt, stort system akkurat som Burson i mange år har vært med å finansiere opp andre virksomheter. Det er sånn det er. Men sakte men sikkert beveger vi oss i riktig retning.

- Før koronakrisen var planen å gå i null i 2020?

- Som del av et børsnotert selskap kan jeg ikke kommentere på det, men vårt mål er sjølsagt å tjene penger. Det skal vi klare.

- Vil vi se en bedring i 2020-tallene?

- Ja, det kan du si. Vi er på rett på vei.

Som Kampanje tidligere har omtalt måtte også PR-byrået BCW ty til permitteringer under koronakrisen, men Sarastuen sier de fleste nå er tatt tilbake på 100 prosent.

- Dere tok også lønnskutt, er lønna nå jekket opp igjen?

- Vi kommer nok til å gå tilbake til normal lønn fra høsten av.

Her kan du se alle tallene til Burson Cohn & Wolf Alle tall i MNOK.Blodrødt i Burson Cohn & Wolf

Burson Cohn & Wolf 2019 2018 Endring i %
Omsetning 34,5 46,3 - 25,4
Driftsresultat - 8,4 - 5,0 -
Resultat før skatt - 8,0 - 4,9

PR-byrå går på ny smell: - Fjoråret var elendig