PR-byrå taper penger for første gang på 18 år

Samtidig stuper omsetningen. - Det var nødvendig med en snuoperasjon, sier ny byråleder.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det har skjedd mye i det norske PR- og kommunikasjonsbyrået Burson den siste tiden med både fusjonering, omstilling, lederbytter og navnendring. For halvannet år siden ble det kjent at PR-giganten Burson-Marsteller skulle fusjonere med konkurrenten Cohn & Wolfe fra samme konsern - WPP. Det nye navnet ble Burson, Cohn & Wolfe (BCW).

Nå viser det seg at byrået med det nye navnet også tapte penger og det for første gang på hele 18 år. I 2018 krøp resultatene under den berømmelige sorte linjen og viste et underskudd på fem millioner kroner. Det var en forverring på over 11 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende tall i 2017.

- Det ble en dyr omstillingsprosess?

- Det er deler av forklaringen, sier den nye sjefen i Burson, Bente Engesland, til Kampanje.

Slike prosesser tar tid og jeg ser utviklingen i to til tre års perspektiv. Ingen kan gjennomføre store strukturelle endringer på et halvt år. Bente Engesland

- Var behov for å gjøre mer enn å skifte navn

Ikke siden år 2000 har byrået, som har vært ledet av store PR-profiler som Claus Sonberg, Rune Mørck-Wergeland og Morten Pettersen, tapt penger. Engesland startet som byråleder i juni fjor da hun tok over etter Wenche Halsen - som hadde fungert i stillingen siden november 2017.  Engesland forklarer at da hun startet like før sommeren i fjor, var det klart for henne at det var nødvendig å ta flere grep.

- Jeg begynte jo samtidig som fusjonen. Det var tydelig at det var behov for å gjøre noe mer enn å skifte navn. Det var nødvendig med en snuoperasjon, vi ville tatt mange av grepene uansett. Derfor blir regnestykket slik det gjør, sier hun.

Mer bekymringsfullt er det kanskje at nesten 30 millioner kroner forsvant i omsetning fra 2017 til 2018. For der byrået i 2017 hadde en omsetning på 73,2 millioner kroner, faller denne 37 prosent til 46,3 millioner kroner i 2018. Byråinntekten faller med 28 prosent til 37,7 millioner kroner.

Les også: BM-sjefen slutter – nå får PR-byrået sin første kvinne på toppen

Les også: Bente Engesland blir ny toppsjef i Burson-Marsteller

Les også: Burson-Marsteller blir Burson Cohn & Wolfe

- Ikke et synkende skip

En sammenslåing av selskaper og strategisk reorientering som den BWC holder på med, er ikke gjort i en håndvending og krever investering, forteller Engesland.

- Slike prosesser tar tid og jeg ser utviklingen i to til tre års perspektiv. Ingen kan gjennomføre store strukturelle endringer på et halvt år.

- Kom du til en synkende skute?

- Nei, dette er et robust selskap som var i en nedadgående trend. Det var behov for å bygge et selskap som er mindre sårbart strategisk og på lang sikt. Det har vi gjort og det tar tid.

Uten å ville avsløre for mye av tall og resultater for inneværende år, mener hun at den nedadgående trenden er snudd.

- Vi ser svarte tall og er allerede i godt driv fremover nå. Både kundetilfanget og tallene for 2019 viser betydelig bedring på kort tid, sier hun.

Har blitt færre, men rekrutterer

I Proff står det oppført at det jobbet 29 mennesker i BCW i fjor. Nå oppgir Engesland at antall ansatte er 25.

- Som en konsekvens har vi mindre bemanning, det er helt riktig. Vi er 25 personer, men dette dreier seg også om hvordan vi bygger kompetanse. Vi holder også på å rekruttere og skal bli sterkere på næringsliv og merkevarebygging, sier hun.

- Har dere måttet si opp ansatte?

- Nei. Det har det ikke vært behov for. Det er jo litt mer naturlige utskiftinger i byråverdenen, svarer Engesland.

Et annet element for gjør behovet for arbeidskraft noe mindre, er det faktum at byrået i større grad kan trekke på kompetanse fra andre byråer i WPP-nettverket, men også med andre, samarbeidende byråer.

- Nå har vi et samarbeid over landegrensene som er reellt. Slik var det ikke før. Samtidig har vi også et strategisk samarbeid med flere byråer her i Norge, som Group M på medietjenester, med Crux på finansiell rådgivning, samt med eventbyrået Fieldwork.

Til Kampanje understreker Engesland at hun har tro på modellen de nå har bygget opp.

- Jeg ser lyst på fremtiden, avslutter hun.

Her ser du tallene til Burson Cohn & Wolfe for 2018. Alle tall i MNOK.Omsetningen stuper i Burson

BCW

2018

2017

Endring i %

Omsetning

46,3

73,3

- 37

Byråinntekt

37,7

52,7

- 28

Resultat før skatt

-5

6,5

 -

Kampanje har ikke fått driftsresultatet til BCW.

PR-byrå taper penger for første gang på 18 år