«Ex on the beach»-produsent tetter tapssluket – nå er Rubicon tilbake i pluss

- Det er ingen tvil om at Rubicon har vært gjennom noen krevende år, sier ny sjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter å ha tapt over 56 millioner kroner i løpet av de siste fire årene, har pilene snudd i TV-produksjonsselskapet Rubicon TV. TV-produksjonsselskapet står bak serier som «Mesternes mester» på NRK, «Ex on the beach» på TVNorge og HBO-dramaet «Beforeigners». Dermed blir det nye direktøren i Rubicon, Christina Parker, som får æren av å kunngjøre at snuoperasjonen i Rubicon har lykkes. 

Overskuddet før skatt endte i fjor på to millioner kroner. 

- Jeg skal ha en veldig liten del av æren, sier Christina Parker (32) til Kampanje. 

Hun tok over som sjef i TV-produksjonsselskapet som er en del av det internasjonale mediekonsernet Endemol Shine, som står bak store TV-konsepter som «Big Brother» og «MasterChef» etter at selskapet nærmest hadde vært uten sjef i over ett år. 

- Det er ingen tvil om at Rubicon har vært gjennom noen krevende år, og gjengen på huset skal være utrolig stolte over innsatsen som har blitt lagt inn. Vi har vært gjennom storm, men i 2019 viste vi at det er liv laga, sier Parker. 

Les gså: Christina Parker blir ny Rubicon-sjef

Jeg husker den overskriften i Kampanje om blodbadet i Rubicon. Den satt i og det har vært noen harde tak Christina Parker, ny Rubicon-sjef
Tatt over skuta:

Christina Parker kom til Rubicon fra Youtube-nettverket Splay. - Hun er oppvokst i en digital verden og forstår hva unge seere ønsker og trenger, noe som er viktig for våre kunder i dag, sa nordisk sjef i Rubicon-eieren Endemol da Parker begynte rett før jul i år.

Fikk svenskehjelp for å rydde opp

Driftsresultatet i Rubicon endte på 3,4 millioner kroner, en klar forbedring fra tilsvarende resultat i 2018 på minus 5,7 millioner. Men på det meste tapte Rubicon opp 20 millioner kroner i året.  Toppsjefen Pål Kruke Kristiansen forsvant ut døren og svenske Karin Stjärne kom inn for å rydde opp. Også Tina Christensen fra Metronome bisto selskapet i en krevende tid der alle ansatte fikk et sluttpakketilbud. 

Les også: Måtte slutte i Rubicon og «røff tv-bransje»: - Det har vært en utfordrende tid

Nå er det Parker som skal lede Rubicon over i smulere farvann. 

- Jeg husker den overskriften i Kampanje om blodbadet i Rubicon. Den satt i og det har vært noen harde tak, men derfor er det så imponerende hvordan de ansatte har klart å jobbe på til tross for de harde kostnadskuttene. 2019 er et resultat av en vellykket snuoperasjon med harde kutt og ny strategi, sier Parker. 

- To millioner pluss er det greit?

- Å gå fra minus fem til to i pluss, det må vi si er greit. Det er ikke gitt at man gjør slik helomvending i dagens TV-markedet. I dag er vi en slankere organisasjon med en liten og fleksibel ledergruppe som jobber tett sammen på tvers av våre tre avdelinger, sier hun. 

Les også:  Rubicon har tapt 50 millioner kroner på tre år - nå fortsetter ryddejobben

Tok ryddejobben:

Det var den svenske Metronome-sjefen Karin Stjärne som måtte stå for oppvasken i Rubicon. - Når omsetningen, av ulike grunner, gikk tilbake, klarte man ikke å tilpasse kostnadene deretter, sa Stjärne som forklaring på de store tapene.

- Vi er ikke så bekymret for omsetningsfallet

Omsetningen i Rubicon endte i 2019 på snaue 125 millioner kroner der inntektene kommer fra de tre virksomhetsområdene Underholdning, Drama og Radio. Underholdningsavdelingen produserer serier som «MasterChef», «Ex on the beach» og «Mesternes mester».  Denne delen ledes av Synnøve Diserud, Gry Devold og Ingjerd Johansen. Radio ledes av Mathias Thaulow Lisberg, mens Drama-avdelingen ledes av Anne Bjørnstad og Fridrik Mar.

Når TV-produksjonsselskapet produserer store dramaserier som «Beforeigners» for HBO, skyter imidlertid omsetningen fart som i 2018 da selskapet hadde en omsetning på 178 millioner kroner. At fjorårets omsetning ikke var like høy plager ikke Rubicon-sjefen. 

- Vi er ikke så bekymret for omsetningsfallet, og i 2019 nådde vi målene vi hadde satt oss. Rubicon produserer mye drama, og det er da helt naturlig at vi etter et år med stor leveranse, legger fokus på utvikling. I 2018 utgjorde «Beforeigneres» store deler av dramaproduksjonen, sier Parker. 

Selv om Rubicon har vært igjennom storm, visste Parker lite hva mer som ventet henne som ny sjef i TV-produksjonsselskapet. Bare noen måneder på vei i sin nye karriere, slo koronakrisen kraftig inn i Rubicon som i fjor sysselsatte i snitt 77 årsverk. 

- Som hos alle andre, var det heller ingen her som var forberedt på dette, så da koronaen kom var det litt sånn «shit, hva gjør vi nå». Men kollegene mine har vært ute en vinternatt før, så vi brettet opp ermene og begynte å jobbe umiddelbart. Dette er som sagt ikke første stormen Rubicon rir, så nå gleder vi oss bare til at også denne stormen legger seg slik at vi kan fortsette å stake ut kursen på hvem vi er, hvor vi skal og hvordan vi kan være en av de aller beste i fremtidens TV-marked, sier Parker. 

Bare fire dager etter at statsminister Erna Solberg stengte Norge ned 12. mars, var planen å gå i opptak av en dramaproduksjon.

- Det gjorde at vi måtte handle svært raskt for å sikre produksjonen. Den helgen ble det jobbet mange timer med å få oversikt over situasjonen, og ansatte ble permittert. Det handlet om å trygge alle produksjonene våre og med det også arbeidsplassene slik at folk hadde en jobb å komme tilbake til. Nå er heldigvis nesten alle tilbake eller i det minste har en dato for når de skal komme tilbake, sier hun. 

Les også: Beforeigners-skaper vil lage minst tre sesonger og er åpen for spin-off-serier: - Får heller bli flaut hvis vi kanselleres

Vi jobber med ulike alternativer for Ex on the beach, men det er fint å være et annet sted enn på Huk. Produksjonen er fortsatt utsatt. Christina Parker, Rubicon-sjef om utsiktene for en ny Ex on the beach-sesong

TV-gigant kjøpte Rubicon-eier

I dag er «Masterchef»-produksjonene i gang igjen og seersuksessen «Mesternes mester» skal i år filmes i Arendal senere i sommer. Men fortsatt er det Rubicon-produksjoner som er utsatt, som for eksempel party-realityen «Ex on the beach» 

- Senest var vi i Brasil for å spille inn «Ex on the beach» og det er en produksjon hvor alle tidligere sesonger har blitt spilt inn i utlandet. Vi jobber med ulike alternativer, men det er fint å være et annet sted enn på Huk. Produksjonen er fortsatt utsatt, sier hun. 

Også utenfor Rubicon-sjefens kontorer skjer det store ting. Det norske TV-produksjonsselskapet er en del av Endemol Shine som nylig ble kjøpt av Nordisk Film- og Mastiff-eier i Banijay i en global avtale verdt 2,2 milliarder dollar. Transaksjonen ble sluttført denne uken og Rubicon blir del at det som blir Norges største TV-produksjonshus med en omsetning på fort over en halv milliard kroner. 

- Jeg har ingen informasjon for øyeblikket, men jeg gleder meg til å bli kjent med mange nye kollegaer, sier hun. 

- Hva er målet ditt med Rubicon i år? 

- Jeg vil ikke kaste noen tall over bordet, men jeg tror vi skal lande med bena støtt og vet at vi kommer til å lage noen skikkelige gode TV-programmer. Alle som jobber hos oss skal være utrolig stolte over å nok en gang ha bevist hvor dyktige de er, og tatt selskapet gjennom en krevende periode. Personlig gleder jeg meg bare til få være med å skape fantastiske øyeblikk av godt innhold, enten det er drama, radio eller TV-underholdning, sier Parker før hun legger til:

- Også skal vi skape nye overskrifter om Rubicon på Kampanje.com, sier sjefen for TV-produksjonsselskapet.

Les også: Mastiff, Nordisk Film TV og Rubicon samles under samme eier - blir Norges største TV-produsent

Her kan du se alle tallene til Rubicon TV for 2019. Alle tall i MNOK. «Dramatisk» inntektsfall uten ny Beforeigners-sesong

Rubicon TV 2019 2018 Endring i %
Omsetning 124,6 178,4 - 30 
Driftsresultat 3,4 - 5,7 -
Resultat før skatt 2,0 - 5,9 -

«Ex on the beach»-produsent tetter tapssluket – nå er Rubicon tilbake i pluss