Rubicon har tapt 50 millioner kroner på tre år - nå fortsetter ryddejobben

Tøffe tider i norsk tv-produksjonsbransje.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Erlend Fossbakken

Tidligere denne uken kunne Kampanje fortelle om den økonomiske smellen i Warner Bros på nesten ni millioner kroner. 

Les også: Pengene renner ut etter Norsk Tipping-tap og tv-tørke

Nå følger Rubicon opp med en ny tv-smell og den er på hele 17,3 millioner kroner. At tallene i Rubicon for 2017 skulle komme inn som dårlige, er ikke uventet. Allerede i januar kunne Kampanje fortelle at nesten samtlige ansatte og ledelsen har fått tilbud om sluttpakker fra den svenske eieren Endemol Shine og styreleder Karin Stjärne.

Administrerende direktør Pål Kruke Kristiansen fikk fyken etter at selskapet - som har stått bak suksesser som «Lilyhammer», «Masterchef» og thrilleren «Det tredje øyet» - hadde blødd kraftig og tapt hele 33 millioner kroner de siste to årene.

Les mer: Blodbad i Rubicon - ansatte og ledelse får  sluttpakketilbud

Med de nyeste regnskapstallene i 2017 må Rubicon plusse på nye 17 millioner kroner til det akkumulerte underskuddet, slik at de samlede tapene nå beløper seg til hele 50 millioner kroner.

- Klarte ikke å tilpasse kostnadene

- Det stemmer at vi har hatt underskudd i Rubicon de siste årene, men etter omorganiseringen vi gjennomførte våren 2018 har vi endret så mye på hvordan vi driver selskapet og våre produksjoner at vi nå håper på et positivt resultat og langsom omsetningsvekst fremover, sier administrerende direktør i Endemol Shine i Norden og konstituert sjef i Rubicon i Norge, Karin Stjärne.

Hun mener «årsaken til underskuddene skyldes at selskapet for mange år siden hadde en mye større omsetning» og at man bygde opp en organisasjon rundt selskapet «med faste kostnader som baserte seg på høy omsetning».

- Hvorfor klarte man ikke å stanse pengebruken og tilpasse kostnadene til inntektene i Rubicon raskere?  

- Når omsetningen, av ulike grunner, gikk tilbake klarte man ikke å tilpasse kostnadene deretter. Nå har vi gjennomført flere kostnadsreduserende tiltak og har lagt oss på et rimeligere kostnadsnivå samtidig som vi fortsatt kan gjennomføre våre produksjoner med færre personer.

Selskapets styre tar i årsrapporten kritikk for ikke å ha vært proaktive nok på kostnadssiden. I 2018 derimot har dette arbeidet startet opp, noe Kampanje har omtalt flere ganger. I årsberetningen heter det:

- I begynnelsen av 2018 er det gjennomført en omstillings- og nedbemanningsprosess i regi av den nordiske konsernledelsen for å kraftig redusere kostnadene.

Totalt jobbet det ved utgangen av fjoråret 61 ansatte, men da Kampanje snakket med Stjärne tidligere i sommer var dette tallet allerede oppe på 86 faste ansatte og frilansere.

Når det gjelder nedbemanningene i Rubicon ønsker Stjärne fortsatt ikke å uttale seg.

- Vi uttaler oss aldri om nedbemanninger av respekt for de menneskene som har arbeidet og gjort et en så fantastisk jobb på Rubicon.

Vil snu skuta:

- Nå håper vi på et positivt resultat og langsom omsetningsvekst fremover, sier administrerende direktør i Endemol Shine i Norden og konstituert sjef i Rubicon i Norge, Karin Stjärne.

Produserer ny HBO-serie

Selv om Rubicon fortsatt produserer store serier som «Mesternes mester» falt omsetningen med nesten en tredel i 2017 til under 100 millioner kroner. Det er første gang siden 2004 at Rubicon-omsetningen faller til under 100 millioner.

I årsberetningen for 2017 skriver selskapet at «omsetningen har vært betraktelig lavere enn forventet både for underholdning og tv-drama». 

I årene etter at selskapet produserte «Lilyhammer» var omsetningen på det mest over 400 millioner kroner i Rubicon. Det var ikke lenger tilbake enn i 2014.

Nå får Rubicon i stedet håpe at en større tv-produksjonsavtale med Netflix-konkurrenten HBO kan løfte omsetningen på ny.

Les også: Rubicon henter utviklingssjef i Discovery - signerer avtale med HBO

I tillegg har Rubicon det siste halvåret publisert seks programserier i norske kanaler og har flere nye på gang.

- Kan oppdraget med å produsere HBO-serien «Beforeigners» sende Rubicon-omsetningen oppover igjen og til gamle høyder?

- Vi har veldig mange spennende projekter på vei til sammen med både de tradisjonelle, norske mediehusene men også flere nye streaming-aktører som vil jobbe med Rubicon og vi ser heller ingen avmatning på markedet. Vi uttaler oss imidlertid ikke om spesfikke produksjoner før våre kunder velger å gjøre det, sier hun.  

Vil følge bransjen tett

Stjärne sier selskapets «ambisjon er å følge bransjen tett selv om markedet ikke står stille.»

- Utfordringen liggger i at både markedet og mediehusene endrer på sine forretningsmodeller og tilpasser seg endringene i tv-konsumet. Da må vi jobbe tettere med mediehusene og deres utfordringer.

Hun mener Rubicon har en fordel da tv-produsenten har en lang historikk i å produsere i flere kategorier det være seg både drama, underholdning og dokumentarer (eller det som på tv-språket heter scripted og non-scripted).

- I tillegg har vi en ganske stor virksomhet innenfor radio, sier hun.

Da Kampanje snakket med styreleder og konstituert administrerende direktør Karin Stjärne sist uttalte hun seg optimistisk med tanke på 2018.

- Jeg synes det er en veldig spennende tid for oss produsenter i Norge da vi ser en sterk trend både i høye seertall på lokalprodusert innhold, og at investeringene i lokalprodusert norsk innhold øker både hos tradisjonelle mediehus og hos nye kunder som Viaplay, Netflix og HBO, sa Stjärne.

Fortsatt underskuddHer ser du Rubicon-resultatet for 2017

Rubicon

2017

2016

Endring i prosent

Omsetning

95,4

130,7

- 27

Driftsresultat

- 17,3

- 18,2

-

Resultat før skatt

- 12,5

- 14,4

-

Alle tall i MNOK. 

Rubicon har tapt 50 millioner kroner på tre år - nå fortsetter ryddejobben