TV 2 legger ned nyhetsprogram: - Vemodig

- Hvis jeg fikk bestemme så skulle vi heller satset mer, sier programleder Kjetil H. Dale.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 er i mål med kuttene som skal gi 400 millioner kroner i kostnadsbesparelser og rundt 120 færre ansatte. På et allmøte mandag klokken 12.30 ble de ansatte i TV 2 informert om at mediehuset har klart dette gjennom frivillige ordninger og interne forflytninger. 

- Vi i TV 2 Nyhetene er også i mål med kuttene og vi er veldig lettet over at TV 2 har landet kostnadsprosessen og lettet og glade over at vi fikk til dette uten ufrivillige nedbemanninger, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, til Kampanje.

Dermed slipper TV 2 ytterligere kutt i nyhetene. TV 2-nyhetene var en av de første avdelingen som var ferdig med sin nedbemanning som resulterte i 12 færre årsverk, men i og med at det gjenstod noen årsverk i den utvalgskretsen som nyhetene var en del var det fortsatt usikkert hvorvidt nyhetene måtte gjøre ytterligere tilpasninger. Det slipper Solbrække.

Les mer: TV 2 i mål med kuttene: - En enorm lettelse

- Nødt til å ta vonde valg

Men nyhetsredaktøren kan samtidig fortelle at det er besluttet å avvikle de faste økonomisendingene på nyhetskanalen TV 2 Nyheter.

- Vi har allerede snakket om at vi legger ned enkelte konsepter som «Norske tilstander», også har vi besluttet å legge ned de faste økonomisendingene som Kjetil Dahle har hatt ansvaret for, sier Solbrække.

TV 2-programleder og nyhetsanker Kjetil H. Dale har ledet tre faste innslag på TV 2 Nyheter som har vært viet til økonomi. Nå får Dale i stedet litt nye arbeidsoppgaver, men skal være nyhetsanker i helgen samt bruke tiden sin på blant annet det kommende USA-valget.

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække begrunner beslutningen om å avvikle økonominyhetene med at det i nyhetene har blitt færre ansatte og kanalen skal spare penger.

- Da var vi dessverre nødt til å legge ned økonominyhetene. Det handler om hvordan vi skal bruke ressursene våre og hvordan vi skal spisse innholdet og journalistikken vår. Så er det ikke slik at vi ikke skal ha økonominyheter på TV 2 fremover, men vi legger det inn i andre sendinger og flater. Det blir derfor ingen spesifikke satsinger på økonominyheter, sier hun.

- Er ikke seerne interessert i økonominyheter?

- Vi opplever at det er interesser for økonomistoff, men strategien til Nyhetskanalen er å ha oppdaterte og løpende nyheter, men ingen egen programsatsing. Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette og legger ned økonominyhetene, men i denne prosessen er vi nødt til å ta en del vonde valg, sier hun.

Les også: Disse TV 2-programmene forsvinner fra skjermen

Vurderer nye programmer:

- Vi skal se på hvordan vi skal utnytte flatene våre frem i tid og hvilke andre typer konsepter vi skal ha i tilbudet vårt, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: Eivor Eriksen

Har vært med siden starten

Økonomisendingene har vært et fast innslag på TV 2s nyhetskanal helt siden starten. Kjetil H. Dale har vært med like lenge og var med på den første sendingen sammen med Terje Svabø og Mah-Rukh Ali.

- Økonominyhetene har vært viktig for kanalen helt siden den gang og jeg var med å bygge opp konseptet. Fra og med 2017 har jeg hatt dette fast, så det er et produkt jeg er veldig stolt av og som vi har klart å bygge opp med relativt små ressurser, sier Kjetil H. Dale til Kampanje,

Hans sier økonominyhetene til TV 2 har gitt det norske folk muligheten til å bli kjent med ledende profiler og fagfolk som investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, tidligere oljeanalytiker Thina Saltvedt og Olav Chen fra Storebrand, som alle begynte å kommentere nyhetsbildet på TV 2. Sendingene har den siste tiden hatt tre sendetidspunkter, klokken 09.30, 10.30 og 11.30. 

- Det er vemodig å gi dette fra seg, sier han.

- Har du forståelse for at TV 2 avvikler programmet?

- Jeg skjønner at vi skal spare 400 millioner kroner, men hvis jeg fikk bestemme så skulle vi heller satset mer. Men det er ikke min beslutning å ta, så da respekterer jeg det valget som er tatt, sier han.

 - Har du hatt ønsker om å gjøre noe annet?

- For meg har det handlet om å enten satse enda mer på dette, eller gjøre noe litt annet. Jeg skal fortsette å ta alt av valg fremover og det blir veldig spennende, også skal jeg bruke mer av tiden min på å være reporter og ta tak i ting som har passert foran nesen og komme meg litt mer ut av huset. Til slutt skal jeg også være nyhetsanker i helgene, sier Dale.

- Er tiden litt over for de faste programkonseptene på nyhetskanalen?

- Jeg tror at de i fremtiden vil høre til i TV 2 Play. Jeg tror det vil dukke opp mange spennende nyhetskonsepter der fremover.

- TV 2 er i dag i mål med kuttene. Blir det mer å gjøre på dere som er igjen tror du?

- Jeg tror nok det blir travlere for alle sammen, men samtidig tror jeg at det klarer vi. Jeg har vært med på dette før. Det blir tøft rett etterpå, men så går det seg til. Det håper jeg at det gjør denne gangen også.

Skal bruke våren til ny programstrategi

Karianne Solbrække sier hun ikke er bekymret for kvaliteten på nyhetsoppdraget til TV 2 etter kuttene, og selv om mange programkonsepter nå er avviklet utelukker ikke nyhetsredaktøren at det vil dukke opp nye programmer på TV 2 Nyheter fremover. 

- Vi skal se på hvordan vi skal utnytte flatene våre frem i tid og hvilke andre typer konsepter vi skal ha i tilbudet vårt, men hva det blir må vi komme tilbake til, sier Solbrække.

Et av prosjektene som nå skal igangsettes er å se på innholdsstrategien til nyhetskanalen fremover. Etter det Kampanje kjenner til er noe av det TV 2 vurderer et nytt ettermiddagskonsept som skal strekke seg noen timer gjennom uken.

- Vi er så heldige at vi har flere sterke plattformer å spille på. Vi har høye ambisjoner om vekst på TV 2.no, vi skal holde på eller ta andeler på lineær-TV også skal vi fortsette å makse det nyhetsuttaket vi har på tvers av alle flatene våre. Noe av innholdsprosjektet blir å se flatene våre tettere sammen og sikre at uttaket av nyhetene våre når stadig nye brukergrupper, sier Solbrække.

TV 2 har i dag en daglig dekning på rundt 1,4 millioner på nyhetene på nett, en halv million seere på TV 2 Nyheter og rundt 250.000 i snitt på sin kveldssending på TV 2 Direkte.

TV 2 legger ned nyhetsprogram: - Vemodig