Torsdag morgen ble det kjent at en av TV 2s aller mest kjente nyhetsjournalister, Fredrik Græsvik, slutter i kanalen han har jobbet i de siste 30 årene. Græsvik sier til Kampanje at tilbudet som har gått ut til alle TV 2-ansatte om sluttpakker ble avgjørende beslutningen.

Les også:  Tilbudet om sluttpakke ble avgjørende for Græsvik: - Gjorde valget enklere

På et allmøte i TV 2 Nyhetene senere på dagen, kunne nyhetsredaktør, Karianne Solbrække informere de ansatte om at de nå er i mål med kuttene i nyhetsredaksjonen. Det innebærer at 12 ansatte har tatt sluttpakke eller tilbudet om gavepensjon. Det bekrefter Solbrække når Kampanje tar kontakt. 

- Jeg kan bekrefte at vi har hatt et allmøte i dag og at beskjeden der var at TV 2-nyhetene er i mål med nedbemanningen, sier Karianne Solbrække til Kampanje.

Må klare seg med færre årsverk
Totalt skulle nyhetene i TV 2 slanke staben med 21 årsverk, hvilket ifølge Solbrække innebar at 12 stykker ble overtallige. Resten av kuttene hentes fra årsverk som ikke er erstattet etter naturlige avganger.

- Var det mange som søkte sluttpakker?  

- Jeg oppgir ikke noe tall, men vi har vært i dialog med en del også har vi landet på de vi skulle. Det er status nå. Nå har TV 2-nyhetene nådd sine mål innen fristen, sier hun.

I TV 2-nyhetene jobber det i dag rundt 180 ansatte, men fremover må  TV 2 klare seg med rndt 160 årsverk. Dermed har Solbrække tatt sin del av de totale årsverkkuttene i TV 2 som innebærer at kanalen skal slanke staben med 120 årsverk og kutte 400 millioner kroner i kostnader.

Hvor mye penger TV 2 Nyhetene sparer som en følge av dette, ønsker ikke Solbrække å opplyse om. 

- Delte følelser
Hun sier de som slutter er en «sammensatt gruppe av journalister og programledere som er kjent fra nyhetene»

- Det er delte følelser nå. Det vemodig å si takk for nå til gode kolleger samtidig som det er bra at vi har tatt vår del av nedbemanningen via frivillighet og gjennom sluttpakker på nyhetsområdet, sier hun.

- Hvordan er stemningen i nyhetene nå?

- På den ene siden er man lettet over at man er er i mål på nyhetene isolert sett, samtidig som det er et vemodig i forbindelse med de kollegene som velger å slutte. Vi kjenner på forskjellige typer følelser noe som er naturlig i en sånn prosess, sier Solbrække.

Dette er en god nyhet for klubbleder i NJ, Margrethe Håland Solheim

 - Jeg er lettet, selv om det er utrolig vondt å se at så gode kolleger slutter. Men det er flott at vi klarer å løse mye med frivillighet og at folk kan gå ut døra og være fornøyde. Men det føles likevel veldig rart, og det har vært kjempe rart den siste tiden å stadig få disse meldingene om at en ny kollega har tatt sluttpakke. Det kommer til å merkes, sier hun til Kampanje.   

- Tøffere for Oslo
Rett i etterkant av kuttene i TV 2, ble det kjent at nyhetene måtte ta en stor del av nedbemanningen. Hele 21 årsverk tilfalt det nyhetsredaktør Karianne Solbrække å kutte og denne gangen var det særlig Oslo som måtte ta en stor del av støyten. Det førte til at blant annet kjente programledere som Elin Ludvigsen og Marte Lundgaard tok sluttpakke og forsvant fra skjermen.

- I denne runden ble det tøffere for Oslo, men det har å gjøre med at vi har allmennkringkasterforpliktelsene våre og tilstedeværelsen vår i Bergen der vi ha skal ha et flertall av ansatte, sier Karianne Solbrække.

I forbindelse med kuttprosessen ble det blant annet besluttet at avviklingen av morgensendingene skulle flyttes fra Oslo til Bergen. Dermed ble det behov for færre vakter og skift for nyhetsjournalistene i Oslo.

I tillegg har også kjente navn som Linn Wiik og Elin Sørsdahl enten tatt sluttpakke eller tilbudet om gavepensjon.

Les også: Nyhetsanker gir seg i TV 2: - Det har vært noen krevende uker