Senker timepriser til nytt lavmål i kampen om Forsvaret: - Gir negative marginer

Tapende byrå mener seg utsatt for prispress i kampen om Forsvarets mediemillioner.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Dyrtiden har bitt seg fast for alle og enhver i Norge, og onsdag denne uken kom de siste inflasjonstallene fra SSB som viste en prisvekst på 4,8 prosent. For de to siste årene ligger dette tallet på hele 12 prosent, og en rekke næringer har dermed justert opp sine priser i kamp med økte kostnader. Tidligere denne uken kunne Kampanje fortelle om en sterk prisvekst på avisenes abonnementsprodukter, men én bransje virker å være stengt ute fra prispåslagene og det er byråbransjen. Her står ikke bare timeprisene på stedet hvil, for i den nylige avsluttede anbudskonkurransen til Forsvaret virker det nå som prisene faller.

Timeprisene noen av byråene leverte i anbudet får både Carat-sjef Stian Jansen og tidligere mediebyrå-topp Arne-Inge Christophersen til å steile. 

Snittet på timesprisene fra alle tilbyderne i byråkonkurransen til Forsvaret var på magre 889 kroner, kan Kampanje nå avsløre. 

Carat-sjefen mener at prispresset har tilspisset seg ytterligere i den tøffe tiden mediebransjen nå er inne i. 

- Vi er en ansvarlig arbeidsgiver som skal skape og utvikle trygge arbeidsplasser for alle våre ansatte. Da kan vi ikke kaste oss med på en priskarusell, som fører til negative marginer. Resultatet av det ser man jo hver dag nå, med rekordmange konkurser i medie- og reklamebransjen, sier administrerende direktør i Carat, Stian Jansen, til Kampanje.

I konkurransen om Forsvarets mediebyråavtale, verdsatt til 80 millioner kroner og som besto av en kontrakt for tradisjonelle mediebyråtjenester og en for employer branding og stillingsannonser, måtte Carat gi slipp på kunden til fordel for Essence Mediacom.

Les også: Forsvaret deler mediebyråkontoen i to: - Konkurransen blir hard

Det stadige prispresset er en bransjeutfordring, og jeg mener vi som bransje må bli enda flinkere til å synliggjøre verdiene vi skaper. Britt Skjeppestad, EssenceMediacom

- Ikke bærekraftig

Carat nådde ikke opp i noen av byråkonkurransene til Forsvaret, og i konkurransen om tradisjonelle mediebyråtjenester havnet de bak både Mediacom og UM, som begge leverte en snitt-timespris på under tusenlappen til tross for at hovedvekten av etterspurte timer dreide seg om seniorpersonell.

Stian Jansen i Carat mener konkurransen bar preg av prispress.

- Ikke fra Forsvarets side, men i form av at noen byråer leverte tilbud som var veldig lavt priset. De timepriser som tilbys av noen i dag, er jo priser som man opererte med for veldig mange år siden, og de er ikke bærekraftige i dagens marked, slår han fast.

Som Kampanje omtalte før sommeren i fjor, valgte Forsvaret denne gang å dele sin mediebyråavtale i to: Delkontrakt én består av tradisjonelle mediebyråtjenester, mens delkontrakt to dreier seg som tidligere nevnt om employer branding og stillingsannonser. Der var prispresset høyest og det svenske byrået Nowa Kommunikasjon leverte en snitt-timespris helt nede på 485 kroner. 

Carat scoret for øvrig høyt på løsningsforslag på begge delkontraktene, men lå på bunn for både tilbudt personell og på pris.

Les også: Mediebyråtopp slår tilbake mot utspill fra Try og Schjærven: - Ser hva han prøver på

Mediebyråveteran:

Mediebyrå-veteran, Arne-Inge Christophersen, mener effektivitet har mye å si for hva man får ut av prisingen. - Noen bruker fem timer på en oppgave og noen bruker ti timer på den samme, sier han.

- Ekstremt lavt

Kampanje har fått innsyn i Forsvarets poengrangering og anbudsdokumenter og her kommer det frem at det norske militæret etterspurte pristilbud på ulike roller for 1.000 timer. Kun 100 av timene dreier seg om junioransatte, mens over halvparten av timene etterspør priser på seniorrådgivere. 450 av timene dreier seg om kundeansvarlig og senior strateg. 

For tradisjonelle mediebyråtjenester var det UM som leverte det desidert laveste tilbudet med en snittpris på 789 kroner per time. Bak UM fulgte Mediacom med en snitt-timespris på 950 kroner, mens Carat leverte et pristilbud på 1.198 kroner. 

Skal vi tro mediebyrå-veteran og tidligere leder av både Mediacom og UM, Arne-Inge Christophersen, må man langt tilbake i tid for å finne pristilbud på nivå med UM sitt for tradisjonelle mediebyråtjenester.

- Det er ekstremt lavt, sier Christophersen til Kampanje.

- Dekker lønnskostnader i stedet for å permittere

Den tidligere styrelederen i Mediebyråforeningen kan fortelle at snittprisene bikket tusen kroner «for i hvert fall 15 år siden.». Siden den tid har prisveksten i Norge vært på nesten 50 prosent, mens byråpriser nå dukker under tusenlappen.

- Da var det snakk om 850-900 kroner i timen for juniorer og mellom 1.100-1.300 for seniorrådgivere, fortsetter Christophersen.

Han skjønner ikke hvordan UM sitt prisnivå «kan dekke faktiske kostnader og samtidig gi fortjeneste». Christophersen tror byråene muligens har vurdert det slik at de heller vil dekke opp for bemanning og visse kostnader enn å sikre stor fortjeneste.

- Det kan være de har tenkt at de må få dekket lønnskostnader i stedet for å permittere eller sparke folk. Markedet er veldig tøft for veldig mange nå, og det er ikke alle som flyter i medvind. 

Her kan du se hvilke byråer som kjempet om Forsvaret-kontraktene og de ulike pristilbudeneMediebyråtjenester på billigsalg

Medibyrå Timespris** Kontrakt*
Nowa Kommunikasjon 485,0 2
Whydentify 745,0 2
Mediabrands UM 789,0 1
Mediacom 950,0 1 + 2
Mindshare 1.165,0 1
Carat 1.198,0 1 + 2
Snittt alle byråer 889,0  

* Forsvaret lyste ut to kontrakter. Delkontrakt én består av tradisjonelle mediebyråtjenester og har en antatt verdi av 50 millioner kroner. Delkontrakt to består av employer branding og stillingsannonser og har en antatt verdi av 30 millioner kroner.

** Byråene leverte pristilbud på 1000 timer fordelt på seks ulike roller.

- En bransjeutfordring

Kampanje har oversendt en rekke spørsmål til UM og byråleder Cathrine Jarning. Hun ønsker ikke å kommentere Christophersen eller bransjekollega Jansens utspill. Jarning svarer heller ikke på om de hadde klart å levere lønnsomhet med det pristilbudet de kom med til Forsvaret.

- Jeg har ingen kommentar til dette utover at det i alle anbudsprosseser gjelder å synliggjøre den verdien byrået kan tilføre gjennom kvalitet og kompetanse og samtidig være konkurransedyktige på pris, er det knappe svaret til Jarning, som samtidig gratulerer Essence Mediacom med seieren.

Byråleder i Essence Mediacom og seierherre i anbudet, Britt Skjeppestad, som også leverte en snitt-timespris til under tusenlappen, sier de «som børsnotert selskap alltid regner inn en margin når [de] priser [sine] tjenester.»

Hun bekrefter samtidig at det er et stort prispress i hele markedet for mediebyråtjenester. 

- Og i de offentlige kontraktene spesielt. Det stadige prispresset er en bransjeutfordring, og jeg mener vi som bransje må bli enda flinkere til å synliggjøre verdiene vi skaper, sier Skjeppestad.

Vant kontrakten:

Toppsjefen i EssenceMediacom, Britt Skjeppestad, stakk av med begge byråkontraktene til Forsvaret. - I de offentlige kontraktene vektes pris ofte høyt, sier hun.

Mener offentlige kontrakter gir stabilitet

Med seier og tilslaget på begge delkontraktene til Forsvaret, kan det i hvert fall virke som Mediacom har klart å synliggjøre sin verdi. De var også i tetsjiktet med tanke på tilbudt personell i anbudet.

- I de siste offentlige anbudene vi har deltatt i har vi vært best på kvalitet og konkurransedyktige på pris og da har vi også fått kontraktene, sier Mediacom-sjefen.

Det synliggjøres også i mediebyråets pristilbud som holdt til en andreplass på prisrangeringen på delkontrakt én og en tredjeplass på delkontrakt to, samtidig som de slo godt fra seg på personell og løsningsforslag. Selv om Skjeppestad erkjenner at prispresset er høyt i offentlige anbud, mener hun offentlige kunder «representerer stabilitet.»

 - Jeg tenker en sunn og balansert kundeportefølje består av en miks av offentlige stabile kontrakter og privateide annonsører som i større grad justerer investeringer i takt med markedssituasjonen. Spesielt viktig er det i urolige tider som nå, sier hun.

Fakta om Forsvarets anbudskonkurranse for tradisjonelle mediebyråtjenester og stillingsannonser: Størst prispress på kontrakten om stillingsannonser

  • Det var kun Mediacom og Carat som leverte tilbud på begge delkontraktene hos Forsvaret. I delkontrakt to var prispresset enda skarpere, hvor det svenske byrået Nowa Kommunikasjon og Whydentify, leverte snitt-timespriser på henholdsvis 418 kroner og 745 kroner. 
  • Mediacom leverte best løsningsforslag på begge delkontraktene, og løsningsforslag ble vektet med 50 prosent, mens pris ble vektet med 30 prosent og kompetanse med 20 prosent. 
  • I delkontrakt én deltok nevnte Mediacom, Mediabrands UM, Mindshare og Carat. I delkontrakt to fant man foruten Mediacom og Carat, Nowa Kommunikasjon og Whydentify. 
  • Try Opt kvalifiserte til begge konkurransene, men valgte å ikke levere tilbud. Atyp ble avvist i kvalifikasjonsfasen for begge kontraktene.

Senker timepriser til nytt lavmål i kampen om Forsvaret: - Gir negative marginer