Reklamebyrå slått konkurs rett før jul: - Så dessverre ingen annen løsning

- Det har vært to tøffe år for oss, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tre dager før julaften ble Fuel Reklamebyrå meldt konkurs i Asker og Bærum tingrett.

Dermed føyer byrået på Snarøya seg inn i rekken av store og små reklamebyråer som av ulike årsaker kastet inn håndkleet i fjor. Kampanje har tidligere omtalt konkurser i reklamebyråene SMFB Dinamo, McCann, Hausmann, Ko&Co, Kikut, Good Morning Naug, Fete Typer, og sist hos Merkur-eide Gjerholm.

- I likhet med mange bransjekollegaer så har det vært to tøffe år for oss. Vi trodde vi skulle komme oss igjennom, men vi så dessverre ingen annen løsning enn å melde oppbud, forteller daglig leder i Fuel, Thomas Gude til Kampanje.

Han har også vært største eier i byrået som så dagens lys i 2001.

Gude informerer om at byråets kunder er informert og at det jobbes med løsninger. Han ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Les også: Nesten 40 år gammelt reklamebyrå konkurs: - Så lyst ut frem til sommeren

Gikk på millionunderskudd

Fuel Reklamebyrå sysselsatte ti årsverk i 2022. Da hadde selskapet en omsetning på 17,9 millioner kroner og en byråinntekt på drøye ni millioner kroner.

Resultatet ble en underskudd på nærmere én million kroner.

Fuel har tidligere stått bak flere Bama-kampanjer med Erling Braut Haaland og Martin Ødegård i hovedrollene. Da Bama lanserte sin siste kampanje i fjor høst, var det imidlertid Anorak som hadde fått oppgaven.

I fjor vår sikret Fuel seg Glasmagasinet som kunde. Kjøpesenteret valgte Fuel etter at deres tidligere reklamebyrå Hausmann hadde gått konkurs.

Les mer: Hausmann-kunde går til Fuel etter byråkonkurranse

Andre annonsører som har vært innom kundelisten til Fuel er Ringnes, Foodora og Fornebu S, for å nevne noen.

Kort samarbeid:

Seniorrådgiver og partner i Fuel, Benedicte Unhjem Johansen (nummer to fra høyre), med senterleder i Glasmagasinet, Anja Løvåsen (nummer to fra venstre), etter at den nye avtalen ble inngått i fjor.

Kraftig nedgang i oppdrag

I august gjennomførte Kreativt Forum undersøkelsen «Bransjepuls», der halvparten av byråene svarte at de hadde opplevd en lavere oppdragsmengde i første halvår av 2023, sammenlignet med samme periode året før. Kun en drøy fjerdedel kunne vise til vekst, og det var derfor lunkne forventninger til resten av året.

Da Kampanje snakket med styreleder Camilla Kim Kielland i Kreativt Forum før jul, hadde hun et håp om at det verste kan ligge bak oss.

- Det er lov å håpe at bunnen er nådd, samtidig tror jeg det kan bli et tøft år, også neste år. Vi er en bransje hvor det naturlig vil være noen som går konkurs, samtidig som det dukker opp nye byråer, sier Kielland. 

Les mer: Reklametopp tror på lysning i markedet: - Må passe på å ikke bli dystopiske

Reklamebyrå slått konkurs rett før jul: - Så dessverre ingen annen løsning