Nesten 40 år gammelt reklamebyrå konkurs: - Så lyst ut frem til sommeren

- Det har som kjent vært vanskelige tider, men å få den beskjeden her nå, det unner jeg ingen, sier daglig leder i Merkur Gruppen, som har eid byrået.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Design- og reklamebyrået Gjerholm, som holder til i Oslo sentrum, er konkurs. Byrået har holdt det gående siden 1986, men nå er det slutt.

- Først og fremst er det veldig trist spesielt for de ansatte. Det er trist også for de trofaste kundene vi har samarbeidet med i lang tid, sier Erik Harg, styreleder i Gjerholm.

Gjerholm var i sin helhet eid av Merkur Gruppen hvor Harg er daglig leder. Gjerholm har blant annet hatt BilXtra-gruppen og flere LO-forbund på kundelisten.

- Gruppen har gått inn med penger flere ganger i Gjerholm. Det er mye flinke folk og gode prosjekter og kunder som fortjener et videre liv, men vi har investert ganske mye. Vi tror Gjerholm bør bli en del av et større byråmiljø for å bygge robustheten som skal til for å tjene penger i dagens marked, sier han.

Harg forteller at byrået hadde ni ansatte da konkursen ble åpnet.

Gjelden til byrået skal være på cirka 2,7 millioner norske kroner ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett. Selskapets aktiva har en anslått verdi på rundt 1,7 millioner kroner i form kontormaskiner, kundefordringer og utsatt skattefordel. Ifølge tingretten er vilkårene for konkurs oppfylt.

Byrået føyer seg med det inn i den dystre statistikken over byråer som har gått konkurs i løpet av året. Forrige uke meldte Kampanje at reklamebyrået Good Morning Naug var konkurs, og så sent som på tirsdag ble det klart at også byrået Fete Typer var i ferd med å lukke butikken.

Kampanje har også tidligere skrevet om konkurser i reklamebyråene SMFB Dinamo, McCann, Hausmann, Ko&Co og Kikut.

Les også: Nytt reklamebyrå til skifteretten – nå er det også god natt for Good Morning Naug

- Unner ingen denne beskjeden

Harg forteller at selv om Gjerholm har vært gjennom tøffe tider tidligere, så så det lyst ut frem til sommeren.

- Det så relativt lyst ut frem til sommeren, men i høst stoppet det helt opp. Vi trodde det var kortvarig, men det vedvarte, og ble stadig mer langvarig, sier Harg.

- Ifølge regnskapstallene fra i fjor gikk dere i minus. Hvordan lå dere an i år frem til i høst?

- Det så ut som vi skulle ha balanse, kanskje gå i et lite minus, men det var vi som eiere klare for å ta. Men ettersom store underskudd vedvarte måned for måned i høst, uten at vi så hvordan vi skulle snu det, ble det vanskelig. 

- Hvordan var det å gi denne beskjeden nå like før jul?

- Det er noe av det som har vært veldig tungt - å gi denne informasjonen til alle de ansatte, som har stått gjennom en vanskelig periode. Det har som kjent vært vanskelige tider, men å få den beskjeden her nå, det unner jeg ingen.

Les også: Fete Typer går mot konkurs: - Nå går det ikke lenger

Flere interessenter

Harg forteller at han har brukt de siste dagene til å orientere både byrå og bostyrer om veien videre.

- De siste dagene, for min del som driver med flere ting, har vært veldig delt. Jeg har støttet de ansatte og ledelsen i den vanskelige situasjonen, også har jeg gitt bostyrer det hun trenger. Det kan være muligheter for at man kommer seg ut av det, uten at jeg vet noe om det, sier Harg.

Advokat i Wikborg og Rein Advokatfirma, Mira Levand Bergsland, er oppnevnt som bostyrer i konkursboet.  

- Vi har ikke rukket å gjøre noen inngående undersøkelser av årsaken til at selskapet meldte oppbud, men det virker som at selskapet har hatt likviditetsmessige utfordringer og ikke har klart å sikre finansiering for fortsatt drift, sier hun til Kampanje. 

Hun forteller at de jobber med å selge virksomheten videre for å kunne redde arbeidsplassene i Gjerholm, og for å sikre verdier for kreditorene.

- Vi har samtaler med flere interessenter, og vi har forhåpninger om å selge virksomheten videre, sier Bergsland, som ikke kan oppgi hvem som har meldt interesse. 

Her kan du resultatet til Gjerholm i 2022. Alle tall i MNOK.Gjerholm med underskudd i fjor

Gjerholm 2022 2021 Endring i %
Omsetning 12,7 12,4 + 2,4
Driftsresultat - 1,4 + 0,9 -
Resultat før skatt - 1,4 + 0,9 -

Nesten 40 år gammelt reklamebyrå konkurs: - Så lyst ut frem til sommeren