Fete Typer går mot konkurs: - Nå går det ikke lenger

- Det er en priskrig i bransjen som er ren galskap, sier rådgiver og styreleder i Fete Typer.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Vi er i ferd med å lukke butikken. Det er vanskelig, sier rådgiver og styreleder i Fete Typer, Åse Wiker til Kampanje.

Hun har vært i kommunikasjonsbyrået siden 2007.

- Det har vært et langt liv i denne bransjen der 17 av årene har vært i Fete Typer. Dette har vært en lang prosess og jeg hadde håpet at vi skulle klare det, men bransjen har slitt og blødd lenge - og nå går det ikke lenger.

Fete Typer har eksistert siden 2003 og har levert arbeid innen kommunikasjon, design og digital utvikling. Byrået har blant annet jobbet med Statkraft, Innovasjon Norge, AF Gruppen, The Thief, Blå Kors, NTB og Coop.

- Fete Typer er dessverre historie. Det eneste som gjenstår nå er et par prosjekter som vi jobber med å ferdigstille, forteller Wiker. 

Les mer: Nytt reklamebyrå til skifteretten - nå er det også god natt for Good Morning Naug

- En priskrig i bransjen som er ren galskap

Det er ingen tvil om at dette året har vært utfordrende grunnet det makroøkonomiske bildet vi befinner oss i. Både medie- og kommunikasjonsbransjen er preget og begge bransjer har sett seg nødt til å gjøre store kutt, permittere og/eller nedbemanne i løpet av året vi snart legger bak oss. 

Konkurs har heller ikke vært uunngåelig for flere selskaper, og 2023 har vitnet om en hardt presset reklamebransje. Kampanje har tidligere skrevet om konkurser i reklamebyråene SMFB Dinamo, McCann, Hausmann, Ko&Co, Kikut, Good Morning Naug - og nå sist, i Fete Typer.

- Det er ingen hemmelighet at 2023 har vært vanskelig, men vi begynte å merke at det var tøffere allerede i fjor. Det er en priskrig i bransjen som er ren galskap med timepriser som vi hadde for 25 år siden. Da blir det vanskelig. Samtidig opplever vi uforutsigbarhet ved flere rammeavtaler med offentlige virksomheter da kranene skrus igjen, og at de også er med på å presse prisene utilbørlig ned for en hel bransje. 

Les også: SMFB Dinamo-konkursen: - Skal man beskylde oss for noe, må det være at vi prøvde for mye

De 14 ansatte ble informert i slutten av oktober.

- Som sagt har vi hatt det tøft lenge, og vi har hatt en god kommunikasjon med de ansatte gjennom hele prosessen, så det var nok ikke en kjempestor overraskelse. Men det er klart at det er tungt og en trist stemning.

Derfor er det ekstra gledelig for Wiker at flere ansatte allerede har skaffet seg nye jobber eller er i samtaler med potensielle nye arbeidsgivere.

- Det synes jeg er helt fantastisk og det gir også håp til de som foreløpig ikke har landet en ny jobb ennå. Det er mange i samme situasjon og mange om beinet på jobbmarkedet om dagen, så derfor er det veldig hyggelig at det har løst seg for noen.

- Hva skal du gjøre videre?

- Det har jeg ikke rukket å tenke på ennå. Jeg har hatt så mye å gjøre i denne prosessen at jeg har lagt min fremtid på is. Jeg skal vurdere det på nyåret etter at jeg har hatt tid til å fordøye dette. 

- Har du lyst til å fortsette i bransjen?

-
Jeg har som sagt ikke rukket å tenke på dette. Jeg er åpen for frilans prosjekter, men så langt har jeg verken vurdert noe seriøst eller konkret.

Slutt:

Fete Typer rydder ut det siste fra kontorlokalene i Inkognitogata i Oslo. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Vi har gjeld til de ansatte

Fete Typer har ikke byrågjeld, men utestående gjeld til de ansatte.

- Det er derfor vi må stenge døra. Vi har gjeld til de ansatte i form av oppsigelsestid og feriepenger, bekrefter hun.

Selskapet er ikke offisielt slått konkurs ennå.

- Vi er i fasen før det skjer at vi begjærer oppbud. Derfor prøver vi nå å rydde så godt vi kan, slik at boet blir enklere å ta over.

- Er det noen som har meldt interesse for å kjøpe boet?

- Nei, ingen har meldt interesse for å kjøpe boet, men flere har vist interesse for de ansatte.

Wiker har vært i kommunikasjonsbransjen siden 1987, da hun begynte som prosjektleder i JBR Reklamebyrå. I Fete Typer har hun hatt flere roller siden hun begynte i januar 2007.

- Det er vanskelig å innse og erkjenne at det ikke går lengre, selv om vi har gjort så godt vi kan. Det er selvfølgelig ikke gøy å fortelle dyktige folk at de mister jobbene sine, eller gode kunder at vi legger ned. 

- Men vi har hele tiden vært trygge på at vi har vært flinke og vi har fått gode tilbakemeldinger fra våre kunder. 

- Bransjen som helhet sliter, det er dyrtid og vi har vært gjennom en pandemi som har preget bransjen og oss. Vi er takknemlig for støttende kunder som sier de føler med oss og som har gitt oss flere oppdrag for å hjelpe til. Vi er glade for alle flotte folk vi har møtt gjennom byrået - men nå er det altså slutt og vi må takke for oss. 

Her kan du resultatet til Fete Typer i 2022. Alle tall i MNOK.Gikk med millionunderskudd i fjor

Fete Typer  2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 18,7 20,5 -8,8
Driftsresultat -1,3 0,6 -
Resultat før skatt - 1,3 0,7 -

Fete Typer går mot konkurs: - Nå går det ikke lenger