Norsk Emmy-vinner gir Vestre blod på tann: - Har bare skrapet i overflaten

Storm Studios leverer prisvinnende effekter til Hollywood. De har én klar bestilling til næringsministerens satsing på kreative næringer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norske Storm Studios huser en Emmy-pris for arbeidet studioet og Espen Nordahl har gjort med de visuelle effektene i HBOs dramasuksess «The Last of Us». Torsdag fikk næringsministeren nærkontakt med trofeet da han sparket i gang sin turné i det kreative norske næringslivet hos selskapet.

- Vi skal løfte kreative næringer opp til A-laget over næringer vi tror og satser på, var beskjeden fra Jan Christian Vestre til daglig leder Thomas Reppen.

Regjeringen har fått en anmodning fra Stortinget om å utarbeide en strategi for vekst innenfor kreativ næring. Ifølge regjeringens tall, sysselsetter denne næringen 90.000 ansatte. De står til sammen for en omsetning på 100 milliarder kroner og en verdiskapning på 50 milliarder kroner.

Vestre ser mot Storm Studios og andre spydspisser innen den kreative næringen for å finne veier til å øke, og gjerne doble verdiskapningen.

- Er ditt mål at Norge skal bli en slags supermakt innen visuelle effekter?

- Vi må vel si ja til det, sier Vestre med sitt sedvanlige smil og fortsetter:

- Målet er at kreative næringer som allerede er veldig viktige, skal bli en enda større vekstnæring. Jeg er 100 prosent overbevist om at det finnes et større vekstpotensial her som vi bare har skrapet i overflaten på.

Les også: Næringsministeren om reklamekonkursene: - Forstår veldig godt at det er vanskelig

Det som er så bra med kreative næringer, er at de er viktige i seg selv, for mennesker og økonomien, men de er gjerne også spydspisser og døråpnere for annet norsk næringsliv. Når Storm Studios vinner Emmy, setter de også Norge på kartet. Jan Christian Vestre, næringsminister

- Ubrukelig for oss

Næringsminister Jan Christian Vestre lot seg ikke bare begeistre av Emmy-trofeet, strategisk plassert på møterommet i Storm Studios, han lot seg også rive med av hvordan selskapet har vekket grufulle, soppinfiserte og zombie-lignende vesener til live gjennom digitale verktøy i «The Last of Us». Han utbryter: 

- Det er jo helt rått, det ser jo helt ekte ut! 

Storm Studios består av 60 ansatte som nesten utelukkende jobber med amerikanske film- og TV-serier. Foruten nevnte «The Last of Us», har selskapet levert effekter til storproduksjoner som «Black Panther» og «Star Trek».

Selskapet omsatte for godt over 50 millioner kroner i 2022 og satt igjen med nesten 20 millioner på bunnlinjen. Det har tatt tid å komme dit, men nå befinner Storm Studios seg i en behagelig posisjon, ifølge daglig leder Reppen.

- Nå kommer «The Last of Us» og Marvel-prosjekter og banker på døra. Det er gøy, sier Reppen.

Han har særlig ett ønske til næringsministeren, nemlig en omlegging av insentivordningen. Dette er en ordning som belønner internasjonale film- og TV-serieprodusenter for å legge hele eller deler av produksjonen til Norge.

- Den er egentlig ganske ubrukelig for oss sånn som den er skrudd sammen og kundene våre kan ikke belage seg på den, sier Reppen.

Det er fordi insentivordningen har en fastsatt ramme og at pengene ikke kan garanteres.

- En del av kundene våre har krav om å legge en viss andel av arbeidet til land som tilbyr insentiver. Når vi ikke kan garantere det, er vi ikke med og konkurrerer om arbeidet.

Vestre kan ikke love at det kreative løftet vil resultere i en omlegging av insentivordningen.

- Vi kan love at vi skal diskutere det, og så er det et spørsmål som alt annet, sier Vestre, som passer på å minne om at regjeringen styrket intensivordningen i årets statsbudsjett.

Vil satse på kreativitet:

Næringsminister Jan Christian Vestre skal samarbeide med kulturminister Lubna Jaffery om et veikart for den kreative næringen. Den håper Vestre skal resultere i en verdiskapning på flere milliarder kroner. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Setter Norge på kartet

For ikke mange ukene presenterte regjeringen og Vestre en større satsing på norske eksportsatsinger og merkevaren Made in Norway. Nå er turen kommet til kreative industrier. Vestre håper Storm Studios kan inspirere andre selskaper i bransjen til å satse på kreativ eksport.

- Vi vet at det er en underskog av mindre bedrifter som trenger hjelp til risikoavlastning for å komme seg ut, sier han.

Målet hans er å legge frem et veikart for å løfte den kreative næringen i løpet av noen måneder.

- Vi jobber så fort vi kan. Det skal ta noen måneder, ikke år. Det blir ikke et kjempelangt dokument med masse ord. Det skal være kort, konsist og handlingsorientert.

- Hvordan vi dere måle om dere lykkes, er det i antall Emmy-statuetter?

- Det er det, og så er det verdiskapning og eksport. Det som er så bra med kreative næringer, er at de er viktige i seg selv, for mennesker og økonomien, men de er gjerne også spydspisser og døråpnere for annet norsk næringsliv. Når Storm Studios vinner Emmy, setter de også Norge på kartet.

Ble hardt rammet av Hollywood-streik

Etter at Storm Studios la om strategien og begynte å sikte seg inn mot Hollywood, ble en Emmy-pris har vært et helt klart delmål for selskapet.

- Ikke at det er noe viktig med priser, sier Reppen.

- Jo, det er jo det, repliserer Vestre.

- Det er i hvert fall en bekreftelse på at du er i riktig segment og leverer den kvaliteten du skal. Den er en «stamp of approval», sier Reppen.

Men å jobbe med Hollywood har også en bakside, erkjenner Storm Studios-sjefen. Selskapet ble hardt rammet av den langvarige manusforfatter- og skuespillerstreiken i USA i fjor. Selv om den for lengst er over, kjenner Storm Studios fremdeles på konsekvensene.

- Vi var heldige og hadde et stort Netflix-prosjekt som ikke ble skrinlagt. Alt det andre ble lagt på is, og noe ble borte, sier Reppen til Kampanje.

Storm Studios kobles ofte på produksjoner når filmingen er unnagjort, og i andre halvår i fjor var det lite «action» på filmsettene.

- Heldigvis ser vi at de har begynt å filme på det som skulle vært startet i høst, men vi har hatt noen permitterte nå i høst. Det har vært en kjip periode.

- Vi er fortsatt utålmodige

Virke-sjef Bernt Apeland var også på plass i Storm Studios lokaler ved Akerselva torsdag for å legge press på næringsministeren.

- Vi er fortsatt utålmodige og det vil vi være til veikartet kommer, sier han.

- Vi må få noen ambisjoner på at kreative næringer også er næringer. Sånn sett er det symboltungt at Storm Studios holder til her, ved den gamle industrielva i Norge.

- Det sier mye om omstilling, repliserer Vestre.

- Dette ble bygd for å trykke på bomullstekstiler. Nå produserer dere opplevelser på skjerm og lerret. Vi må anvende samme tanke på opplevelser som vi gjør på varer, poengterer Apeland.

På bransjeturné:

Jan Christian Vestre fikk torsdag en omvisning i lokalene til Storm Studios ved Akerselva i Oslo. Her jobber de med visuelle spesialeffekter i store Hollywood-produksjoner. Foto: Dag Robert Jerijervi

Her kan du se alle regnskapstallene til Storm Studios for 2022. Alle tall i MNOK.Knalltall for norsk «special effects»-selskap

Storm Studios 2022 2021 Endring i %
Omsetning 54,7 22,6 + 142
Driftsresultat 19,6 1,7 + 1053
Resultat før skatt 19,2 1,7 + 1029

Norsk Emmy-vinner gir Vestre blod på tann: - Har bare skrapet i overflaten