Hoppsponsor etter Bråthen-exit: - Det er uheldig

Tidligere sportssjef for de norske hopperne, Clas Brede Bråthen, tok et kraftig oppgjør om finansieringen av skisporten da han takket for seg på en pressekonferanse.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Saken er oppdatert med kommentarer fra Nammo.

Under en pressekonferanse fredag formiddag avslørte Clas Brede Bråthen at han gir seg som sportssjef for det norske hopplandslaget etter 20 år i stillingen. I en tårevåt avskjedstale, der sportssjefen også retter en spesiell takk til bransjeprofil Njål Berge, tar Bråthen også et oppgjør med finansieringen av skisporten og hvordan de mange konfliktene er med og svekker omdømmet til forbundet.

Les også: Hoppsjefen takker bransjeprofil i tårevåt avskjedstale: - Holdt meg oppe

Da Bråthen møtte pressen fredag formiddag, var det hos hoppsponsor Helps lokaler. Help-sjefen Johan Dolven sier han er overrasket over at sportssjefen nå gir seg. Han synes det er trist.

- Men jeg er først og fremst opptatt av idretten og at det over tid har vært for mye uro rundt Skiforbundet. For skiidrett er det også kjempe-uheldig å miste en profil. Bråthen og landslagstrener Alexander Stöckl er vel så store profiler som utøverne og spesielt når Maren Lundby er ute, sier Dolven til Kampanje.

Han mener Bråthens avgang og tidvise mange konflikter med Skiforbundet må sees i sammenheng med alle de andre vanskelige sakene som har preget den norske skisporten i år.

- Legger du til kranglingen med Lucas Bråthen og med Klæbo så viser dette at skiforbundet har en stor utfordring. Jeg frykter at storhetstiden til skiforbundet på elitenivå er over og at man vil få store utfordringer med å få til den satsingen vi har sett de siste årene, sier Dolven.

- Skal støtte både lag og utøvere i fortsettelsen

Han mener flere av sakene er preget av dårlig håndtering og forbundet ikke klarer møte utfordringene som kommer med at medielandskapet er i endring «og spres på stadig flere andre kanaler». Dette igjen kan få konsekvenser for hvordan skisporten finansieres fremover, mener han.

- Dette i kombinasjon med at flere andre idretter nå vokser bidrar til at skiidretten kommer til å få store utfordringer fremover, sier Dolven.

Skisponsoratet han har med hopplandslaget løper til etter VM i Trondheim neste år, og Dolven sier han står fullt og helt bak dagens avtale.

- Vi skal støtte både lag og utøvere i fortsettelsen og det at Clas Brede Bråthen er borte er uheldig, men påvirker ikke vår avtale i det korte bilde, sier Help-sjefen.

- Er Help også sponsor etter 2025?

- Det er altfor tidlig å si. Men Skiforbundet må gjøre en del grep for å berolige sponsorene, sier han.

- Uproblematisk å være samarbeidspartner

Daglig leder hos hoppsponsor og turoperatøren Din tur, Roger Johansen Rønning, synes det er veldig synd for norsk idrett at Bråthen gir seg som sportssjef, men har forståelse for valget.

- Jeg synes det er en modig avgjørelse av Clas Brede, til det beste for ham selv og de rundt ham, sier Johansen Rønning. 

- Hvordan har dere som sponsor opplevd Bråthen? 

- Han har hele tiden vært åpen og ærlig, og på tilbudssiden. Han, og resten av hans organisasjon, har vært behagelige å samarbeide med, sier Rønning. 

Han forteller at han ikke ønsker å kommentere konfliktene mellom Skiforbundet og utøverne som Bråthen har adressert som problematisk, men sier følgende: 

- For vår del som sponsor er det helt uproblematisk å være samarbeidspartner med hopp, selv om det også der har vært uro tidligere. 

Din tur er inne i sin andre sesong av en flerårig kontrakt med skihopperne, og Rønning kan avsløre at samarbeidet «ser lovende ut». 

- Bråthen selv er en profil. Hva gjør dette med hopp som sponsorobjekt? 

- Jeg er enig i at han er en profil, både på godt og vondt. Jeg tenker det er synd for sporten og miljøet rundt, for han gjør sporten mer fargerik. Samtidig har han lagt et solid grunnlag i 20 år. Det står seg, og arven etter Bråthen står seg, sier Johansen Rønning.

Peker på omdømmeproblematikk

Under pressekonferansen fredag formiddag pekte Bråthen på det han mente var feil med Skiforbundets økonomiske modell, og mente utøverne fikk en for liten del av pengene som kommer inn. Han pekte særlig på TV-inntektene som hoosporten bringer inn.

- Den modellen de tviholder på, innebærer ikke bare at utøverne våre blir frastjålet verdiene de skaper, men de frarøves også muligheten til å holde tritt i en knallhard internasjonal konkurranse. Dette har jeg også gjort klinkende klart til ledelsen verbalt og skriftlig over lang tid, sa Bråthen.

Han fortalte videre at han var redd for at sentrale skikkelser i Skiforbundet ville oppleve det som et personlig nederlag å gi hoppsporten pengene de bringer, så lenge han var leder for norsk hoppsort.

- Det er grunnen til at jeg nå, med tungt hjerte meddeler dere, at min tid i Norges Skiforbundet er over etter denne sesongen. Nok er nok, sa Bråthen.

Til VG har også Bråthen pekt på at hopplandslaget har blitt offer for flere betente sponsorsaker rundt Skiforbundet. Bråthen forteller til avisen at han ønsket å skille ut hopp som egen økonomisk enhet, men at Skiforbundet svarte med å kutte kostnadene til hopp grunnet sviktende sponsorinntjening.

Selv hevder Bråthen til VG at sponsorinntektene hadde kommet på plass om det ikke hadde vært mange betente saker i media, som blant annet de som handler om Johannes Høsflot Klæbo og tidligere alpinist Lucas Braathen.

- De helt klare tilbakemeldingene fra de selskapene som har vært interessert peker på omdømme-problematikken. Det handler ikke om at de ikke liker oss i hopp, men de tør ikke gå inn i noe som oppleves så konfliktfylt, har Clas Brede Bråthen sagt til VG.

Les også: Telenor om Braathen-konflikten: - Burde helt sikkert vært kjørt på en annen måte

- Mer opptatt av prestasjoner enn konflikter

Nammo har vært sponsor av hopplandslaget siden 2010 og skal følge de norske hopperne til etter ski-VM i Trondheim 2025. Kommunikasjonsdirektør, Fredrik Tangeraas, takker Bråthen for innsatsen han har lagt ned.

- Clas Brede fortjener virkelig stor honnør for den enorme jobben han har gjort over så lang tid for hopplandslaget og de imponerende resultatene de har fått til sammen, sier Tangeraas.

På spørsmål om Nammo opplever skigrenene som konfliktflykte, svarer han følgende:

- Som sponsor er vi jo langt mer opptatt av idrettsprestasjoner enn konflikter i skisporten , men når konflikter først oppstår så er det viktig at de håndteres og løses på en real måte for alle parter, sier Tangeraas som ikke ønsker å kommentere situasjonen mellom Skiforbundet og Bråthen.

- Bråthen er selv en profil. Er hopp et mindre attraktivt sponsorobjekt uten Bråthen? 

- Norsk hoppsport har mange flott og sterke profiler, og Clas Brede er definitivt blant dem.  Det er nok kanskje sporten og prestasjonene de fleste er mest opptatt av når det kommer til stykket, og vi mener i alle fall at hopplandslaget er blant de aller beste og mest spennende sponsorobjektene som finnes her til lands.  

Hoppsponsor etter Bråthen-exit: - Det er uheldig